L'Ajuntament i la UAB expressen el seu condol per la mort de Miquel Martí i Pol
12 de novembre de 2003 a les 0:00L'Ajuntament de Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han fet públic el seu condol pel poeta Miquel Martí i Pol, mort ahir, 11 de novembre, a l'hospital de la Santa Creu de Vic, a l'edat de 74 anys. Des de la nostra ciutat es recorda que Martí i Pol va rebre l'homenatge de Cerdanyola al dedicar-li les 24 hores de lectura del 23 d'abril de 2000 i ser investit doctor honoris causa per la UAB en un acte que va tenir lloc el 14 d'abril de 1999. Martí i Pol és un dels poetes en llengua catalana més populars i llegits i dóna nom des de 1996 a un dels premis de poesia que es lliuren a la Nit Literària de Cerdanyola, guardó organitzat conjuntament per Ajuntament i Universitat.
Miquel Martí i Pol, nascut a Roda de Ter -Osona-, va mantenir al llarg de la seva vida forts lligams amb la nostra ciutat. El dia 28 de febrer de 1992 i en una visita com a escriptor del mes a la Biblioteca de Ca n’Altimira es va descobrir una placa commemorativa que batejava amb el seu nom la principal sala de lectura de la biblioteca. Miquel Martí i Pol va ser un poeta estimat pel poble i per les seves institucions. Així, la segona edició de les 24 hores de lectura, organitzades per l’Ajuntament de Cerdanyola, es dedicaven a la seva figura, amb lectures de la seva obra.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola, Consol Pla, ha destacat que Martí i Pol “ha estat un personatge molt important per a el nostre país i també per a Cerdanyola com ho demostren els diferents actes d’homenatge realitzats a la ciutat”.
Segons destaquen responsables de la UAB, la seva lliçó magistral -llegida el 30 de setembre de 1998 elsota el títol La poesia, encara- es va centrar en la pròpia vida i obra del poeta, dos aspectes íntimament lligats segons el parer dels crítics i d'ell mateix: "confesso, amb la major honestedat, que sempre he seguit el camí del que podríem dir-ne compromís gairebé existencial entre vida i obra, si més no perquè mai no he tingut ni capacitat, ni domini, ni ofici, ni —diguem-ho tot— ganes de dissociar-les" va dir aquell dia.
Des de la UAB recorden que el padrí de la investidura de Martí i Pol, en representació de la Facultat de Filosofia i Lletres, va ser Jaume Aulet qui va remarcar la necessitat de donar reconeixement a la figura del poeta, tant des del vessant humà com fent una consideració al conjunt de la seva obra i "a tot allò que aquesta figura i aquesta obra representen socialment".
L'associació d'escriptors en llengua catalana destaquen que la poesia de Martí i Pol, d'arrel autobiogràfica, transcendeix la realitat de l'àmbit de la seva malaltia i del temps històric concret, i crea un paisatge interioritzat, que transmet serenitat.
Entre la seva obra hi ha un important nòmina de poemaris destacats: Vint-i-set poemes en tres temps (1972), La pell del violí (1974), Cinc esgrafiats a la mateixa paret ( 1975), Llibre dels sis sentits (1974), i Quadern de vacances (1976), però el reconeixement públic li arriba amb la publicació de L'arrel i l'escorça, El llarg viatge i Amb vidres a la sang i, sobretot, també, amb Estimada Marta, el 1978.L'àlbum Un pont de mar blava, del qual és coautor de les lletres amb el cantant Lluís Llach, va multiplicar la seva poppularitat.
Entre els guardons de Martí i Pol són especialment rellevants el Premi de la Crítica, el Premi Ciutat de Barcelona (tant de traducció com de poesia), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Literatura i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.