La victòria d'un PSC que baixa vots, la sorpresa de Ciutadans i la baixa participació, notes destacades de les eleccions al Parlament
2 de novembre de 2006 a les 0:00El PSC va ser ahir la força més votada a Cerdanyola amb 7.571 vots (31’39 percent ). CiU puja gairebé 2 punts i continua com a segona força amb 5.596 vots (23’20 percent ). IC-V/EUA es situa com a tercera força amb 3.145 vots (13’04 percent ), superant el PP, que obté 2.737 vots (11’35 percent ). ERC baixa uns 2 punts respecte al 2003 i arriba als 2.336 vots (9’68 percent ). La nota sorprendent és la important irrupció de Ciutadans, que obté 1.636 vots (6’78 percent ).
Els resultats de la jornada electoral ahir a Cerdanyola indiquen la victòria d'un PSC que baixa vots amb una CiU moderadament a l'alça, una ICV/EUiA que es manté respecte les passades autonòmiques, la baixada de vots de PP i ERC i la sorpresa marcada per Ciutadans-Partit de la Ciutadania.
El PSC ha tornat a ser la força més votada a Cerdanyola, però ha baixat 5 punts respecte a les anteriors autonòmiques. El primer secretari dels socialistes, José Miguel Moreno, es mostrava satisfet pels resultats, ja que tot i reconèixer que “s’ha perdut respecte al 2003 a causa de l’abstenció, marquem la diferència amb la resta de partits”.
El president d’UDC, Octavi Moreno, també es mostrava satisfet pels resultats obtinguts a Cerdanyola per CiU, on la federació nacionalista ha pujat dos punts, i es mostrava sorprès “per la davallada socialista i l’aparició de Ciutadans”.
A IC-V/EUA dominava l’alegria per haver-se convertit per primera vegada en la tercera força més votada en unes autonòmiques a Cerdanyola. Roger Morales, responsable de Comunicació, destacava que, a més, a Cerdanyola és on la seva coalició obté els millors resultats a la comarca.
El PP és un dels partits que ha perdut punts a Cerdanyola. El president de l’agrupació local, Antonio González, està convençut, dades en mà, que l’opció de Ciutadans els ha perjudicat bastant.
El president d’ERC, Francesc Rossinyol, es mostrava molt decebut pels resultats obtinguts a Cerdanyola, i que atribuïa a una campanya molt dura “on teníem tots els números per rebre i al final hem rebut”.
Però la gran sorpresa ha estat Ciutadans, que a Cerdanyola ha obtingut el 6’78 percent dels sufragis, doblant la mitjana nacional. Una sorpresa que no ha estat tant per en Gerardo Álvarez, que veu així recompensat “el treball de xinesos que hem fet, superant el boicot dels mitjans de comunicació. Un treball s’ha vist recompensat amb els 3 diputats”. Álvarez pensa que el recolzament a la seva proposta és fruit “del vot del ciutadà descontent amb la política actual ja que la gent està cansada de promeses que no es compleixen i Ciutadans pot aportar aire fresc” al Parlament. La joventut i el seu desengany vers els partits tradicionals seria l’altra clau de l’èxit de Ciutadans, segons Álvarez.
Ciutadans: la sorpresa
Les reaccions de la resta de forces polítiques respecte l’èxit de Ciutadans no s’han fet esperar. El president de CDC, Marc Costa es mostrava sorprès per la irrupció de Ciutadans “perquè és un partit de nova implantació i en algunes meses de Cerdanyola supera a partits amb 75 anys d’història com ERC”. El president del PP, Antonio González, creu que el seu partit i PSC han estat els grans castigats pel vot de Ciutadans, especialment, indicava, al sector de Canaletes. El responsable de comunicació d’IC-V/EUA, Roger Morales, demana precisament a PSC i PP que reflexionin sobre perquè bona part dels seus votants van a parar a un partit “amb poca càrrega ideològica i basat en l’oportunisme”.
Ciutadans ha obtingut un 3’56 percent dels vots al Vallès Occidental, el que converteix Cerdanyola, amb el 6’78 percent , en veritable plaça forta de la formació, que pot ser una de les protagonistes a les properes eleccions municipals.
D’altra banda, el PSC també ha estat per molt poc el partit més votat a la comarca del Vallès Occidental, amb un 29’54 percent dels sufragis, superant només per 22 dècimes a CiU, que obté un 29’32 percent . La tercera força ha estat ERC (11’92 percent ), seguida per IC-V/EUA (10’84 percent ) i PP (10’20 percent ). Ciutadans obté a la comarca un 3’58 percent dels vots.
