Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • La ZBE no comportarà sancions als residents de Cerdanyola fins a 2028
La ZBE no comportarà sancions als residents de Cerdanyola fins a 2028

La ZBE no comportarà sancions als residents de Cerdanyola fins a 2028

20 de desembre de 2024 a les 8:54

El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola ha aprovat una moratòria de 3 anys en el règim sancionador de l’ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de la ciutat per als cotxes sense etiqueta ambiental dels residents a Cerdanyola.

La regidora de Mobilitat, Conchi Martínez, insisteix que el govern municipal manté l’objectiu de la ZBE de preservar i millorar la qualitat de l’aire, però que sempre han defensat fer-ho amb “mirada social i sense deixar ningú enrere” i que la informació recollida tant per les càmeres instal·lades al municipi com la facilitada per la ciutadania a l’Oficina d’informació sobre la ZBE els han fet arribar a la conclusió que cal implantar aquesta moratòria de tres anys.

Martínez indica que a partir de l’1 de gener el règim sancionador s’aplicarà únicament  per als vehicles sense etiqueta que no siguin residents a Cerdanyola a l’espera dels nous contractes de transport urbà i interurbà que està previst que es formalitzin al 2028 fent aquest servei més eficient.

El PP donava suport a la mesura recordant el seu regidor Álvaro Hernández que el seu grup votava en contra de la ZBE on “paguen justos per pecadors” i que ja havien advertit que “el que mal comença, mal acaba”. Hernández reclama, en tot cas, una ZBE de mínims que copiï el model d’altres municipis com Sabadell ja que el transport públic no és alternativa al vehicle privat.

ECP també votava a favor però Pedro Arco insistia en la necessitat d’un Pla de Mobilitat integral i impulsar mesures diverses com fer aparcaments dissuasius a les entrades de Cerdanyola o pacificar eixos viaris importants, entre d’altres.

S’abstenien ERC, Guanyem i Junts. Des d’Esquerra, Albert Turon es mostrava molt crític amb el govern acusant-lo d’incoherència. Turon indica que el govern del PSC a la Generalitat s’ha compromès  a desplegar les ZBE en la lluita contra el canvi climàtic i ara el govern de Cerdanyola “fa marxa enrere”, assegurant que ERC pretenia “fer-los passar una mica de vergonya” recordant, per exemple, que Cerdanyola no té Pla de Mobilitat o que el transport públic continuï sent insuficient, tot i pagar el Tribut Metropolità des de 2019. A més, Turon indica que limitar les mesures de lluita contra el canvi climàtic va en contra de la salut de les persones, també de la ciutadania contrària a la ZBE.

El regidor d’ERC interpel·lava directament l’alcalde destacant que  la moratòria s’allargarà més enllà de les pròximes eleccions municipals i preguntant-se que “caldrà veure la cara que fan altres alcaldes que si accepten el desgast” que li pugui suposar la ZBE.

La regidora de Mobilitat afirmava que la moratòria “ busca ser justos amb la ciutadania i això no ens fa vergonya” i remarca que no és l’únic instrument de lluita contra l’emergència climàtica i que aquest compromís no s’atura  només vol dir que l’últim pas” trigarà una mica més” en donar-se.

Per la seva banda, l’alcalde insistia en què el govern “sempre ha dit que escoltaria tothom per atendre les situacions personals i no deixar ningú enrere” i que si s’havia de modificar l’ordenança així es faria.  Carlos Cordón apunta que s’ha d’atendre la realitat de Cerdanyola i que la ciutat “no té metro, ni tramvia i, i els autobusos cauen a trossos” i que per tant la moratòria no és cap incoherència perquè ja es treballa per millorar les concessions de transport públic al 2028

Per la seva banda, la regidora de Guanyem Cristina Gallardo, subratlla l’actitud proactiva del seu grup en la lluita contra el canvi climàtic però “amb el requisit indispensable de partir de la justícia social” i impedir que “la crisi climàtica l’acabi pagant la classe treballadora” i no els grans complexos industrials. Gallardo creu que la moratòria permetrà endarrerir l’impacte sobre la ciutadania i això és positiu però també creu que constata dues realitats: que “aquesta mesura si que deixava gent enrere” i que s’ha volgut implementar la ZBE abans d’oferir “un servei de transport públic de qualitat”, cosa que considera especialment “indignant” es paga el tribut metropolità.

També s’abstenia Junts que mostrava el seu escepticisme davant aquesta mesura ja que “no ajuda les persones que no es poden canviar un vehicle”. El seu regidor, Joan Sánchez, constata que eren encertats els dubtes que tenia sobre si les administracions s’atrevirien a fer-ho.

Únicament votava en contra VOX que considera la moratòria “pa per avui i gana per demà” i que creu que s’ha d’eliminar per complet.

El president de l’EMD de Bellaterra, amb veu i sense vot al plenari, considera que la moratòria “no és un missatge convenient” atesa la gravetat de la necessitat de lluitar contra el canvi climàtic.

En un altre punt del Ple, l’Ajuntament també aprovava el conveni de delegació de la competència municipal per la gestió de les zones de baixes emissions a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.