Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB seguirà en directe el llançament del satèl·lit Landsat 9 amb un acte públ...
La UAB seguirà en directe el llançament del satèl·lit Landsat 9 amb un acte públic

La UAB seguirà en directe el llançament del satèl·lit Landsat 9 amb un acte públic

24 de setembre de 2021 a les 11:40

El Grup de Recerca GRUMETS (UAB-CREAF) ha organitzat un acte online en obert per apropar la teledetecció al públic en general, amb motiu del llançament del satèl·lit Landsat-9, que la NASA i el Servei Geològic dels Estats Units (USGS) posaran en òrbita el proper 27 de setembre, a les 20 h.

Previ al seguiment en directe del llançament, cap a les 18.30 hores, experts en teledetecció i imatges satèl·lit de GRUMETS oferiran xerrades divulgatives en què explicaran informació sobre les aplicacions d’aquest satèl·lit, les diferències amb els anteriors, la tecnologia que utilitzen, i altres curiositats, com ara la relació dels satèl·lits amb l’agricultura de precisió, la restauració de pedreres, la desforestació o el seguiment dels incendis; les diferències entre els satèl·lits, els drons i els avions amb sensors; i els nano satèl·lits.

Xavier Pons, catedràtic del Departament de Geografia i cap de GRUMETS, manifesta que l'objectiu d'aquest acte, a més de per divulgar i fer el reconeixement a aquest programa d’excel·lència, és "mostrar a la societat i als responsables polítics que algunes institucions entenen com n’és d’important donar continuïtat a les sèries temporals de dades científiques, i que aquest és el camí".Per participar en aquesta iniciativa, cal fer la inscripció a travès d'aquest formulari.

Pons considera que "no és exagerat dir que la sèrie de satèl·lits Landsat ha estat un programa d'èxit al servei de la Humanitat" ja que han generat milers d’articles científics, d’aplicacions d’institucions públiques i empreses, que " fan que coneguem incomparablement millor, a una escala tan detallada com 30 m, què li ha anat passant al nostre planeta en quasi 50 anys". De fet, indica Pons, molts mapes que utilitzem estan fets amb dades Landsat.

Joan Masó, integrant de GRUMETS i  del CREAF, creu que és emocionant veure els esforços de tanta gent en forma d'un giny sobre un enorme cilindre de combustible. Masó, que presentarà l'acte amb una altra membre de l'equip, Ivette Serral, creua "els dits perquè surti bé i el Landsat-9 pugui continuar contribuint a una sèrie que té quasi 50 anys de dades, que ens és tant útil per veure de primera mà els canvis sobre la superfície de la Terra, tant siguin d'origen natural com antropogènics".

Sobre Landsat-9

Una vegada que estigui completament operatiu en òrbita, el Landsat-9 reemplaçarà a Landsat-7 i s'unirà al satèl·lit germà, Landsat-8, per augmentar la cobertura temporal. La seva tasca serà la mateixa: continuar recopilant imatges d’alta qualitat de tot el planeta, que gràcies a la sinergia amb el Landsat-8, serà cada vuit dies. Aquestes dades calibrades continuaran amb el paper fonamental del programa Landsat: prendre el pols a la Terra i ajudar a prendre decisions o gestionar els recursos essencials, inclosos els cultius, els recursos hídrics i els boscos.