Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB i la UB impulsen Alimenta't amb ciència, un projecte per lluitar contra l...
La UAB i la UB impulsen Alimenta't amb ciència, un projecte per lluitar contra les fake news alimentàries Foto de Amina Filkins: https://www.pexels.com

La UAB i la UB impulsen Alimenta't amb ciència, un projecte per lluitar contra les fake news alimentàries

2 de març de 2023 a les 9:29

La UAB i la UB impulsen una plataforma de divulgació per combatre la desinformació en l’àmbit de la nutrició, la innocuïtat, la tecnologia i la sostenibilitat alimentàries. Especialistes des les dues universitats participen en un projecte que vol desmuntar fake news i mites falsos en l’alimentació.

Alimenta’t amb ciència és un projecte innovador de creació i difusió de material audiovisual per ajudar a combatre la propagació de fake news i la desinformació en l’àmbit de les ciències de l’alimentació. És una iniciativa impulsada pels professors Oriol Comas-Basté, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació i el Campus Torribera de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, i Carolina Ripollés, de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A través d’aquesta iniciativa es vol respondre a preguntes habituals com: són tòxics els additius que trobem en els aliments? Menjar fruita al final dels àpats engreixa? Els ous ecològics són més segurs i saludables que els produïts de manera convencional? És cert que l’oli de coco redueix el colesterol? Els impulsors d’aquesta iniciativa recorden que ,en l’àmbit de la nutrició i l’alimentació, esbrinar la veracitat d’una notícia potencialment enganyosa no és gens fàcil. Així, la difusió generalitzada de notícies falses —les conegudes fake news— en el sector agroalimentari pot portar a confusió el consumidor compromès amb la salut i la sostenibilitat alimentària.

Oriol Comas-Basté apunta que la difusió de notícies falses té una velocitat de difusió sis vegades superior a una notícia real, i això genera un gran impacte en la societat. Per al professor Oriol del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia de la UB, es tracta d’un fenomen perillós perquè alimentar-se és un fet molt quotidià que, a més, té una estreta relació amb la salut.

Per la seva banda, Carolina Ripollés indica que les plataformes digitals i les xarxes socials condueixen a una exposició excessiva a aquestes fake news. La professora del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB subratlla que un dels sectors més afectats és l’agroalimentari, fins al punt que alguns estudis indiquen que un 30 % de les fake news que circulen per Internet són sobre alimentació.

 

En aquesta iniciativa, que estarà activa tot el 2023, hi participa personal investigador altament especialitzat d’universitats i centres de recerca de Catalunya que respondran, des de l’evidència científica, a les consultes i preocupacions de la ciutadania en matèria d’alimentació.

Així, la doctora Mariluz Latorre, professora de Tecnoilogia dels aliments de la UB, destaca que la seguretat dels ous no depèn del seu sistema de producció i, per tant, que els ous ecològics no són més segurs i saludables que els convencionals ja que totes les granges han de seguir controls sanitaris.

Altres exemples són la intervenció de la doctora Marta Hugas, Exdirectora científica de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, que remarca que els addictius que contenen els aliments són segurs i no són nocius per a la salut o la del doctor José Juan Rodríguez Jerez, Catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la UAB, que manifesta que utilitzar lleixiu per desinfectar fruites i verdures compromet la salut, tot i que s’ha de fer amb una durada i amb una quantitat que no siguin excessives.

El projecte, finançat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) en la convocatòria Joan Oró de l’any 2022, té el suport de l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments (CTA) i de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA).

Una plataforma oberta a les preguntes de la ciutadania 

Al web del projecte, tots els usuaris podran trobar informació general sobre la iniciativa i els vídeos que es publicaran periòdicament per abordar diverses temàtiques d’interès social sobre alimentació. El projecte també es pot seguir per xarxes socials (Instagram, Twitter, Tik tok, YouTube), en què es farà difusió de càpsules audiovisuals i de totes les novetats sobre les temàtiques analitzades pels experts. 

Amb aquesta iniciativa, el projecte vol obrir ponts de diàleg amb totes les persones preocupades per l’alimentació, la detecció de notícies falses i la comprovació de notícies potencialment enganyoses en aquest àmbit del coneixement.