Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • La UAB inaugura el Parc de Recerca amb 25 centres d'investigació i la voluntat d...
La UAB inaugura el Parc de Recerca amb 25 centres d'investigació i la voluntat de ser fonamental per a la ciència a l'Estat

La UAB inaugura el Parc de Recerca amb 25 centres d'investigació i la voluntat de ser fonamental per a la ciència a l'Estat

19 d'octubre de 2007 a les 0:00

El Parc de Recerca UAB (PRUAB) s’ha inaugurat aquest matí amb l’objectiu d’impulsar i millorar la transferència de la investigació generada dins del Parc així com d’enfortir les relacions Universitat-Empres i esdevenir element fonamental de la investigació científica i tecnològica de tot l’Estat espanyol.

L’acte ha comptat amb l’assistència del President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, el secretari d’Estat d’Universitats, Miguel Ángel Quintanilla, el conseller d’Agricultura, Joaquim Llena, el conseller d’Innovació, Universitats i Enmpresa, Josep Huguet, i de l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, a més dels màxims representants de les entitats sòcies del Parc: el rector de la UAB, Lluís Ferrer; el president del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Carlos Martínez; i el director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Tarragó. El Parc estarà gestionat per la Fundació Parc de Recerca UAB, sota la direcció de Jordi Marquet, actual vicerector de projectes estratègics de la UAB.

25 grans centres amb més de 3.000 investigadors

El director de la Fundació PRUAB, Jordi Marquet, comenta que el que s’ha fet avui es donar personalitat jurídica a l’aliança establerta entre els instituts, centres de recerca, vivers d’empreses, i a les unitats d’investigació empresarials existents ja al campus universitari des dels anys 80 per tal de facilitar la transferència de tecnologia a la societat, i especialment al sector econòmic privat.

Actualment ja funcionen al Parc 25 grans centres de investigació, amb més de 3.000 investigadors i prop de 25 empreses creades arrel dels resultats d’ investigacions. De fet, al 2006, el Parc ha generat uns recursos que sobrepassen els 45 milions d’euros en projectes de recerca i 23 milions d’euros en contractes de recerca amb empreses. Durant aquest temps també s’han generat 60 patents, producte de les investigacions.

El director del Parc ha destacat l’entorn privilegiat i neuràlgic en la inovació empresarial com és el Parc Tecnològic del Vallès, i el futur Parc de la Ciència amb el Sincrotró Alba del Centre Direccional. El Parc també es troba en un entorn privilegiat per a la potenciació de la recerca, segons Marquet, per altres infraestructures científiques existents o en fase de creació com és la sala Blanca del centre Nacional de Microelectronica, el Centre de Biotecnologia Animal i teràpia Gènica-Mouse Clinic, El Centre d’Investigació en Nanociència i nanotecnologia i el Centre de Recerca Agrogenòmica. Tot aquest entorn científic i tecnològic fa del Parc un dels principals pols de recerca de l’Estat espanyola.

Espai estratègic per a la recerca

En aquest sentit, el president de la Generalitat, José Montilla, destaca la importància de la ubicació estratègica del campus com focus d’atracció d’infraestructures de recerca. Montilla manifesta que cal augmentar el lligam universitat-empresa i anuncia la voluntat d’arribar a una inversió del 2 percent del PIB a investigació i recerca abans del 2010.

El secretari d’Estat d’Universitats, Miguel Ángel Quintanilla,considera, precisament, que el PRUAB és “un magnífic exemple” de col.laboració universitat-empresa i destaca el dinamisme de Catalunya en el camp de la investigació.

El rector de la UAB, Lluís Ferrer, considera que si hi ha atracció per a espais de recerca també és perquè l’Autònoma compta “amb els millors” especialistes en qüestions com la biotecnologia i remarca el manteniment de l’esperit inicial de la UAB “d’investigar per poder ensenyar”.

Col.laboració centres-empresa

El president del CSIC, Carlos Martínez, remarca la importància de Catalunya per a l’organisme com demostraria l’augment del 20 percent en la inversió en els centres adscrits en el període 2004-07. Pel que fa al PRUAB, Martínez assegura que el Parc treballa sota les premisses de cooperació entre els centres de investigació i les empreses, el recolzament a la creació del coneixement que dona qualitat de vida als ciutadans i la transferència d’aquest coneixement al sector productiu privat imprescindible per a portar a terme els projectes de recerca.

A la roda de premsa realitzada abans de la inauguració, el director general de l’IRTA, Josep Tarragó, ha comentat que l’aliança que ha donat pas al PRUAB ha estat fruit de una iniciativa sorgida fa temps. L’IRTA aporta a aquesta aliança la recerca científica i la transferència tecnològica en l’àmbit de l’agricultura, la ramaderia i l’aqüicultura, així com l’apropament i els contactes necessaris amb les empreses. L’IRTA també aporta la granja Torre Marimon (a Caldes de Montbui) per tal de que es pugui utilitzar com un lloc més de recerca

A més del departaments i grups de recerca propis, el Parc de Recerca de la UAB també inclou nombrosos centres i instituts adscrits que tenen com a referència diferents branques de investigació, entre els que es troben diversos hospitals i fundacions de Catalunya.

Galeria d'imatges