La UAB dedica una setmana a la reflexió sobre el present i futur d'Occitània
7 de maig de 2002 a les 0:00L'Arxiu Occità de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) organitza fins el dia 11 la VI Setmana Occitana. Les principals novetats d'aquesta edició són l'homenatge en vida a l'escriptor occità Max Roqueto i la celebració, per primer cop, d'una festa occitano-catalana en la plaça Cívica de la UAB. Altres activitats destacades de la Setmana Occitana seran la confèrencia-actuació del músic del Friuli, Massimo Mellocco, a les 16.30h d'avui a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres, i dos dies dedicats al panorama actual de la creació i edició literària a Occitània.
Antoni Rossell, coordinador de l'Arxiu Occità comenta que l'objectiu d'aquesta iniciativa és donar a conèixer la situació d'Occitània a través del contacte directe amb ciutadans occitans que parlen de la seva realitat quotidiana.
L'homenatge a l'escriptor de 94 anys Max Roqueto és una de las principals activitats de la Setmana. Max Roqueto rebrà l'homenatge al Palau de la
Generalitat, dimecres a las 19.00h, i en el decurs de l'acte es presentarà una antologia de la seva obra poètica i narrativa coordinada por Àlex Susanna i Jaume Figueres.
Dijous, a partir de les 16.00 hores, es celebrarà la I Festa Occitano-Catalana, una idea promoguda pels estudiants de l'Arxiu Occità de la UAB que combinarà l'aspecte més lúdic, amb cançons i balls a
càrrec de l'artista Benedicta Primault, amb el més acadèmic, amb una conferència sobre l'exili català a Occitània a càrrec del professor Jaume Figueres.
Antoni Rossell afirma que hi ha una situació plena de dificultats pel desenvolupament de la cultura i la llengua occitanes, però al mateix temps destaca l'enorme potencial de futur que suposa l'interès de la gent jove per recuperar la seva identitat.
Segons Rosell, la situació que viu la llengua occitana no pot comparar-se amb la de les altres llengües minoritàries de l'Estat espanyol com el català o el gallec i per això Rosell considera que cal buscar solucions pròpies, diferents a altres models ja existents.
L'Arxiu Occità de la UAB funciona des de fa 7 anys dins l'Institut d'Estudis Medievals amb la ""voluntat de promocionar i difondre la llengua i cultura occitanes"". Antoni Rossell destaca la tasca d'investigació i docència que es realitza de manera continuada a la UAB.
Rossell no s'atreveix a realitzar un diagnòstic de futur sobre la salut de la cultura occitana, però si es mostra convençut de que l'única solució passa per seguir treballant en direcció a aquest futur.