L’Ajuntament demana perdó i homenatja les víctimes de l’amiant
26 d'octubre de 2018 a les 12:06El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola aprovava aquest dijous, 25 d’octubre, per unanimitat una Declaració institucional de perdó, reconeixement i homenatge a les víctimes de l’amiant com a punt especialment destacat entre les fins a 14 mocions debatudes al plenari municipal.
La Declaració lamenta i reprova l’actuació del Consistori “davant la propagació de la malaltia de l'asbestosi al llarg dels 90 anys de activitat de Uralita”, tot destacant que l’Ajuntament ha estat “actor actiu per haver utilitzat en el passat restes de fibrociment en la urbanització de carrers, vials i edificis municipals” i “actor passiu per permetre tant l'abocament incontrolat de restes de fibrociment com per la tardança en retirar el fibrociment de totes les instal·lacions municipals”. Davant d’això, el text aprovat demana perdó “pels actes de l'ajuntament de Cerdanyola que, per acció i per omissió, hagin permès la propagació de les fibres cancerígenes de fibrociment”.
La Declaració institucional del consistori fa seves les demandes de les associacions de víctimes de l'amiant i reclama a les administracions competents, Generalitat i govern Central, “una resposta positiva i ràpida pel que fa a la creació d'un registre d’afectats i exposats, a la creació d'un fons nacional de compensació, i a destinar recursos per la millora en el tractament mèdic tot creant unitats específiques de seguiment de la malaltia de l'asbestosi”.
D’altra banda, una moció presentada per tots els grups de l’oposició reclamava l’execució immediata “ dels acords adoptats en la moció sobre el desamiantatge” que el Ple va aprovar al juny de 2017. Aquella moció acordava fer un cens dels edificis "que contenen encara elements de fibrociment"; establir un protocol d’actuació per al seu desamiantatge; demanar les ajudes econòmiques a les administracions corresponents i facilitar la substitució del fibrociment amb bonificacions sobre impostos locals com l’ICIO i l’IBI. Ara, i des del govern, que juntament amb el regidor no adscrit s’abstenia en aquest punt, la regidora Elvi Vila subratllava que s’han de mantenir les actuacions però indicava s’ha desamiantat la teulada del mercat de Les Fontetes i s’ha netejat el pati de l’escola Carles Buïgas quan era una competència de la Generalitat.
Escoleta, segona activitat de la policia, desratització, menjadors escolars, consells de barri...
Pel que fa a altres mocions, el govern també es va quedar sol en la reclamació de reparació integral del lavabos de l'Escola Bellaterra abans del març del 2019 perquè l’oposició demana que l’Ajuntament avanci els diners i els reclami posteriorment a la Generalitat. La regidora d’Educació, Elvi Vila, es mostrava contrària a això però apuntava que reclamaran a la Generalitat l’execució d’aquestes obres “com a prioritàries”.
L’oposició també actuava en bloc per demanar un nou impuls al reglament de segona activitat de la policia local per a la seva aprovació definitiva ja que la inicial data de 2016.
Pel que fa a les altres mocions del plenari, per unanimitat s’aprovava l’adhesió de l’ Ajuntament a la xarxa de ciutats lliures del tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució.
També amb total consens s’aprovava l’elaboració d'un informe que diagnostiqui adequadament el problema de la presència de rates i mesuri el seu impacte als diferents barris de la ciutat adoptant totes les mesures possibles per a l'eradicació dels rossegadors.
Sense oposició, però amb l’abstenció de C’s i PP, s’aprovava demanar als governs de la Generalitat i de l’Estat la recuperació de la llei d’emergència habitacional i pobresa energètica recorreguda al Tribunal Constitucional pel govern del PP.
Amb el suport de CompromisXC, ICV/EUiA, C’s i PSC s’aprovava demanar l’aturada dels treballs d'elaboració i aprovació del Decret de menjadors que impulsa la Generalitat “per obrir un nou cicle de debat sincer amb la comunitat educativa”.
L’avenç en la creació dels Consells de Barri de caràcter consultiu que facin “arribar propostes a l’Ajuntament sobre el funcionament dels barris i de la ciutat” i la creació del consell municipals de Barris es va aprovar amb l’única abstenció del PP.
El Ple d’octubre també va aprovar considerar les fires d’atraccions de les festes com a activitat socio-cultural-itinerant-lúdico-recreativa dirigida a l’entreteniment familiar d’interès municipal. CompromisxC va votar en contra i ERC i ICV/EUiA es van abstenir.
La moció d’agraïment a les persones “que van fer possible el referèndum d’autodeterminació del passat 1 d’octubre, malgrat les amenaces, l’ús il·legítim de la violència i la brutalitat policial per part del govern espanyol” i per exigir “la llibertat immediata sense càrrecs i incondicional dels presos polítics i el retorn dels exiliats” també tirava endavant amb els vots de CompromisxC, ERC, PDeCAT i ICV/EUiA amb un nou enfrontament entre els regidors sobiranistes i el portaveu de C’s que assegurava que la moció contenia “mentides”.
C’s presentava una moció de condemna de tota la violència a Catalunya i per la convivència i el respecte entre tota la ciutadania que no va ser aprovada tot i que tots els grups van insistir en compartir el títol de la proposta. No obstant això, ERC, PDeCAT i el regidor no adscrit van remarcar que el text introductori de la moció denunciava només violència per part dels independentistes quan la més greu que s’ha viscut a Catalunya és la policial durant el referèndum de l’1 d’octubre. Per a ERC la moció és “hipòcrita” i per al PDeCAT d’un “cinisme espectacular”.
PSC i PP tornaven a queixar-se de l’elevat nombre de propostes dels grups que no estan relacionades amb Cerdanyola sinó que aborden qüestions de caràcter nacional