L'Ajuntament aprova un pla per millorar la qualitat de l'aire
30 d'abril de 2021 a les 8:16El Pla d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire de Cerdanyola, que constata que la majoria de contaminats de l’aire a la ciutat estan relacionats amb la mobilitat, s’aprovava inicialment al Ple municipal d’abril amb suport unànime, però també veus que critiquen el retard en l’aplicació de mesures com la implantació de Zona 30 de velocitat, la Zona de Baixes Emissions o la millora de polígons industrials.
El document estableix les actuacions que cal implementar des de l’Ajuntament per reduir les emissions de contaminants i assolir els nivells que marca la legislació europea en una ciutat envoltada de grans infraestructures viàries. El Pla d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire serà, segons indica la regidora de Sostenibilitat i Transició Energètica, Eulàlia Mimó, una “ eina de treball per implementar les mesures” necessàries per la ciutat.
ERC troba a faltar un estudi econòmic que valori les mesures per poder distribuir la despesa en els pròxims 5 pressupostos, com planteja el pla, perquè si no “ serà un brindis al sol”. El regidor republicà Albert Turon també considera que l’Ajuntament necessita aprovar el Pla de Mobilitat quan 28 de les 41 mesures del Pla per a la millora de la qualitat de l’aire aborden temes de mobilitat.
Una postura similar plantejava el portaveu de Guanyem. Ivan González destaca que “l’aire de Cerdanyola no millorarà perquè s’aprovi el pla” i mostra preocupació per la falta d’un calendari d’aplicació ja que “ens amoïna que sigui un document del qual es comunica la seva aprovació però després es guarda en un calaix”.
Isaac Martínez, d’ECP, indica que “bo serà un pla obligatori però si és necessari perquè l’aire el respirem tots”. Martínez també defensa que convertir Cerdanyola en ciutat 30 amb ZEB o millorar els polígons industrials són “mesures clares que s’havien d’haver aplicat abans”, una posició que comparteix el portaveu de Junts, Joan Sánchez, que apunta que “durant molts anys no hem fet els deures perquè el que es demana ja es parlava fa molt de temps: que la gent deixi el cotxe passa per tenir un bon transport públic i seguim amb el mateix que teníem fa anys”.
Carta Alimentària de la Regió Metropolitana
Un altre punt aprovat al plenari va ser el de l’adhesió a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona per reforçar els processos que s’esdevenen a escala local per a la transició a un model de major sobirania alimentària i per enfortir la resiliència d’un sistema alimentari més sostenible i saludable, format per criteris socials, ecològics i de proximitat.