Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La sociolingüista Monica Heller, nova doctora honoris causa de la UAB
La sociolingüista Monica Heller, nova doctora honoris causa de la UAB Monica Heller, nova doctora honoris causa de la UAB (Foto UAB)

La sociolingüista Monica Heller, nova doctora honoris causa de la UAB

1 de març de 2023 a les 9:55

La sociolingüista canadenca Monica Heller és la nova doctora honoris causa de la UAB investida en una cerimònia en què ha destacat el paper de la llengua en la materialització de diferències i desigualtats socials. El rector ha remarcat el compromís cívic i la voluntat clara de servei a la societat que han marcat la trajectòria de Heller.

Monica Heller, professora de la Universitat de Toronto, és una de les figures acadèmiques actuals més destacades en els àmbits de la sociolingüística i l'antropologia lingüística. La investigadora canadenca va oferir a la seva investidura una lliçó magistral titulada Les coses ja no signifiquen el que significaven: crisi en el terreny de la llengua, en la qual ha exposat les línies principals de la seva recerca, centrada a estudiar el paper de la llengua en la materialització de diferències i desigualtats socials. Segons Heller, la llengua “serveix com a camp de batalla en el qual dirimir quines persones poden exercir autoritat, és a dir, controlar els espais i les pràctiques discursives que defineixen què és veritat i què és moralment bo o correcte”. Això deriva en tota una sèrie de fenòmens que, segons la sociolingüista, corresponen a “respostes a les crisis cícliques relacionades amb les contradiccions de la democràcia liberal, la modernitat i l'estat nació”.

 El nomenament de Heller com a doctora honoris causa va ser proposat per la Facultat de Filosofia i Lletres, amb el suport de les facultats de Traducció i d'Interpretació i de Ciències de l'Educació. La seva padrina ha estat Melissa Moyer, catedràtica del Departament de Filologia Anglesa i de Germanística, que subratlla que la contribució de Heller a la sociolingüística és crucial per entendre el desenvolupament de la disciplina i el canvi d'enfocament que ha viscut durant els darrers trenta anys. Segons Moyer, Heller ha contribuït a una visió “més crítica” en el camp de la sociolingüística i a posar sobre la taula la idea d'un “ús injust del poder que exclou els parlants de llengües no hegemòniques (non-mainstream)”.

Per la seva banda, el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha lloat l'entusiasme per la recerca com a eina per comprendre la realitat de la sociolingüista canadenca i el compromís cívic i la voluntat clara de servei a la societat que han marcat la trajectòria de Heller. Lafuente ha afirmat que la “sensibilitat per la realitat” de Heller, així com un “plantejament obert i transversal” del seu treball, han estat “cabdals a l'hora de construir una mirada analítica, crítica i original”.

Catalunya i Quebec

El rector ha destacat l’interès de Heller per “contrastar situacions similars entre Catalunya i el Quebec”, així com el seu vincle acadèmic amb la UAB. El rector ha recordat també la campanya institucional de la Universitat aquest curs, que, sota el lema “No em toquis la llengua”, vol “mostrar la riquesa de la llengua i preservar els drets lingüístics de la comunitat universitària”.

La cerimònia d'investidura de Heller com a doctora honoris causa de la UAB ha inclòs també l'actuació del Cor de Cambra de la UAB, dirigit per Poire Vallvé, que ha interpretat els temes Hallelujah, de Leonard Cohen, i Senyor sant Jordi, amb text de Salvador Espriu i música de Francesc Vila, a més del tradicional cant universitari Gaudeamus igitur.