L'Ajuntament de Cerdanyola aprova el suport al nou Estatut amb l'oposició del PP
28 d'octubre de 2005 a les 0:00L'Ajuntament de Cerdanyola va aprovar ahir en Ple Municipal donar suport al projecte d'Estatut de Catalunya aprovat al Parlament i que es presentarà pròximament al Congrés dels Diputats. Tots els grups amb excepció del PP van donar suport a una moció plantejada des de les entitats municipalistes i la Generalitat de suport a l’Estatut.
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, defensava que l’Ajuntament havia de fer pinya per fer un pas endavant per al país, mentre el portaveu socialista, José Miguel Moreno, argumentava la constitucionalitat del text i reclamava que no s’utilitzessin termes com antisolidaris.
El portaveu del PP, Antonio González, remarcava que el projecte que es presentarà al Congrés és anticonstitucional i separa més que uneix la ciutadania. González afirma que és intervencionista, que respon a interessos partidistes i assegura que ja pràcticament tots els partits accepten que serà modificat.
En aquest sentit, el regidor del PAS, Daniel Helbig, manifestava que el suport del seu grup és a aquest text i no a un Estatut que vingui retallat de Madrid i criticava la redacció del projecte per poc participativa i per considerar que no respon a les aspiracions nacionals ni dels treballadors. Tot i això, Helbig donava suport a la moció per considerar que és millor que l’actual.
Mocions pel Ple, els noms dels carrers i el règim marroquí
PAS i Grup Mixt també presentaven diferents propostes en forma de moció. El PAS demanava habilitar un espai adequat amb un aforament de 200 persones assegudes i 20 espais reservats per persones amb cadira de rodes per fer els Plens més populars i democràtics. Daniel Helbig va admetre els problemes jurídics existents per poder fer-ho immediatament ja que s’han de celebrar els plens en seu municipal, però igualment es demanava la retransmissió dels Plens per ràdio i Internet. L’alcalde va remarcar que el govern de l’Ajuntament comparteix l’esperit i voluntat de la moció, però destaca la inviabilitat de la proposta d’ampliar l’espai del Saló de Plens per evidents qüestions tècniques i això suposava el rebuig de la proposta. Morral assegura que ja s’estan fent passos per poder retransmetre per ràdio i internet les sessions plenàries.
La segona moció del PAS demanava la renovació de noms dels carrers actualment dedicats a fets o persones que consideren que han lluitat contra els interessos del poble de Catalunya, com ara Pizarro, Ferran VII o el general Pavia.
El portaveu del PP va afirmar que la proposta podia ser assumible però que els antecedents de la moció eren producte d’una interpretació parcial de la història. Antonio González recordava també que el canvi de nom d’un carrer suposa despeses i molèsties per Ajuntament, empresaris, comerciants i veïns i criticava que el govern engegui la posada en marxa d’una comissió amb aquest mateix objectiu quan fa poc s’han fet els nous plànols de la ciutat amb el cost econòmic que això suposa.
El regidor del PAS Daniel Helbig va replicar que la interpretació de la història dels vencedors i dels vençuts és diferent, però que si al 1939 es van canviar els noms del carrer seria perquè és important.
Per la seva banda, l’alcalde va recorda que la Junta de Govern va aprovar fa uns mesos una comissió per fer un informe i marcar criteris sobre el nomenclàtor de la ciutat. La moció es va aprovar.
El Grup Mixt presentava una moció condemnant el comportament de la monarquia marroquina i del seu govern per la seva política fronterera i la seva repressió interna. Diego del Águila manifestava que Cerdanyola havia de demanar al govern espanyol el trencament de relacions diplomàtiques amb un govern que no respecta els drets humans.
El portaveu d’ICV/EuiA, Rafael Bellido, va compartir la condemna a la violació reiterada dels drets humans al Marroc, però considera que la retirada d’ambaixador o la proposta de trencar relacions suposes unes mesures gairebé de clima prebèlic. El govern i el PSC van votar en contra i la moció va ser rebutjada.