La UAB celebra la 25a edició de la Setmana de la Ciència
12 de novembre de 2020 a les 11:28Els centres de recerca del campus de la UAB s’afegeixen a l’oferta d’activitats de divulgació científica que se celebren fins al 29 de novembre per tota Catalunya, enguany amb una oferta destacada d’activitats online.
La 25a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’20) se celebrarà fins al proper 29 de novembre, i inclourà un gran nombre d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic arreu Catalunya. Aquesta activitat està organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi),.
El programa inclou una àmplia diversitat de continguts. Entre elles, les següents:
Converses online sobre la carrera científica
L’ICMAB organitza, al llarg de tota la Setmana de la Ciència, trobades virtuals amb investigadors i investigadores ofertes a estudiants d’entre 17 i 18 anys (segon de batxillerat), orientades a ajudar l’estudiant en l’elecció dels seus estudis superiors. Són converses de 30 minuts on els investigadors i les investigadores expliquen la seva trajectòria i com han esdevingut científics i científiques. Per reservar una visita, contactar amb amay@icmab.cat
Concurs de memes
Al llarg de tota la Setmana de la Ciència l’Institut de Neurociències (INc-UAB) organitza un concurs de memes de divulgació de les neurociències per Instagram. Els participants al concurs enviaran un meme que expliqui algun concepte de neurociències i es podrà votar mitjançant un sistema de likes.
• 14 de novembre
Llançament del web SanitatVegetal2020
El CRAG farà el llançament del web divulgatiu SanitatVegetal2020, amb exemples de recerques que es porten a terme al CRAG en relació a la sanitat vegetal. La pàgina web està destinada a un públic jove i adult no especialista, en català i castellà.
Més informació:
https://www.cragenomica.es/outreach/science-week
• 15 de novembre
Concurs literari “Històries fòssils”
L’ICP farà el tret de sortida del concurs literari “Històries fòssils”. Per als apassionats i apassionades de l’escriptura, amb interès per la paleontologia, l’evolució o els dinosaures, s’obre el termini per lliurar els relats de l’edició d’enguany d’aquest concurs literari intantil i juvenil.
Bases del concurs:
http://www.icp.cat/attachments/museu/bases_histories_fossils_2021.pdf
• 16 de novembre
Virtual Escape
A partir del 16 de novembre, l’ICMAB prepara un “Virtual Escape” sobre la recerca al centre, sobre els materials del futur en energia, superconductors, materials magnètics, electrònica molecular i biomaterials, relacionat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. L’activitat està adreçada a estudiants de secundària, cicles formatius i educació especial.
Més informació:
https://matheroes.icmab.es/
Conferències i vídeos divulgatius sobre ciència de materials
Amb motiu de la fira EXPOMINER, aquesta edició en versió online, des de l'ICMAB s'ha preparat una selecció de conferències i vídeos de divulgació que es publicaran al canal de YouTube a partir del 16 de novembre. “Nanochemistry and solar light: towards an energy revolution”, amb Mariona Coll; “Crystals growth and characterization - Become a detective of materials!” amb Anna Crespi, Judith Oró i Roberta Ceravola; i “The sand we find on the beach hides a lot of information! - Become a detective of materials!” amb Anna Crespi, Judith Oró i Roberta Ceravola.
Més informació:
https://www.icmab.es/outreach/
Xerrada online “Detectiu de roques: Descobrim les roques a través d'activitats. EarthLearningIdea Project”
A les 16.30h tindrà lloc aquesta xerrada online, a càrrec de la doctoranda del Departament de Geologia de la UAB Anna Anglisano, Field Officer Supporter de la European Geoscience Union; i Xavier Juan, Field Officer de la European Geoscience Union.
Més informació:
http://www.expominer.com/minermat-2020
LABENCLASS: L’energia del futur, del laboratori a l’aula
LabEnClass és un projecte de divulgació científica que porta la recerca de l’ICMAB en el camp de l'energia des dels laboratoris a les aules de les escoles primàries i secundàries a partir del 16 de novembre. El projecte, elaborat en col·laboració amb Funbrain i amb l'investigador de l'ICMAB Mariano Campoy-Quiles, va ser guardonat amb una beca FGCSIC 'Compte la Ciència' en 2019. El projecte té com a objectiu apropar la recerca realitzada en els laboratoris de l’ICMAB a les aules amb atractius experiments relacionats amb l'energia, preparats especialment per als escolars.
Més informació:
https://www.icmab.es/outreach/labenclass
Xerrada online “Minerals al patrimoni cultural material”
A les 16h tindrà lloc aquesta xerrada online a càrrec del professor del Departament de Geologia Lluis Casas. A la xerrada es presentaran i comentaran diversos minerals que apareixen en el patrimoni material moble i immoble. En particular es tractaran: pigments minerals; objectes decoratius i/o pràctics fets de minerals; materials arquitectònics/escultòrics peculiars a causa del seu contingut mineral; i microminerals formats en vidrats ceràmics.
Més informació:
http://www.expominer.com/minermat-2020
• 27 de novembre
Madame Chatelet i els seus seguidors d’instagram
L’ICMAB publicarà al seu canal de YouTube la lectura dramatitzada sobre les dones científiques “Madame Chatelet i els seus seguidors d’instagram”.
Més informació:
https://madamechatelet.icmab.es/
Xerrada Online “Las Tierras Raras: El oro del S.XXI que controla la tecnología”
A les 16h tindrà lloc aquesta xerrada online a càrrec de Dídac Navarro, professor associat del Departament de Geologia de la UAB i professor del Departament de Mineralogia, Petrologia i Geologia Aplicada de la UB.
Més informació:
http://www.expominer.com/minermat-202