Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La Taula de Patrimoni debat sobre la gestió i conservació del patrimoni local
La Taula de Patrimoni debat sobre la gestió i conservació del patrimoni local Can Ferriol (Foto Parc de Collserola)

La Taula de Patrimoni debat sobre la gestió i conservació del patrimoni local

8 d'octubre de 2024 a les 9:56

La Taula de Patrimoni de Cerdanyola organitza una taula rodona sobre la gestió i conservació del patrimoni local que tindrà lloc al Museu d’Art de Cerdanyola el 19 d’octubre entre les 9’30 i les 14’30 hores.

L’objectiu és contribuir a que aflorin idees que puguin ser útils per donar passos endavant en les polítiques de gestió del patrimoni de la ciutat. A la jornada es “posaran a debat alguns dels projectes i temes pendents” que, segons entén la Taula de Patrimoni, té Cerdanyola en aquests moments a sobre de la taula. Entre d’altres, la recuperació de diversos espais públics i privats, i quines noves funcions se’ls hi podria donar, o la gestió del patrimoni documental.

 

La Taula de Patrimoni es defineix com una “entitat d’entitats” que conformen l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer), el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC), l’Associació d’ Artistes Plàstics de Cerdanyola, el Grup de Recerca i Estudis de Cerdanyola (GREC) La Constància i Amics del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC).

 

La taula rodona, que serà oberta a tothom i es farà el 19 d’octubre entre les 9’30 i les 14’30 hores, s’ha estructurat en torn a cinc ponències amb la participació de professionals de primer nivell relacionats amb les temàtiques analitzades.

 

Aquestes ponències seran:

  • El Patrimoni Arquitectònic. Altres Taules del Patrimoni. Amb la participació de representants del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya.
  • La Tèrmica de Roca Umbert de Granollers. La consolidació d’un espai del patrimoni industrial: de Fàbrica Tèxtil a Fàbrica de les Arts. Amb la participació d’Ester Prat Armadans, Coordinadora de Projectes de l’Ajuntament de Granollers, per explicar com aquell consistori ha reconvertit un espai industrial en desús en un vibrant i actiu centre cultural.
  • El valor i reptes dels Arxius Històrics. Amb la participació de Josep Fernández Trabal, fins fa poc temps Cap de l’àrea de Fons Històric de l’Arxiu Nacional de Catalunya.
  • Experiències de recuperació de Masies Catalanes. Can Ferriol. Per abordar com es va aconseguir la concessió per la cessió temporal de 35 anys  d’aquesta masia,  es van rehabilitar els elements exteriors i es va reformar mitjançant un Acord amb el Parc Natural de Collserola i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.
  • Protocol de protecció del patrimoni. La historiadora de l'art Glòria Molina explicarà el  funcionament i la importància del seu compliment.

Aquesta serà la primera de les matinals que es faran anualment per fer pública l'evolució dels temes tractats i d’altres que puguin sorgir i que afectin a la protecció del patrimoni local en sentit ampli.

 

Properes activitats

 

A més, la Taula del Patrimoni es planteja l’organització de noves activitats de divulgació del patrimoni, afrontant de forma monogràfica diferents aspectes.

 

La següent activitat prevista es farà al mateix espai, Sala Orlando Barrial del  MAC el dia 29 d’octubre, i consistirà en una conferència a càrrec del cerdanyolenc Josep Ricart, premi FAD d'Arquitectura Espanyola 2024, per la construcció la Casa 1763 al barri de Sarrià a Barcelona.