Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB, primera universitat espanyola en captació de fons del programa Horitzó E...
La UAB, primera universitat espanyola en captació de fons del programa Horitzó Europa Foto de Pixabay a pexels.com (CC0)

La UAB, primera universitat espanyola en captació de fons del programa Horitzó Europa

16 de gener de 2024 a les 11:33

L’Autònoma ha obtingut 62 milions d'euros, un 50% més que en el mateix període del programa anterior, per a un centenar de projectes de recerca,

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha obtingut 62’2 milions d’euros de finançament per a 101 projectes de recerca i innovació en el marc del programa Horitzó Europa, que busca enfortir les bases científiques i tecnològiques de tots els estats membres de la Unió Europea (UE) i fomentar-ne la competitivitat per al període 2021-2027.

Aquests 62’2 milions, en els primers tres anys del programa, suposen per a la UAB un augment d’un 47 % respecte als primers tres anys del programa anterior, l’Horitzó 2020, i posiciona la UAB com la primera de l’Estat espanyol en captació de fons europeus.

Tres pilars d'Horitzó Europa

Del finançament obtingut, 50’4 milions corresponen al pilar 1 del programa, Ciència excel·lent, destinat a reforçar i ampliar l’excel·lència de la base científica de la UE. Aquest eix del programa engloba tant el finançament a projectes de recerca en la frontera del coneixement dissenyats i dirigits per investigadors com les accions Marie Sklodowska-Curie (MSCA) per al suport al desenvolupament professional del personal investigador.

La UAB és també la primera universitat espanyola amb més finançament del Consell Europeu de Recerca: 24 projectes han permès la captació de 41’3 milions d’euros, un 78 % més que durant el primer trienni de l’Horitzó 2020. Per a les 24 accions MSCA obtingudes la dotació ha estat de 7’41 milions.

Pel que fa al pilar 2 del programa, dedicat als desafiaments globals i la competitivitat industrial europea, l’import captat s’eleva a gairebé 10’3 milions d’euros per a un total de 35 projectes, amb especial presència als clústers centrats en Cultura i la Societat Creativa i Inclusiva; Alimentació, Bioeconomia, Recursos Naturals, Agricultura i Medi Ambient; Clima, Energia i Mobilitat i Espai i Industria Digitals.

Al pilar 3, que dona suport a la innovació en la creació de mercat i el creixement de pimes innovadores, els fons assolits per a quatre projectes pugen a 1’5 milions més.

Un dels principals agents de recerca del país

Aquestes xifres representen el 2 % del total obtingut per les institucions i entitats espanyoles en el primer trienni del programa europeu i situen la UAB com la quarta institució d’Espanya, per darrera del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), l’EIT KC Urban Mobility i la Fundación Tecnalia Research & Innovation. Respecte al centres universitaris, l’import obtingut suposa el 9,2 % del total de les universitats espanyoles i un 25% del total del centres universitaris de Catalunya.

Des de la UAB consideren que aquestes dades refermen  “el seu paper com un dels principals agents del sistema de recerca i coneixement, tant a Catalunya com a Espanya, i com un potent pol d’atracció de talent internacional”. Amb 4.200 professors i investigadors i més de 40.000 estudiants, la Universitat va ocupar la primera posició de l’Estat, la 60a d’Europa i 149 del món al rànquing QS World University Rankings 2024.