La UAB i la Fundació Puigvert creen una Càtedra de Cirurgia Robòtica Urològica
28 de maig de 2024 a les 10:00El rector de la UAB, Javier Lafuente, i Ramon Massaguer, Patró delegat i Director General de la Fundació Puigvert, han signat un Conveni que formalitza la creació d’una Càtedra de cirurgia robòtica exclusivament dedicada a l’especialitat de la urologia i a tots els procediments quirúrgics que li són propis en què l’assistència per robot ja ha demostrat millores significatives, tant en el nivell de precisió tècnica, com en la reducció de les complicacions i recuperació dels pacients.
L’extracció de la pròstata (prostatectomia), bufeta (cistectomia) i ronyó (nefrectomia i trasplantament renal) són exemples on la cirurgia robòtica té el seu principal camp d’aplicació.Tanmateix, ja està avançant en altres àmbits i es realitza de manera selectiva per la cirurgia de les malformacions congènites o prolapse del sòl pelvià.
La constitució formal de la Càtedra Fundació Puigvert de Cirurgia Robòtica Urològica-Universitat Autònoma Barcelona permetrà que les dues entitats contribueixin a la innovació i progrés de les ciències de la salut, en el marc d’excel·lència en la pràctica assistencial. Fonts de la UAB subratllen que representa un pas en l’esforç conjunt d’iniciar una nova etapa de progrés en l’ensenyament de la cirurgia robòtica avançada especialitzada en l’àmbit de la urologia. En aquest sentit, destacar també la vinculació històrica, des de 1969, de la Fundació Puigvert amb la UAB en la formació especialitzada de professionals de la salut.
En conjunt, la Càtedra s’articularà al voltant de 4 eixos: la Recerca, la Docència, la Innovació, i la Divulgació. Des de l’eix de la recerca s’ impulsaran estudis interdisciplinaris, multicèntrics i internacionals que ajudin al desenvolupament d’aquesta àrea tecnològica. En l’ambit de la docència farà aportacions en el disseny d’un programa de formació universitària especialitzada que s’incloure a l’itinerari docent per a les futures generacions d’uròlegs i uròlogues. En el terreny de la innovació, es promourà activament projectes de R+D+i centrats en les noves tecnologies i tècniques quirúrgiques robòtiques. Finalment, la divulgació posarà èmfasi en la difusió del coneixement a través de l’organització de trobades científiques i jornades formatives que contribueixin a la generalització d’aquestes pràctiques i a la consolidació de la Fundació Puigvert com a centre de referència en l’expansió de la cirurgia robòtica aplicada a la Urologia.
Segons el Dr. Lluís Gausa, Director Assistencial i Mèdic de la Fundació Puigvert, manifesta que “l’objectiu és respondre a la presència creixent de la cirurgia robòtica a la urologia impulsant la recerca i la innovació, així com proporcionant una formació bàsica i avançada d’aquesta tecnologia quirúrgica mitjançant cursos de postgrau i, fins i tot, plantejant la possibilitat d’una formació de Grau en Cirurgia robòtica que avui dia no existeix.”
El Dr. Joan Palou, Director del Servei d’Urologia de la Fundació Puigvert, professor de la Facultat de Medicina de la UAB i també director de la nova Càtedra, indica que “estem assistint a un procés de democratització de la cirurgia robòtica, on la seva expansió arreu del territori i dels diferents àmbits de la medicina, i el seu conseqüent abaratiment de costos, farà inevitable la seva integració dins el Sistema Nacional de Salut i, per tant, també dins el sistema universitari”. Això tindrà conseqüències, per exemple, en una demanda creixent d’especialistes formats en cirurgia robòtica a nivell global, incloent-hi la Península Ibèrica, on actualment ja existeix un centenar d’instal·lacions del sistema robòtic Da Vinci amb les que s’han operat més de 60.000 pacients, a un ritme sempre creixent.
La Fundació Puigvert, pionera en incorporar la cirurgia robòtica en la realitat clínica de l’atenció urològica en el sistema sanitari universal del nostre país i després d’una trajectòria amb evidència científica contrastada, la Càtedra és una plataforma que aporta el rigor i l’excel·lència universitària amb la finalitat d’estendre més i avançar de forma continuada en aquest àmbit de coneixement.
En aquest sentit, la nova Càtedra Fundació Puigvert de Cirurgia Robòtica - UAB arriba en un moment clau dins l’escenari de desenvolupament tecnològic i innovació que, a un ritme creixent, està conquerint quiròfans d’arreu. Superades les fases inicials d’implementació i experimentació dels primers robots que van entrar al mercat, la cirurgia assistida per robot comença a diversificar-se amb l’aparició de nous models i marques en un mercat cada cop més competitiu.