Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB desenvolupa tecnologies per millorar la traçabilitat dels vins
La UAB desenvolupa tecnologies per millorar la traçabilitat dels vins

La UAB desenvolupa tecnologies per millorar la traçabilitat dels vins

10 de juny de 2021 a les 12:32

Un consorci internacional liderat per la UAB millorarà la productivitat de les vinyes tot garantint la traçabilitat del vi al llarg de tota la cadena de valor, amb un etiquetatge intel·ligent i el registre de dades basat en blockchain. Així, s'espera protegir la indústria d'unes pèrdues de milers de milions d'euros.

El projecte TRACEWINDU, coordinat pel catedràtic del Departament de Química de la UAB Manuel Valiente, desenvoluparà, al llarg de 48 messos, un sistema d'etiquetes intel·ligents que permetrà traçar la trajectòria de cada ampolla des del productor del vi, registrant també tots els intermediaris pels quals l'ampolla hagi passat. Des de l'Autònoma indiquen que amb aquesta traçabilitat "s'espera protegir la indústria vitivinícola d'unes pèrdues de milers de milions d'euros anuals" degudes a les falsificacions i al comerç il·legal. D'aquesta manera, els consumidors de diferents parts del món podran dur a terme les seves compres basades en informació completa i fidedigna sobre tot el procés productiu, des de la vinya fins a la taula.

Els investigadors correlacionaran també tota la informació obtinguda de l'anàlisi sensorial dels vins per a generar un gràfic de puntuació que s'utilitzarà com a una espècie de passaport de cada producte i que s'inclourà en l'etiqueta en forma de codi QR. Aquesta etiqueta intel·ligent aportarà tota la informació rellevant del producte al llarg del seu cicle de vida de manera transparent utilitzant la tecnologia de cadena de blocs descentralitzada, o blockchain, que impedeix qualsevol manipulació fraudulenta.

Manuel Valiente explica que "el projecte se centrarà en aconseguir la generació de resultats capitalitzables que abasten serveis analítics de la petjada isotòpica per a l'avaluació de l'origen geogràfic dels vins, l'explotació de la informació recopilada a través de la tecnologia descentralitzada blockchain, la criptografia i les etiquetes intel·ligents per donar resposta a la creixent demanda de millora de la traçabilitat del vi i l'autenticació de les ampolles; així com l'avaluació de la qualitat dels vins basada en les característiques físiques, nutracèutiques i organolèptiques mitjançant protocols fàcils d'aplicar".

A més, el projecte es planteja també millorar la productivitat de les vinyes mitjançant l'ús d'una combinació nova de productes de protecció fitosanitària, amb extractes vegetals com a font de metabòlits secundaris i altres substàncies respectuoses amb l'ambient.

Mitjançant aquest enfocament, TRACEWINDU contribueix als futurs reptes del sector vitivinícola de la UE en l'àmbit econòmic, augmentant la competitivitat industrial i donant suport a la internacionalització; en l'àmbit mediambiental, responent les peticions dels productors sobre l'ús dels recursos naturals; i en l'àmbit social, donant resposta a les expectatives dels consumidors finals relacionades amb la identitat i l'autenticitat, la qualitat, la seguretat alimentària i la diversitat dels vins.

Projecte europeu que associa 10 institucions

El projecte TRACEWINDU és finançat per la Unió Europea per mitjà de les accions Marie Skłodowska-Curie del Programa Horitzó 2020, el programa insígnia de la Unió Europea per donar suport a l'excel·lència científica i la cooperació entre països, sectors i camps de recerca. La iniciativa pretén fomentar, millorar i desenvolupar la col·laboració internacional i intersectorial permanent entre els centres acadèmics de recerca i el sector privat. En aquest marc, un altre dels principals objectius d'aquest projecte és potenciar l'intercanvi de coneixements, millors pràctiques, innovacions, experiència, cooperació mútua i cultura de treball entre l'acadèmia i el sector empresarial de diferents regions i països mitjançant el desenvolupament d'un total de 140 intercanvis de mobilitat que implicaran la participació de 62 investigadors i tècnics.

El projecte TRACEWINDU inclou una associació de 10 institucions de 6 països: Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya), Fundació Parc Tecnòlogic del Vi (Espanya), INNOLABS SRL (Itàlia), Universita di Pisa (Itàlia), Université de Pau et donis Pays de l’Adour, (França), Advanced Isotopic Analysis (França), DNET LABS Doo Novi Sad (Sèrbia), Univerzitet Donja Gorica Podgorica (Montenegro), 13 Jul Plantaze ad Podgorica (Montenegro) i l'Institut Nacional de Tecnologia Industrial (Argentina).

Amb referència GA101007979, el projecte TRACEWINDU és finançat per la UE en el marc del Programa Horitzó 2020. Amb un pressupost total d'1.058.000 €, el projecte rep un finançament del 100%.

...................................................................................

Foto de Jep Gambardella en Pexels