La UAB obrirà oficialment aquest 14 d'octubre el curs dedicat al canvi climàtic
11 d'octubre de 2024 a les 10:37El catedràtic d’Energia i Canvi Climàtic Kevin Anderson obrirà oficialment el curs acadèmic 2024-25 a la UAB aquest dilluns 14 d’octubre amb una conferència sobre el “Pessimisme de la intel·ligència, optimisme de la voluntat: de París a la UE sense negació”.
A la lliçó inaugural, Kevin Anderson tractarà de posar en clar l’escala quantitativa del buit enorme que hi ha entre la retòrica i la realitat dels Acords de París. Desmuntant les utopies tècniques i l’evitació metòdica de qualsevol element que qüestioni les estructures de poder existents, demostrarà que ja no hi ha futurs que no siguin radicals. Per a Anderson, cal triar entre fer un canvi profund però organitzat de les normes i valors estructurals, o esperar una mica més i que arribi un canvi social caòtic i violent.
L’acte, a les 12 hores, s’emmarca en un curs acadèmic dedicat a conscienciar sobre la necessitat de minimitzar el consum d'energies fòssils. Amb el lema Reduïm l'ús de combustibles fòssils! s'han programat diverses activitats per conscienciar la societat sobre la necessitat de reduir el consum de petroli, carbó o gas i augmentar l'ús d'energies netes i renovables.
L'acte d'inauguració de curs comptarà també amb la presentació de la memòria institucional del curs passat (2023-2024) a càrrec de la secretària general de la UAB, Esther Zapater, i amb l'actuació del Cor de la Universitat, que interpretarà els temes Temps, música de Poire Vallvé sobre un poema de Vicent Andrés Estelles, The Times they are A-changin’, de Bob Dylan, amb arranjaments d’Adam Podd, i Nocturn, música de Poire Vallvé sobre un poema d’Àngel Guimerà.
Pel que fa als parlaments institucionals, a més del rector Javier Lafuente, hi intervindran Ramon Alberich, vicepresident del Consell Social de la UAB, Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola del Vallès, i Núria Montserrat, consellera de Recerca i Universitats.
Kevin Anderson
Kevin Anderson és catedràtic d’Energia i Canvi Climàtic a la Universitat de Manchester i professor visitant a la Universitat d’Uppsala (Suècia). En el passat va ocupar la càtedra Zennström (a Uppsala) i va ser director del Tyndall Centre for Climate Change Research (Regne Unit). Es relaciona extensament amb governs, indústria i societat civil, i segueix actiu en la recerca amb publicacions a Climate Policy, Nature i Science. Té dècades d’experiència a la indústria petroquímica, i és enginyer col·legiat i membre de la Institution of Mechanical Engineers.