La UAB repassa obres immortals de la història del cinema
9 de febrer de 2023 a les 8:25La Sala Cinema de la UAB projectarà, a partir del 14 de febrer i al llarg de dos mesos, quatre pel·lícules que han deixat un llegat que ha superat diverses generacions: Amanecer,Tiempos modernos, El séptimo sello i 2001: una odisea del espacio.
El cicle Els immortals és una activitat semestral que vol rendir homenatge a pel·lícules que són considerades clàssics del cinema i han aconseguit el reconeixement cultural i artístic de la societat, a més de la fama i glòria eternes. Així, el públic podrà gaudir de manera gratuïta (limitat a l’aforament de la Sala Cinema de la UAB) de les versions originals subtitulades al castellà d’Amanecer (F.W. Murnau, 1927), Tiempos modernos (Charles Chaplin, 1936), El séptimo sello (Ingmar Bergman, 1957) i 2001: una odisea del espacio (Stanley Kubrick, 1968).
L’activitat està disponible des del 14 de febrer fins al 12 de maig. Durant aquest període de temps, es projectarà mensualment una de les seves produccions. Al començament de cada jornada cinèfila, hi haurà una presentació a càrrec del professor de la Facultat de Comunicació de la UAB i impulsor d’aquest cicle, Ludovico Longhi.
Al febrer, tindrà lloc la projecció d’Amanecer, una obra de drama romàntic guanyadora de tres Oscars que narra la història d’un matrimoni de grangers (George O'Brien i Janet Gaynor) la vida dels quals es veu trastocada amb l’arribada al poble d’una dona sofisticada de ciutat (Margaret Livingston) per gaudir d’unes vacances. El pagès s’enamora obsessivament d’ella fins al punt que descuida totes les seves tasques diàries a la granja i ignora a la seva actual muller. El personatge, interpretat per Janet Gaynor, es converteix en una molèstia per a la nova parella d’amants, els quals pensen un pla per desfer-se d’ella.
Durant el mes de març, la comèdia social Tiempos modernos serà el principal reclam de la Sala Cinema. És la història d’un obrer metal·lúrgic que treballa collant caragols. Durant una jornada laboral, pateix un atac nerviós, producte de l'estrès del seu treball, i es torna boig, generant el caos a l’empresa. L'acomiaden i l'ingressen en un sanatori mental. Un cop recuperat, torna al carrer i troba que la fàbrica on treballava és tancada. Moments més tard, per atzar, topa amb una manifestació i és detingut i acusat de ser el líder d’aquesta concentració reivindicativa. Quan surt de la presó troba que la vida en la societat moderna és molt difícil i reprèn la lluita per la supervivència amb la companyia d’una jove òrfena que coneix al carrer.
A finals d’abril, el públic interessat podrà gaudir de l’obra El séptimo sello, ambientada en l’Europa medieval durant la pesta negra, que explica la història d’un cavaller suec (Max von Sydow) que ha participat en les Croades que decideix emprendre un viatge de tornada a casa. Durant el camí, es topa amb la Mort (Bengt Ekerot) amb la qual jugarà una partida d’escacs, amb l’esperança de guanyar temps per trobar-li el sentit a diverses qüestions de la vida: la mateixa mort o l’existència de Déu.
L’última pel·lícula del cicle serà 2001: una odisea del espacio, una projecció que està dividida en cinc capítols que representen tres èpoques diferents de la història de la humanitat, tant del passat com del futur, però sense passar pel present. Una obra de ciència-ficció, basada en l’origen més primitiu de l’Homo sapiens fins a la proliferació de la intel·ligència artificial, que narra el despertar de l’home a la Terra, una missió espacial fictícia de la Terra a la Lluna o una altra expedició aeroespacial a Júpiter.
Aquesta activitat està organitzada pel Departament de Comunicació Audiovisual i de Publicitat, amb el suport de la Unitat de Cultura en Viu,