Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB millora posicions als rànquings d’excel·lència mundials
La UAB millora posicions als rànquings d’excel·lència mundials

La UAB millora posicions als rànquings d’excel·lència mundials

4 de maig de 2021 a les 9:25

En els últims dies, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha millorat la seva posició al CWUR World University Rankings -segona espanyola, 74a europea i 186a mundial-, al llistat del grup de recerca SCIMAGO -segona espanyola, 32a europea i 209a mundial- i el The University Impact Ranking, que mesura l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible, -on destaca per la 13a posició del món assolida en l’objectiu que fa referència a l’acció pel clima-.

La desena edició del CWUR World University Rankings 2021-2022 de la consultora CWUR situa la UAB en la posició 186 a nivell mundial (millora 10 posicions), en la 74 d’Europa (en guanya tres) i manté la 2a posició a nivell espanyol en la puntuació global. Per indicadors, la UAB destaca en el conjunt d’indicadors de Qualitat de la Recerca en la posició 130, tot millorant deu posicions.

Aquest rànquing analitza prop de 20.000 universitats d’arreu del món, i en classifica 2.000, utilitzant una puntuació composta segons els següents indicadors i valors: qualitat de l’educació (25%), ocupació dels alumni (25%), qualitat del professorat (10%) i qualitat de la recerca (40%).

El Center for World University Rankings (CWUR) és una organització de consultoria que ofereix assessorament a governs i universitats per millorar els resultats educatius i de recerca, que té la seva seu als Emirats Àrabs Units.

Recerca i Innovació

Per la seva banda, el grup de recerca SCIMAGO ha publicat la sisena edició del seu rànquing de referència, el Scimago International Ranking (SIR).  La Universitat Autònoma de Barcelona ha millorat 62 posicions respecte de l’edició anterior del rànquing i se situa, en l’edició del 2021, en la posició 209 mundial. A més, assoleix la posició 32 d’Europa i la 2a posició a nivell espanyol en la puntuació global.

SCIMAGO elabora aquest rànquing compost analitzant diferents aspectes de la recerca i la innovació així com l’impacte que tenen les institucions de recerca en la societat. A part de la classificació general, també classifica les institucions en tres vessants: recerca, innovació i l’impacte en la societat.  Tot i que el rànquing classifica totes les institucions de recerca, independentment de la seva forma jurídica, per fer l’anàlisi només s’han tingut en consideració les institucions d’educació superior.

La classificació destaca l’evolució de la UAB al llarg dels darrers anys en el volum, impacte i qualitat de les publicacions científiques, un aspecte on ha fet un salt des de la posició 167 de l’edició anterior a la 109 actual, després de 12 anys per sota de la posició 159. D’aquesta manera, la UAB se situa en el 2% millor del món en recerca i en el 16% en innovació (posició 375), mentre que en impacte social se situa entre el 3% millor del món (posició 119). Globalment se situa entre el 4% de les millors universitats.  

Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS)

Un tercer rànquing d’excel·lència indica que la UAB s’ha mantingut en el rang 101-200 mundial en la tercera edició del THE University Impact Ranking, tot i l’increment del nombre d’universitats participants, amb un total de 1.115 universitats de 85 països (766 en l’edició de de 2020).  Aquest rànquing universitari global té com a objectiu mesurar l'èxit de les institucions en l'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (ODS). A més d’aquesta posició global, la UAB destaca per la 13a posició del món assolida en l’objectiu que fa referència a l’acció pel clima, la 23a en polítiques d’igualtat de gènere i la 42a en reducció de desigualtats.

En l’anterior edició, la de l’any 2020, aquest rànquing va ampliar el nombre d’ODS analitzats i va incloure mètriques basades en els 17 ODS adoptats per les Nacions Unides (en l’edició de 2019 només se'n van analitzar 11).