La reindustrialització de Delphi manté la planta però sense el 60% dels llocs de treball
17 de novembre de 2016 a les 14:02La reindustrialització de la planta de Delphi a Sant Cugat s'ha presentat amb un acord signat per Delphi Diesel Systems i un grup inversor format per les empreses J.Juan, Gutmar, ISEE i Guilera. L'acord permet donar continuïtat a la planta santcugatenca, però significa que el 60% de la plantilla perdrà el seu lloc de treball. Uns 60 treballadors dels 540 de la plantilla són de Cerdanyola.
J.Juan és una companyia proveïdora de components per a la indústria de la motocicleta i Gutmar es dedica a produir elements mecanitzats per a la indústria aeronàutica. D’altra banda, Guilera fabrica components electrònics per a automoció i ISEE és una empresa que ofereix solucions en l’àmbit de l’electrònica industrial.
Les empreses aportaran una inversió de fins a 12 milions d'euros en tres anys. Les empreses s’han compromès a oferir als treballadors de Delphi un mínim de 208 llocs de feina, el que representa un 40% del total que hi havia a l’antiga Delphi i destaquen que són llocs de treball qualificats i d’alt valor afegit. Les empreses no descarten ampliar el nombre de treballadors en el futur.
Les quatre PIMES compartiran espai i costos logístics amb l’objectiu d’abaratir la producció dels seus productes i desenvolupar els seus plans de creixement empresarial. En aquests sentit, totes quatre han creat el consorci empresarial AMTA per tal de gestionar en comú el centre productiu de Sant Cugat.
Des dels sindicats, CCOO i UGT fan un balanç positiu perquè s'aconsegueix una alternativa industrial que garanteixi "la continuïtat de la planta i la màxima ocupació possible". Per als sindicats, el projecte industrial de les empreses preveu una inversió de 12 milions d’euros en tres anys, "que permetrà mantenir una ocupació estable i generar creixement econòmic i riquesa a la comarca".
Carles Guilera, director general de Guilera, en nom dels inversors, ha explicat que “som quatre empreses catalanes, industrials, amb un alt grau d’innovació que venim a crear treball, a generar un procés de fabricació, desenvolupar plans de creixement i compartir per crear una acceleradora de les nostres empreses”.
Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Sant Cugat i la Generalitat de Catalunya destaquen que l'’objectiu prioritari ha estat sempre preservar l’activitat productiva i el màxim nombre possible de llocs de treball. En aquest sentit, l’Ajuntament veí va aprovar una moció institucional en què es comprometia a mantenir la qualificació d’ús industrial per als terrenys que ocupa Delphi amb l’objectiu de preservar-hi aquest tipus d’activitat i calcula que el suport econòmic de l’Ajuntament en aquest procés de reindustrialització es podria estimar –entre subvencions atorgades i impostos bonificats que es deixaran de percebre- en uns 950.000€, que quedaran repartits durant els primers cinc anys de reindustrialització. Per la seva banda, la Generalitat ha contribuït al projecte mitjançant l’atorgament d’un ajut directe als compradors de 400.000 euros i d’un préstec participatiu als mateixos inversors d’1,5 milions d’euros a través d’Avançsa. En total, per tant, la Generalitat contribuirà al projecte amb ajuts directes i préstecs per valor d’1,9 milions d’euros.
El procés de reindustrialització s’ha dut a terme després que el passat mes de març la multinacional Delphi Diesel Systems presentés un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que afectava la totalitat dels 540 treballadors de la seva fàbrica.