La UAB participa en el programa Orfeu de detecció massiva de la Covid-19
5 de maig de 2020 a les 7:38La UAB participa en la segona fase del programa Orfeu de la Generalitat amb l’objectiu d’assolir un total de 309.000 tests de detecció de la Covid-19 en unes sis setmanes.
El govern de la Generalitat ha aprovat l’activació de la fase 2 del Programa de Detecció Massiva de la Covid-19 basat en la capacitat de PCR (proves de diagnòstic) dels agents del sistema de coneixement de Catalunya (Programa Orfeu). En aquesta nova fase s’incorporaran instal·lacions especialitzades de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i EURECAT (per mitjà del Centre de Ciències Òmiques, COS), coordinats per la UAB.
L’ampliació del programa Orfeu suposarà afegir capacitat per fer 139.000 tests, que se sumen als 170.000 previstos en la primera fase, en un període d’unes sis setmanes, i una nova inversió d’1,2 milions d’euros.
Des de la UAB apunten que s’han seleccionat plataformes que disposen de sistemes robotitzats, equips de PCR d’alt rendiment i espais de seguretat P3 o P2 per a les diferents etapes del procés analític "amb l’objectiu de maximitzar el rendiment dels laboratoris i les condicions de seguretat de les persones que hi prendran part". Les prestacions d’aquestes universitats s’articularan en nodes territorials al voltant d’hospitals de referència que els són propers amb la col·laboració de l’ICS, el Servei Català de la Salut i el Departament de Salut.
La UAB posarà a disposició del programa els laboratoris del CBATEG i de la Facultat de Veterinària, amb tres robots d’extracció de RNA i preparació de les PCR, espais de seguretat P3 per a la inactivació del virus i la preparació de les mostres, així com equips de PCR en temps real (qPCR) distribuïts per diferents laboratoris de la universitat, que permetran dur a terme 1.500 PCR diàries de manera eficient tot garantint la traçabilitat de les mostres.