L'Administració insta a reclamar als afectats de Saint James School
8 de juliol de 2003 a les 0:00Responsables de l'Institut Català de Consum (ICC) de la Generalitat i de l'Ajuntament de Cerdanyola recomanaven ahir als afectats pel tancament de l'escola d'idiomes Saint James School que facin una reclamació pel sistema arbitral o per via judicial abans de deixar de pagar cap rebut. Unes 90 persones del total de 411 afectats assistien ahir al vespre a la reunió informativa celebrada a l'Ateneu per conèixer quines són les possibilitats i vies de reclamació davant el tancament d'un centre que ocupava el lloc de l'antiga escola Opening que va tancar l'any passat i que també donava servei a alumnes d'un altre firma amb problemes, Wall Street.
Montserrat Sagalés, sotsdirectora de l'Institut Català de Consum (ICC) -organisme depenent de la Generalitat de Catalunya-, insisteix que cada cas dels afectats és diferent però que hi ha tres situacions principals depenent de amb qui tinguin el primer contracte:
- Alumnes amb contractació directa amb Saint James School que majoritàriament pagaven rebuts mensuals i que simplement deixen de pagar-los. En cas de reclamació s'obren les vies judicial i arbitral.
- Alumnes que venien de la franquícia d'Opening -que va tancar les portes l'estiu passat- i que havien fet majoritàriament el pagament al comptat o per finançament bancari. Aquestes persones també tenen obertes les dues vies de reclamació: judicial o amb arbitratge.
- Alumnes absorbits des de Wall Street que tenen l'oferta de la firma de continuar estudis a Barcelona o a casa amb material d'estudis. Wall Street no s'adhereix al sistema d'arbitratge, que és voluntari, i per tant l'única via de reclamació és la judicial.
Les diferències principals entre les dues vies de reclamació són, segons explica Marta Capdevila, secretària de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya, que l'arbitratge és extrajudicial, gratuït i que necessita l'acceptació voluntària de les dues parts. En aquest cas Opening si ho accepta, però Wall Street no ho fa. Segons Capdevila, l'arbitratge és un procediment ràpid amb un petit judici per escrit -no cal personar-se, doncs.
En tot cas, Sagalés i Capdevila reiteren que la decisió de seguir pagant o no és una decisió personal dels afectats que en tot cas s'ha de prendre després de fer una reclamació per escrit ja sigui judicial o d'arbitratge perquè sinó t'exposes a ser inclòs en una llista de morosos.
Capdevila indica que per via judicial la demanda pot ser individual o col.lectiva -el que redueix els costos- i ha de ser doble: contra el centre d'idiomes i contra l'entitat financera que reclama el crèdit. Per la seva banda, la reclamació del sistema d'arbitratge també ha de ser doble, tot i que les entitats financeres no reconeguin aquesta via. Això és així perquè l'administració considera que hi ha vinculació entre el contracte amb el centre d'aprenentatge i el contracte de finançament per assolir aquest aprenentatge i, per tant, posteriorment es pot reconèixer aquest lligam favorable a l'afectat.
Des de l'Ajuntament, la tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Promoció Social i de la Salut, Montserrat Puig, ofereix la possibilitat als afectats de Wall Street que l'Oficina Municipal de Consumidor (OMIC) funcioni com punt de trobada de persones que vulguin fer una demanda col.lectiva amb l'objectiu de reduir costos i, de fet, la primera reunió per estudiar aquesta possibilitat s'ha convocat per dilluns, dia 14, a les 18 hores a la sala 20 de l'Ateneu.
Per la seva banda, el tècnic municipal Miquel Rivero manifesta que l'Ajuntament ofereix l'assessorament necessari a tots els afectats per tramitar i enviar qualsevol tipus de reclamació arbitral, però recorda que com administració no pot personar-se en un judici en què no està implicada.
Els afectats, especialment els que tenen el contracte inicial amb Wall Street, es senten enganyats i indefensos. Sara Núñez, una de les afectades, indica que a la reunió de dilluns es vol entrar en contacte amb entitats de consumidors com l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (Ocuc), l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (Adicae) o la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (Cus) que ja mantenen demandes col.lectives per aquest tipus de casos. Núñez destaca que la situació dels alumnes provinents de Wall Street és d'indefensió perquè la via judicial és molt cara i no tenen possibilitat d'accedir a un arbitratge com la resta d'afectats.