La UAB tindrà el primer banc de teixits d'animals del món
31 de juliol de 2002 a les 0:00El primer banc de tot el món amb diferents tipus de teixits d’origen animal disponibles per a tota la comunitat científica estarà ubicat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) després de la seva aprovació per part del Ministeri de Ciència i Tecnologia. El Banc de Teixits Animals de Catalunya (BACT) dependrà de la Facultat de Veterinària de la UAB i hi participarà el Parc Zoològic de Barcelona.
L’objectiu del BACT, que dirigirà el degà de Veterinària Martí Pumarola, serà obtenir, caracteritzar, processar, conservar i subministrar teixits, principalment relacionats amb malalties priòniques –com per exemple la encefalopatia enpongiforme bovina (EEB), més coneguda com “malaltia de les vaques boges”-, però obert a qualsevol tipus de teixit animal d’interès per a la recerca veterinària. A més, el nou equipament científic facilitarà la recerca en malalties priòniques animals i en neuropatologia comparada, l’estudi de teixits diana en espècies domèstiques i salvatges susceptibles de patir malalties priòniques, i la recerca sobre els mecanismes que intervenen en el desenvolupament de malalties neurodegeneratives. Una de les principals conseqüències de l’existència del BTAC serà la reducció de la manipulació i l’ús d’animals per a experimentació, ja que optimitzarà l’ús de les mostres obtingudes de cada animal.
El BTAC es crearà inicialment a partir de les col·leccions que ja existeixen del PRIOCAT (Laboratori de Referència en Malalties Priòniques Animals de Catalunya, a la UAB), del Servei de Patologia Animal de la UAB i del Parc Zoològic de Barcelona. El banc contindrà teixit fresc (congelat) i processat (fixat amb formol o processat amb parafina), i les sol·licituds de material seran avaluades per un comitè científicL’arxiu del banc compta ja amb unes 12.000 mostres de teixits d’animals domèstics –bàsicament gossos i gats- i també amb 20 encèfals de simi cedits pel Zoo barceloní i els encèfals complets de 12 vaques i dos ovelles amb EEB. Segons indiquen els responsables d el UAB, el de la Facultat de Veterinària serà el primer banc de teixits animals de tot el món, ja que les col·leccions de teixits animals que existeixen actualment en alguns centres de recerca no poden qualificar-se de “bancs” per no estar a l’abast de la resta de la comunitat científica.