Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB aprova nous Estatuts, els tercers de la seva història
La UAB aprova nous Estatuts, els tercers de la seva història

La UAB aprova nous Estatuts, els tercers de la seva història

26 de juny de 2024 a les 6:42

El Claustre ha aprovat els nous Estatuts de la UAB, que regulen tota l'activitat institucional de la Universitat amb 167 vots a favor (83%), 14 vots en contra (7%) i 21 vots en blanc (10%). La UAB esdevé així la primera universitat pública de Catalunya que aprova uns estatuts nous després de l'aprovació de la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU), l'any 2023. Aquests són els tercers estatuts de la UAB en els 56 anys de vida de la institució.

El rector de la UAB, Javier Lafuente, assegura que es tracta d’uns nous Estatuts que “no són només un conjunt de normes i reglaments sinó que són un compromís ferm de totes les persones integrants d’una comunitat universitària, amb elles mateixes i amb la societat”. Lafuente ha fet una crida a “refundar” la UAB partint del marc dels nous Estatuts i “en un nou procés participatiu on tota la comunitat aporti la seva visió i la seva expertesa per preparar la Universitat per al futur canviant i emocionant que li espera”. Segons el rector, durant els darrers 20 anys “s’han anat desenvolupant models de govern sense una lògica global que tingués per objectiu una estratègia basada en els principis d'eficiència, democràcia participativa, agilitat i simplificació: ara ha arribat el moment de revertir-ho”.

Estatuts

Els Estatuts tenen un títol preliminar sobre la “naturalesa, autonomia, principis d'actuació i funcions de la Universitat”. L'article 2 estableix que la Universitat Autònoma de Barcelona es regeix pel “respecte dels drets humans i pels principis de llibertat, de democràcia, de justícia, d'igualtat, d'equitat i de solidaritat” i marca com a principis d'actuació la lluita contra l'emergència climàtica, el foment de la ciència oberta o la millora de la salut de tots els membres de la comunitat universitària, entre d'altres.

L'article 3 enumera les funcions de la Universitat, des de la docència i la formació fins a la contribució al benestar social, passant pel “foment del pensament crític, el rigor científic, la tolerància, el pluralisme i els valors cívics propis d’una societat democrática”.

I, segons l'article 6, la UAB “es compromet a incorporar en les seves polítiques la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació” per qualsevol tipus de condició o circumstància personal o social, així com a “aplicar la perspectiva de gènere i l’aproximació interseccional en el conjunt d’activitats i funcions que desenvolupa i a treballar per a la prevenció de les violències masclistes i LGBTI-fòbiques o envers qualsevol altre col·lectiu”.