Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB ha registrat 328 patents en els últims vint anys, la segona al rànquing d...
La UAB ha registrat 328 patents en els últims vint anys, la segona al rànquing d'universitats espanyoles Foto de Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com

La UAB ha registrat 328 patents en els últims vint anys, la segona al rànquing d'universitats espanyoles

24 d'octubre de 2024 a les 9:11

Amb 328, la UAB és la segona universitat d’Espanya en sol·licituds de patents, segons indica un estudi de l’Oficina Europea de Patents (OEP) sobre invencions acadèmiques registrades entre els anys 2000 i 2020. L’informe destaca el paper inventiu de les universitats a Europa i revela que les universitats catalanes encapçalen el rànquing de sol·licituds de patents a l’Estat espanyol.

Les sol·licituds de patents originades a les universitats europees han anat en augment les últimes dues dècades, revela l’informe. En concret, representen el 10,2 % de totes les sol·licituds de patents presentades a l'OEP per sol·licitants europeus en el període 2000-2020.

Espanya ocupa el desè lloc a Europa en nombre de patents acadèmiques, i Catalunya encapçala la sol·licitud de patents a l’Estat, ja que tres universitats catalanes estan entre les cinc primeres: la Universitat de Barcelona (UB) compta amb 330 patents, y la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ocupa el segon lloc, 328, seguides de la Universitat Politècnica de València (301), la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (298) i la Universitat Politècnica de Madrid (260).

La major part de les patents sol·licitades per la UAB corresponen a l’àmbit biomèdic i de la salut, seguit de les enginyeries electròniques, de les telecomunicacions i dels materials. Destaquen, també, les patents relacionades amb la recerca en malalties neurodegeneratives, malalties rares o biopesticides. Pel que fa a la transferència d’aquestes patents a l’entorn socioeconòmic, el 2023, per exemple, la UAB va signar vuit acords de llicència amb diferents empreses.

L’informe de l’OEP, que es basa en les dades de 1.200 universitats europees que han generat sol·licituds de patents a l'OEP entre el 2000 i el 2020, també destaca que les universitats europees han passat de presentar el 24 % de les sol·licituds el 2000 al 45 % el 2019. Aquesta pràctica també s'observa a Espanya, on la gran majoria de les invencions acadèmiques es gestionen des de la universitat.