La reforma de Santa Teresa s'aprova amb pocs canvis sobre el projecte del passat mandat
31 d'octubre de 2019 a les 12:47La modificació del Pla General Metropolità al sector del carrer Santa Teresa tira endavant amb pocs canvis substancials al projecte que es va rebutjar en el passat mandat, però que majoritàriament es considera que millora la zona. PSC, ERC, Guanyem i Junts van votar a favor, Cs i PP es van abstenir i ECP va votar en contra davant un grup de veïns que consideren "un nyap" el projecte.
La regidora de Planificació Urbanística, Eulàlia Mimó, destacava que la reforma urbanística al sector de l’estació Centre de Renfe, els cinemes i el riu Sec suposa una millora important per a una entrada estratègica de la ciutat que connecta amb la carretera N150 i la zona del CAP II d’urgències. Mimó indica que el calendari, amb una planificació que ha d’estar enllestida i publicada al mes de febrer, impedia realitzar canvis substancials en el projecte que en el mandat passat va rebutjar l’oposició i els veïns, però que s’havien incorporat al·legacions que suposen una millora.
Mimó destaca que la incorporació d’al·legacions i la presentació de l’expedient sense informes desfavorables eren objectius prioritaris en un projecte que incorpora la possibilitat d’un aparcament soterrani en el futur, guanya superfície d’equipaments i permet obtenir una finca per fer 10 habitatges de protecció oficial.
Suports al govern i oposició veïnal
La proposta del govern va comptar amb el suport d’ERC, Guanyem i Junts, no sense que aquests grups fessin també crítiques. El regidor d’ERC Íñigo de Enterria considera que aquest projecte no és el millor possible i que introdueix canvis merament cosmètics en relació al projecte del passat mandat, com demostraria que les queixes veïnals són les mateixes que hi havia. No obstant això, De Enterria creu que aquesta modificació és una oportunitat, perquè reformar la trama urbana existent, l’interior, per millorar la ciutat amb iniciatives com aquesta, però també la pacificació de la carretera N150 o un creixement a Redosa traient-lo del Centre Direccional.
Per la seva banda, el portaveu de Guanyem, Ivan González, regidor d’Urbanisme en el govern de Compromís que va impulsar la modificació rebutjada en el passat mandat, destacava que la nova reforma era pràcticament la mateixa que la presentada per Compromís a la que el PSC va presentar al·legacions molt dures dient que el projecte era un desastre i que ara rebutja en un percentatge important. Per a González el PSC va actuar com una oposició irresponsable amb un únic objectiu: desgastar el govern.
Joan Sánchez, regidor de Junts per Cerdanyola, destacava que aquesta reforma no és del gust complet de ningú, ni veïns, ni partits ni govern, però no hi havia moltes més opcions davant el calendari. Sánchez creu que fa 30 anys que es sap que aquest tema s’hauria d’abordar i per això indica que Junts no seria un obstacle “perquè s’ha pensat en clau de ciutat amb una modificació que permet millores que s’han d’impulsar al més aviat possible amb un nou accés a l’estació, pensant quins usos han de tenir els espais públics o fent una continuïtat coherent de l’avinguda Catalunya.
Durant la intervenció de Sánchez es va produir la primera de les interrupcions de veïns de la zona presents al Ple i que consideren que no hi ha hagut participació ciutadana real i critiquen durament un projecte que consideren especulatiu, un nyap i que suposa “ fer un guetto”.
Novament en l’ús de la paraula, Sánchez destacava que s’ha de pensar ja en la remodelació del carrer Salvador Espriu i “altres ferides obertes que venim tolerant”.
Abstencions de Cs i PP
Dos grups s’abstenien: C’s i PP. El portaveu de Ciutadans, Pau Ortolà, indica que persisteixen “dubtes importants” sobre aspectes com la mobilitat i l’aparcament en un projecte sobre el que hi ha hagut electoralisme en el seu rebuig al passat mandat.
Per la seva banda, el portaveu del PP, Manuel Buenaño, destacava que la xifra récord de 95 al·legacions presentades demostra que la modificació urbanística “ es va fer malament des del seu inici”. Buenaño reconeix el treball realitzat des del govern per millorar el projecte però defensa que hi havia terminis per fer una modificació totalment nova ja que el promotor privat no hauria apostat per aplicar el PGM de 1976 que li permetia construir160 habitatges quan aquesta modificació inclou 242 habitatges.
Vot en contra d'ECP
Des d’En Comú Podem, Pilar Adell insistia en la possibilitat de tornar a tramitar de nou el planejament des de l’inici i criticava la xifra “espectacular” d’al·legacions desestimades. ECP considera que un projecte acceptable passaria pel manteniment de les places davant de l’estació, rebaixa d’habitatges, augment del 30% dels HPO sobre el total, aparcament soterrani gratuït o la millora de la connectivitat entre els dos costats de la via, incloent-hi el carrer de Salvador Espriu, per fer una planificació global de les dues bandes de la via del tren, entre d’altres elements: