La rabiosa actualitat de l’obra de Nazario al Museu d’Art
3 de juliol de 2024 a les 10:15El Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) acull fins el 27 d’octubre l’exposició Nazario. Art i dissidència en temps de repressió i d’alliberament, un recorregut per la vida i l’obra de l’artista en relació amb la lluita del moviment LGTBIQ+ des de les acaballes del franquisme fins l’actualitat.
L’exposició Nazario. Art i dissidència en temps de repressió i d’alliberament, mostra l’obra revolucionària de l’artista Nazario Luque i posa de manifest la continuïtat de les reivindicacions del col·lectiu queer en l’actualitat, cinquanta anys després dels seus inicis. De fet, Nazario, que es mostrava molt content de retornar al museu on ja havia exposat amb motiu del seu cartell per al Festival Internacional Blues de Cerdanyola 2010, reconeixia estar vivint una mena de segona joventut amb la recuperació de la seva obra, ja que “quan creia que ja formava part del passat, ha estat recuperada per gent jove que, per exemple, tornen a posar en primer pla una creació tan icònica com Anarcoma”.
El director del MAC, Txema Romero, destacava poder inaugurar l’exposició de Nazario tot celebrant la diversitat, “una diversitat que és part intrínseca de l’essència humana i que cal visibilitzar en el nostre dia a dia, en aquesta ocasió de la ma d’un artista referent, lliure, reivindicatiu i més actual que mai”.
La regidora d’Igualtat i Feminisme, Andrea Borrego, parlava de com l’art ens mostra el món en que vivim i “ens permet passejar la mirada per la nostra pròpia evolució com éssers humans”; mentre que la regidora de Museus i Memòria Democràtica, Pilar Adell, deia que “l’obra de Nazario parla d’una època i d’una lluita molt dura per la igualtat que encara avui continua i cal mantenir davant l’avenç de la ultradreta”.
La degana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, Margarita Freixas, remarcava que les tres comissàries de l’exposició, alumnes del màster de Gestió i Anàlisi del Patrimoni Artístic de la UAB, “han pensat en l’art com una manera de sortir de la seva zona de confort, triant temes i obres que ens facin pensar sobre com canviar la societat”.
El professor del màster de Gestió i Anàlisi del Patrimoni Artístic de la UAB, Jaume Vidal, lloava la tasca realitzada per les comissàries de l’exposició, Laia Bové, Cristina Troya i Ainoa Llàcer, “ex alumnes i ara col·legues, han fet un treball professional que a més m’ha permès redescobrir un Nazario molt preocupat per la formació i l’educació i profundament generós, molt implicat en el projecte carregat d’humanitat”.
L’exposició recull documentació i originals de còmics, il·lustracions i obra gràfica de Nazario, oferint una perspectiva de com la seva obra va estar immersa en un context històric i polític que empresonava, assenyalava i criminalitzava el col·lectiu LGTIBQ+. L’exposició ha estat organitzada en el marc de la col·laboració entre el màster de Gestió i Anàlisi del Patrimoni Artístic de la UAB i el Museu d’Art de Cerdanyola.