La UAB acull una exposició dedicada a Nazario Luque i la dissidència queer
13 de juny de 2023 a les 10:37L'exposició “Art i dissidència en temps de repressió i d'alliberament” arriba a la Sala d'Exposicions UAB per mostrar l'obra revolucionària de l'artista Nazario Luque i posar de manifest la continuïtat de les reivindicacions del col·lectiu queer en l’actualitat, cinquanta anys després dels seus inicis.
La mostra, que està comissariada pels estudiants del mòdul Crítica i Difusió de l'Art del Màster en Gestió i Anàlisi del Patrimoni Artístic de la UAB, es pot visitar del 15 de juny al 31 de juliol, i del 4 al 19 de setembre, de dilluns a divendres i de 10 a 19 h, a la Sala d’Exposicions UAB, situada a l'Edifici de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.
Nazario Luque, conegut artísticament com a Nazario, va ser un destacat artista contracultural, historietista i dibuixant espanyol nascut el 1944 a Castilleja del Campo, Sevilla. És considerat un dels pioners en la representació artística de temes relacionats amb l'homosexualitat, el sexe i el gènere en format de vinyetes. La seva obra, transgressora i provocativa, va desafiar les normes socials i va donar veu i visibilitat al col·lectiu queer en una època marcada per la repressió i l'alliberament sexual. Nazario es va convertir en un símbol de resistència i dissidència, i la seva producció artística continua sent rellevant i actual avui dia, destacant-se per la seva capacitat per afrontar qüestions socials i polítics des dels marges.
La mostra, que des de la UAB ressalten que està comissariada en estreta col·laboració amb l'artista, ofereix una relectura de la trajectòria de Nazario des de la perspectiva dels comissaris que, tot i no haver viscut les reivindicacions del col·lectiu LGBTIQ+ del passat segle, però que, d’alguna manera, s’hi senten representats. A través d'un recorregut cronològic, que comprèn des de la Transició espanyola fins a l'actualitat, es contextualitza l'obra de l'artista dins la situació del col·lectiu LGBTIQ+ a Espanya, traslladant al públic al moment sociopolític en el qual es va crear cada peça exposada per entendre de forma completa la naturalesa transgressora d’aquestes.
Des de les seves primeres obres com La piraña divina, passant per les icòniques historietes protagonitzades per l'emblemàtica Anarcoma a la revista El Víbora, fins a arribar a les seves litografies i fotografies més recents de temàtica intimista i social, són algunes de les peces que el públic podrà gaudir en aquesta exposició, les quals estableixen la creació d’un diàleg on obra i artista es fusionen en un tot únic que trenca amb la normativitat establerta per tal de visibilitzar les identitats dissidents.