Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UGT de la UAB recull firmes per a la reobertura al trànsit de l’Eix Central i...
La UGT de la UAB recull firmes per a la reobertura al trànsit de l’Eix Central i l’accés per Veterinària

La UGT de la UAB recull firmes per a la reobertura al trànsit de l’Eix Central i l’accés per Veterinària

10 de novembre de 2021 a les 10:07

La secció sindical de la UGT a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) impulsa una campanya de recollida de firmes a la plataforma Change.org en contra del tancament al trànsit de l’Eix Central del campus i l’accès des de Bellaterra a través del carrer de Can Miró i la Facultat de Veterinària. L’Eix Central va tancar amb l’establiment de l’Espai Saludable i Sostenible (SIS) al campus i l’EMD va aprovar l’any passat que els cotxes puguin entrar per can Miró a Bellaterra, però no al contrari.

La petició de la UGT -a través de la plataforma Change.org- és que es reverteixin aquestes mesures i es faciliti així “el retorn de la normalitat al campus de la UAB” que, apunten, dona cabuda cada dia a prop de 45.000 persones entre estudiants i treballadors que realitzen la seva activitat majoritàriament entre les 8h i les 21h. En el moment de redactar aquesta informació, la petició porta 1.087 firmes de suport registrades.

La UGT indica que el campus compta amb una estació de FGC i diversos serveis d’autobus, entre ells el que connecta amb l’estació de Renfe Cerdanyola-Universitat i també els de mobilitat interna, però també disposa de tres eixos de circulació que faciliten la circulació de vehicles públics i privats  i garanteixen l'accés sostenible al campus.

Segons denuncia la UGT de l’Autònoma, el tall a la circulació de l'Eix Central suposa tallar la via de sortida dels autobusos del campus i de vehicles cap a la C-58 i cap a Cerdanyola. Al mateix temps, consideren que el tall de l’accés pel carrer de can Miró des de Bellaterra afecta molta gent que utilitzava aquest vial “per poder arribar sense col·lapsar altres vies”.

Per a la secció sindical, l’aplicació d’aquestes mesures suposa “col·lapses diaris i sistemàtics, que ara s’ajunten a l’habitual retenció del col·legi La Vall”; aglomeracions a les parades d’autobús i autobusos que arriben tard al seu destí; retards per enllaçar a temps a autobusos i trens i “arribar tard a classe o a la feina”.

Al mateix temps, consideren que les mesures provoquen més contaminació a l’eix nord, ja que s’ha desviat tot  el trànsit del campus col·lapsant una via que, recorden, “ és la carretera comarcal que comunica la C-58 amb Sabadell” i Cerdanyola amb Bellaterra. La UGT de la UAB creu, a més, que la majoria dels “busos contaminen molt” perquè “no són els adequats per una zona de baixes emissions”.

Una altra denúncia de la secció sindical universitària és que aquestes mesures s’han pres sense que tinguin “constància de què existeixin estudis de la Unitat de Mobilitat, ni de l’Oficina de Medi Ambient, ni del Servei de Prevenció” i per manifesten que per això  “no s’han previst les conseqüències, viabilitat, cost, que a més deriven de pressupostos públics”.

El perquè dels talls

La UAB va anunciar el tall a la circulació de l’Eix Central amb la posada en marxa  de l’Espai Saludable i Sostenible (SiS) com una zona sense sorolls i fums, de qualitat, amable i segur, on la prioritat són les persones i les formes de mobilitat més sostenibles i on s'afavoreix la socialització i el desenvolupament d'activitats socials i esportives. El projecte d'aquest Espai SiS s'emmarca en el Pla Campus Saludable i Sostenible  i el Pla de Mobilitat  de la UAB.

L’EMD de Bellaterra va tancar l’accés d’entrada al campus pel pont de can Miró argumentant raons de seguretat i ordenació del trànsit. A l’últim plenari de l’EMD, el govern es ratificava en aquesta decisió, destacant el president, Ramon Andreu, que els problemes de col·lapse actuals al campus estan relacionats amb el tall al trànsit de l’Eix Central i no del tall d’entrada des de can Miró i que per això el col·lapse afecta sobre tot l’accés des del nucli central de Cerdanyola. El portaveu del grup del govern, Guillem Nadal, comentava que hi havia hagut “sort del tal de l’accés des de can Miró perquè si no el col·lapse seria brutal” a Bellaterra.