Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La presencialitat en els campus universitaris augmentarà fins al 70% el pròxim c...
La presencialitat en els campus universitaris augmentarà fins al 70% el pròxim curs acadèmic 2021-2022

La presencialitat en els campus universitaris augmentarà fins al 70% el pròxim curs acadèmic 2021-2022

26 de juliol de 2021 a les 11:54

Les universitats de Catalunya podran començar els curs acadèmic 2021-2022 amb un màxim del 70% de presencialitat de l’aforament autoritzat en els espais on es duguin a terme les activitats docents, sempre que l’evolució de la pandèmia per COVID-19 ho permeti. Comptant que el context epidemiològic sigui favorable, en l'àmbit de les activitats docents universitàries, les pràctiques i les avaluacions continuaran sent presencials.

Per al curs vinent es manté un model híbrid de docència presencial i virtual com a conseqüència del període d’excepcionalitat causat per la crisi sanitària però on, per primera vegada, el grau de presencialitat serà clarament superior a la modalitat virtual. Aquesta és la principal novetat del Pla sectorial d’universitats aprovat pel PROCICAT per al pròxim curs. D’aquesta manera, s’amplia progressivament el règim de presencialitat simultània restringida del 50% de l'estudiantat amb què va finalitzar el curs actual a un 70% a l’inici del proper.

A partir d’aquesta normativa, correspondrà a cada universitat fer la concreció de les mesures previstes d'acord amb els criteris d'autonomia acadèmica amb la finalitat de garantir la millor prestació de servei a l'estudiantat. El Pla preveu que les universitats puguin flexibilitzar i desenvolupar en format virtual, si encara és necessari, les activitats acadèmiques presencials, de formació contínua, o aquelles que estan adreçades a professionals. En l’àmbit de la recerca i la transferència, també en els laboratoris de les universitats, així com als serveis de suport i d’administració, s’habilita l’activitat presencial plena, sempre que es compleixin els aforaments vigents en cada moment.

L’ús de la mascareta continuarà sent obligatori a qualsevol espai interior on s’efectuïn les activitats docents o en espais de treball d’ús públic o oberts al públic. En queden exempts a fer-ne ús les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que sigui incompatible amb l´ús de la mascareta i ho justifiquin amb un certificat mèdic.

El Pla manté la prohibició de beure directament de les fonts d’aigua i recorda la necessitat de disposar de contenidors específics en els espais comuns dels edificis per a la recollida de residus derivats de les mesures de protecció individual (mascaretes, guants, paper d'un sol ús). Pel que fa a les reunions, el Pla recomana que es duguin a terme de forma telemàtica sempre que sigui possible, especialment en el cas d’aquelles que comportin desplaçaments i que, aquelles que s’hagin de fer de manera presencial compleixin amb totes les mesures de prevenció.

El Pla fa especial incidència en la importància d’una bona ventilació per reduir el risc de contagi i recomana una ventilació creuada i contínua mitjançant portes i finestres. Per tal que la ventilació sigui més efectiva, convé provocar fluxos d’aire creuats, obrint finestres i portes que es trobin oposades entre si per tal que corri l’aire, de manera que faci un escombrat de l’aire interior i es renovi amb l’aire exterior. Cal que aquestes finestres i portes estiguin obertes el màxim d’hores possibles.

L’impacte en salut, econòmic i social de la pandèmia pot haver tingut conseqüències emocionals significatives. Així, el dol per la pèrdua d’un familiar, l’angoixa per la situació viscuda o l’impacte socioeconòmic causat per la pandèmia poden estar presents en un nombre significatiu de persones de la comunitat universitària. És per aquest motiu que el Pla recomana a les universitats que facin actuacions de promoció de la salut i de suport emocional entre els seus col·lectius.