Baixa participació
La jornada electoral va transcórrer amb absoluta normalitat a Cerdanyola. Una normalitat, però, que voreja de manera preocupant un creixent desinterès de la ciutadania per les urnes. Després de les baixes xifres de participació registrades a les eleccions al Parlament Europeu i en el referèndum per a la reforma de l’Estatut, la participació en aquestes eleccions al Parlament de Catalunya a Cerdanyola ha arribat finalment al 55’65 percent , 5’81 punts menys que al 2003. Uns resultats gairebé idèntics a la mitjana catalana (56’77 percent ) i una mica per damunt de la mitjana del Vallès (54’08 percent ).
El primer tinent d’alcalde i regidor de Serveis Generals, Santiago Cayuela, destacava, just conèixer les primeres dades de participació, aquesta tendència a la baixa, que atribuïa a diversos factors, com “una campanya electoral poc modèlica” i cridava a la classe política a fer “una anàlisis seria sobre la forta abstenció”.
Totes les formacions polítiques de Cerdanyola s’havien marcat arribar, com a mínim, a un 60 percent de participació i havien centrat els esforços de la campanya en fer una crida per combatre l’abstenció. Vistos els resultats la decepció era la nota predominant entre els dirigents locals. El president de CDC, Marc Costa, parlava del “cansament de la gent després de dos anys de debat sobre l’Estatut i la situació política al país”. El primer secretari del PSC, José Miguel Moreno, apuntava que “els polítics haurem de fer la nostra feina una mica millor”, mentre que el president d’ERC, Francesc Rossinyol, demanava “replantejar el model de campanya que s’està fent, molt a la americana, i que acaba donant una participació molt baixa, tal com passa a Estats Units”. El membre de la junta local del PP, Anselmo Martín, esperava una participació més alta i culpava de l’abstenció “als polítics catalans que està clar que no motiven a la gent per anar a votar”. El responsable de comunicació d’IC-V/EUA, Roger Morales, pensa que bona part de la culpa de l’abstenció s’ha de buscar en la campanya electoral, “dominada per l’agressivitat de CiU i l’ambigüitat del PSC, que malgrat ser un partit d’esquerres, mai ha optat clarament per un futur govern d’esquerres, el que confon a part del seu electorat”.
La participació s’ha situat a Cerdanyola en el 55’65 percent , pràcticament idèntics a la mitjana catalana (56’77 percent ) i bastant per damunt dels altres dos municipis de la Mancomunitat, Montcada i Reixac, que registra un 50’58 percent , i Ripollet, on l’abstenció supera la participació, que just arriba al 46’62 percent .
Catalunya
CiU ha estat la guanyadora de les eleccions al Parlament de Catalunya, obtenint una còmoda diferència de vots i escons respecte al PSC. CiU obté 48 diputats, PSC 37, ERC 21, PP 14, IC-V/EUA 12 i Ciutadans 3. Números en ma, CiU guanya però queda lluny de la majoria absoluta i per tant s’obre un ampli ventall de possibilitats per formar govern, des d’un govern convergent en minoria basat en suports puntuals de PSC i ERC, fins a la reedició del tripartit, passant per l’anomenada socioconvergècia o el front nacionalista.Escrutat el 100 percent dels sufragis ara s’imposen les valoracions de la jornada, les reflexions internes i els comunicats de portes enfora, i finalment la roda de negociacions per formar un govern sòlid.
Des de la Federació nacionalista, el president d’UDC, Octavi Moreno, parlava d’alegria incompleta per una victòria que no garanteix el govern. Moreno feia un cluc d’ull a ERC, a qui demanava reflexionar sobre els resultats obtinguts, recordant qui ha guanyat i perdut vots en les eleccions.
El primer secretari socialista, José Miguel Moreno, tenia clar qui ha guanyat i qui ha perdut les eleccions i obre la porta a la matemàtica política, admetent que hi ha possibilitats de veure un José Montilla president i creient que un govern amb CiU significaria un pas enrera.
El president de la secció local d’ERC, Francesc Rossinyol, creu que la reedició del tripartit no passa per la suma matemàtica, si no per la capacitat de bastir un programa bo per a Catalunya.
El president del PP, Antonio González, assegurava que les coses estan igual que abans, amb moltes possibilitats de govern, ara per ara obertes.
Els únics que continuen apostant de forma oberta per la reedició del tripartit, com han deixat clar durant la campanya, són IC-V/EUA. Roger Morales, el seu responsable de Comunicació, demanava a PSC i ERC un pronunciament clar.
Des de Ciutadans no valoraven el resultat global de les eleccions ja que consideraven que ha respost a un vot molt fidel de partit.
El Parlament de Catalunya té 135 escons, i per tant la majoria absoluta queda fixada en 68 escons.