La UAB i els centres de recerca del campus de Cerdanyola treballen per fer front al Covid-19
20 de març de 2020 a les 12:49La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha posat a disposició de departament de Salut de la Generalitat els laboratoris de l'INc, de l'IBB, de facultats i dels serveis cientificotècnics per treballar en la detecció del coronavirus que causa el Covid-19. L'Autònoma explica que dos centres de recerca del campus, l'IRTA-CReSA i l'ICN2, treballen en sengles projectes per al seu diagnòstic i tractament.
En el camp del diagnòstic, la Universitat ha posat a disposició de Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya diferents laboratoris per treballar en la detecció del coronavirus, com els de l'Institut de Neurociències (INc), l'Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) i els de les facultats de Medicina, Biociències i Veterinària, així com dels diferents serveis cientificotècnics.
A més, s'està efectuant la recollida de material de protecció per a posar-ho a disposicio dels hospitals vinculats a la Universitat i s'ofereix als mateixos la capacitat d’impressio 3D dels UAB Open Labs per a la fabricacio de dispositius medics.
Per la seva banda, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) lidera un projecte europeu, dirigit i coordinat per la professora Laura M. Lechuga, que desenvoluparà una plataforma per al diagnòstic ràpid i el seguiment de la COVID-19. L’objectiu és crear un nou dispositiu basat en un biosensor òptic amb nanotecnologia, que permetrà detectar el coronavirus en 30 minuts. La idea és que la prova pugui realitzar-se directament amb la mostra del pacient sense la necessitat de testejar en laboratoris clínics centralitzats.
El projecte té una durada de dos anys, però, ja que es basa en coneixements previs, es preveu que es produeixin resultats en menys d’un any. Aquesta nova tecnologia també podria identificar ràpidament si es tracta d’un coronavirus o d'una infecció de grip comuna. A més, el dispositiu biosensor també s’utilitzarà per a l’anàlisi de diferents tipus de coronavirus presents en animals reservori, com els ratpenats, per tal d’observar i supervisar possibles evolucions d’aquests virus i prevenir futurs brots infecciosos en humans.
Pel que fa al tractament de la malaltia, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) s’ha consorciat amb l’IrsiCaixa i el Barcelona Supercomputing Center per trobar un fàrmac antivíric per tractar la COVID-19.
Actualment, existeixen molts tipus d’antivírics disponibles que podrien servir per tractar la malaltia, però fa falta saber quins es poden descartar i quins podrien ser útils contra aquest nou coronavirus. A més, i pensant en una solució a llarg termini per si aparegués una segona onada de la malaltia, el consorci també vol desenvolupar una vacuna per prevenir futures infeccions. En aquest sentit, el consorci vol dissenyar i testar una vacuna que funcioni no només per al SARS-CoV-2, sinó contra tots els coronavirus.
Aquest projecte rebrà recursos econòmics de l’empresa catalana Grifols i està previst que tingui una durada d’entre dos i tres anys. Inclourà tres passos: primer, les proves de modelització, seguides de tests in vitro al laboratori; finalment, els estudis en models animals abans de passar als assajos clínics en persones.