Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB obre curs refermant el compromís sobre la llengua catalana
La UAB obre curs refermant el compromís sobre la llengua catalana

La UAB obre curs refermant el compromís sobre la llengua catalana

28 de setembre de 2022 a les 12:26

El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha inaugurat el curs 2022-2023 convidant la comunitat universitària a implicar-s'hi per a "no perdre de vista el compromís amb la defensa de la llengua". Ho feia en un acte inaugural amb la conferència de Màrius Serra sobre "la naturalesa pendular del debat lingüístic, cultural i polític d'aquest país".

El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha inaugurat el curs 2022-2023 convidant la comunitat universitària a implicar-s'hi per a "no perdre de vista el compromís amb la defensa de la llengua". Ho feia en un acte inaugural amb la conferència de Màrius Serra sobre "la naturalesa pendular del debat lingüístic, cultural i polític d'aquest país".

L’escriptor Màrius Serra reitera la vigència del palindrom “Català a l’atac” i manifesta que aquesta frase imita el moviment pendular que, apunta, han tingut els avenços i retriocessos del català. Serra creu que aquest moviment està ara “en plena reculada” perquè "els avenços tecnològics han permès passar de l'escriptura a l'oralitat" després d'haver viscut "a l'atac" l'esclat d'internet, on el text escrit tenia més preponderància.

Segons Serra, això també té la seva petjada en el món educatiu, on assegura que la presència del català com a llengua vehicular és “una presumpció” ja que, per a l’escriptor, els defensors del bilingüisme el que volen dir és que no volen aprendre el català. Serra considera que no es tracta de “bilingüisme amb b, sinó amb v, de vil” ja que el missatge implícit és: “usted ya sabe mi llengua, olvídese de la suya”.

En aquest context, Serra defensa com “una obvietat” que a les universitats catalanes la llengua habitual ha de ser el català, tot i que es pugui oferir educació en més d’una llengua i ha abordat la relació entre la llengua i el fet de ser català. Per a l’escriptor, "parlar en català és un missatge implícit de voler afegir-se a la catalanitat, no a la catalanor ni a la catalanitud, sinó a una comunitat cultural que viu en el permanent bressoleig del pèndol".

Rejoveniment de plantilla

Per la seva banda, el rector de la UAB, Javier Lafuente, En relació a la gestió i l’activitat universitària, s’ha congratulat de fites com la renovació de l'ECIU University per a quatre anys més, l'increment de les places del grau en Infermeria o la inauguració de la Unitat Mixta de Recerca en Medicina Genòmica UAB-IR Sant Pau. El rector també ha anunciat que la UAB "posarà en marxa un pla de rejoveniment de la plantilla i de disminució de la precarietat que comportarà un increment progressiu de la plantilla de professorat permanent en els propers anys". Lafuente alerta que "la manca de reemplaçament generacional posa en perill el nostre posicionament" en els rànquings de prestigi internacional.

Pel que fa al context actual, el rector apunta que el conflicte a Ucraïna marcarà el nou curs i tindrà conseqüències, a més del "drama humanitari i el desastre que representa la pèrdua de vides humanes", en el cost de les matèries primeres i el subministrament d'energia. Així, el rector de la UAB destaca la repercussió d'aquesta crisi en el pressupost de la Universitat i apunta la necessitat de “millorar la gestió per reduir el consum energètic i l'impacte ambiental de la nostra activitat". El rector ha recordat que "la manca d'inversions dels darrers anys limita en gran manera els beneficis i l'impacte social de la universitat", situació que, segons ha asseverat, "cal corregir urgentment". Lafuente ha desitjat que tant les lleis de la ciència estatal i catalana com la llei d'universitats que està actualment en tràmit parlamentari vinguin acompanyades dels "recursos necessaris" perquè les universitats acompleixin la seva missió adequadament.

Infraestructures, transferència de coneixements i relleu generacional

L’acte d’inauguració del curs acadèmic de la UAB va comptar també amb la presència del president del Consell Social de la UAB, Gabriel Masfurroll; la directora general d'Universitats de la Generalitat, Victòria Girona; i la tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Cerdanyola Pepi Rivera.

Masfurroll, que finalitzarà properament el seu segon i últim mandat, considera que per fer front als reptes de futur, caldrà treballar amb "valors ètics ferms" i amb una "mentalitat creativa", així com "alinear esforços i recursos". Per la seva banda, Girona ha felicitat la UAB per l'articulació de la resposta a l'atac informàtic patit ara fa un any, ha elogiat l'impacte de la Universitat en el territori i ha anunciat que el departament de Recerca i Universitats treballarà aquest curs en "tres línies" que vol potenciar: el finançament per al pla d'infraestructures universitàries, els recursos per a la transferència de coneixements i el relleu generacional.

En el decurs de l'acte, la secretària general, Esther Zapater, ha presentat la Memòria del curs 2021-2022 , en què la UAB "ha recuperat la normalitat i la presencialitat", i ha afirmat que "treballar o estudiar al campus" ens "enriqueix i ens ajuda a avançar com a persones i com a institució".

També dins aquesta inauguració de curs ha comptat amb la intervenció del Cor de Cambra de la Universitat, que ha interpretat Bacil i Musclo, cançons del Bestiari de Pere Quart amb música de Manuel Oltra, El cant dels ocells, de Pau Casals, Sr. Sant Jordi, de Salvador Espriu i Francesc Vila, i el tradicional cant universitari Gaudeamus igitur.