Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La X Tardor Solidària es fonamenta en l'art com element de transformació social
La X Tardor Solidària es fonamenta en l'art com element de transformació social

La X Tardor Solidària es fonamenta en l'art com element de transformació social

8 d'octubre de 2021 a les 9:21

Fotografia, teatre, art plàstic, cinema o tallers conformaran la X Tardor Solidària que, amb el lema ‘Tots els mons al MAC’ i del 25 d’octubre al 16 de gener, impulsen les entitats de Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació i l’Ajuntament de Cerdanyola amb l’objectiu de fomentar l’esperit crític i contribuir a la construcció d’un món més just, utilitzant l’art com element de transformació social.

 La X Tardor Solidària es realitzarà amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania en relació amb els valors de l’acollida, la diversitat o la lluita contra la desigualtat. Aquesta edició canvia el format a proposta de les entitats amb la finalitat de visibilitzar més la tasca de les entitats i l’objectiu de la iniciativa.

Soraya Soler, tècnica de Cooperació de l’Ajuntament de Cerdanyola, apunta la intenció de trobar un espai més propi de cooperació amb un programa ampli d’octubre a desembre i amb la col·laboració de l’art com a element transformador. El MAC serà el principal escenari de les activitats, algunes d’elles especialment destinades als joves i al col·lectiu de joves nouvinguts

Tallers

Entre aquestes hi ha la primera activitat del programa, que s’iniciarà el 25 d’octubre: Breaking Walls, taller de transformació a través de l’art que es fa amb la col·laboració del Batxillerat d’Arts escèniques de l’institut Banus. Breaking Walls té els seus orígens a Nova York com una entitat que treballa per empoderar als joves en situacions de vulnerabilitat perquè puguin treballar, a través de l’escriptura i el teatre, puguin abordar valors vinculats amb la justícia global com la cura de la terra, la interculturalitat o l’empatia

Soler explica que l’institut, amb la participació d’un col·lectiu de joves nouvinguts, treballaran a classe valors com la interculturalitat i faran la representació d’una peça teatral, creada de forma col·lectiva durant el taller en relació a aquest tema, a la Mostra de Teatre que es farà el 30 d’octubre.  

Altres tallers que es realitzaran seran una formació virtual sobre l’educació per a la justícia global -es farà al novembre en dates per determinar- i el taller crític de fotografia i realitat virtual que el col·lectiu Ruido Photo oferirà fent un recorregut per diverses realitats del fenomen migratori.

Teatre

A més de la Mostra de Teatre de l’institut Banús que clourà el taller Breaking Walls, la Tardor Solidària de Cerdanyola oferirà també l’espectacle interactiu Murs, muntatge de la companyia Frec a frec que vol reflexionar sobre les diferències - polítiques, religioses, culturals, econòmiques, de gènere...- entre éssers humans i que convida a decidir si es vol contribuir a aixecar més murs o a enderrocar-los. Es representarà el 6 de novembre a les 19 hores.

Al desembre, el dia 17 a les 19 hores, serà el torn de la representació de La negra batalla, monòleg d’Asaari Bibang que explicarà el seu periple des de que va sortir sent una nena de Guinea Equatorial fins la seva arribada a Catalunya i on donarà testimoni, sempre amb un toc d’humor i un enfocament pedagògic, de les seves experiències sobre la immigració, el racisme, el xoc cultural o la hipersexualització i cosificació de les dones negres.

Cinema

Alternativa Intercanvi amb Pobles Indígenes porta a Cerdanyola el 13 d’octubre una sessió de la XIV Mostra de Cinema Indígena de Barcelona (Indifest 2021) amb una jornada al MAC -19 hores amb places limitades- de dedicada a Dones defensores. Directores índígenes que aborda la realitat de diferents pobles indígenes des del punt de vista femení. Nerea Adell explica que l’objectiu és transmetre com les dones estan al capdavant de les lluites a diversos territoris i sensibilitzar la ciutadania sobre altres maneres d’organitzar-se i de viure que defensen els pobles indígenes.

La sessió comptarà amb la projecció de Margures managrande relata la historia de tres dones Margures, protectores de la comunitat indígena Coyama-Managrande; Palabras de las hijas del Mayab vol crear espais d'informació i formació sobre les problemàtiques mediambientals i de gènere en el territori Mayab ', a Guatemala; Meli, mostra la historia d’una jove maputxe emigrada a la ciutat; Djaba Wĕrã és un documental sobre Clelia Mezua, la primera presidenta del Congrés General del poble emberà; i Pire, un videoclip sobre el vincle entre l'aigua, la terra i les dones del poble maputxe.

Adell indica que també es comptarà amb la presència d’una d’aquestes defensores dels drets dels pobles indígenes, Ana Rutilia Ical Choc, pertanyent a l’ètnia maia q’eqchi‘, una de les més de vint ètnies que conviuen a Guatemala, per tenir l’oportunitat d’escolltar la veu pròpia d’aquest poble. Rutilia ha impulsat un procés judicial per a desmantellar una central hidroelèctrica del riu Cahabón que proveeix d’aigua a les comunitats indígenes del territori

Nerea Adell explica que aquestes empreses extractives en moltes ocasions són espanyoles -l’encarregada de construir aquesta presa és Cobra-ACS-  i actuen en complicitat amb els governs d’aquests països en contra dels drets de les persones i els pobles indígenes.

Exposicions

Una altre de les activitats serà l’exposició Hope for Syria, organitzada per l’Associació d’Amics del MAC i l’entitat Kudwa, que mostra el treball artístic de Laura Jabbour i Martina Pozzi per reflexionar sobre la destrucció del territori i el patrimoni arran de la guerra a Siria. Txema Romero, director del MAC, explica que Jabbou i Pozzi aporten una visió esperançadora d’aquesta tragèdia amb imatges com el collage que serveix de cartell a la Tardor Solidària i que, des de la destrucció, mostra el naixement de la vegetació en un missatge d’unió, optimisme i interculturalitat.

L’exposició Hope for Syryia està previst que s’inauguri el 19 de novembre i restarà oberta fins el 16 de gener. Les dues artistes oferiran sessions guiades presencials al MAC en dates encara per determinar.

Una altra exposició The Backway, del col·lectiu Ruido Photo, mostrarà a partir del 2 de desembre la ruta migratòria des de l’Àfrica fins a Europa en un acte que comptarà amb la presentació del llibre The Backway. De África a Europa por la Puerta de atrás.

Una ciutat implicada

La regidora de Cooperació de l’Ajuntament de Cerdanyola, Carme Arché, agraeix la participació de totes les entitats que s’impliquen en aquest programa d’activitats i subratlla el fet que Cerdanyola és una població implicada en què la seva ciutadania sempre està disposada a mostrar la seva solidaritat quan és necessari.