L'Ajuntament manté l'aposta pel túnel d'Horta ferroviari
25 de febrer de 2022 a les 8:49El túnel d’Horta, els habitatges del Sareb, les agressions pederastes a l’Església, la bretxa salarial de gènere, els jocs olímpics al Pirineu o l’actuació dels bancs amb la gent gran van ser alguns dels temes que es van tractar en l’apartat de mocions.
Moció per la millora del transport públic i contra el túnel d’Horta
Aquesta moció d’ERC es va rebutjar. El text declarava que l’Ajuntament de Cerdanyola està en contra del projecte del Túnel d’Horta viari i instava el govern local a impulsar davant totes les administracions públiques les infraestructures i serveis de transport públic i mobilitat sostenible alternatives al Túnel d’Horta ferroviari.
El regidor d’Esquerra Albert Turon augurava que el túnel d’horta ferroviari no es farà fins d’aquí 20 anys com a mínim i que no es coneix l’impacte que tindria a Collserola. Turon criticava el manifest comarcal en favor d’aquesta infraestructura i destacava que el suport de la Cambra de Comerç no és per fomentar el transport públic sinó perquè volen grans infraestructures amb grans pressupostos, i també al govern de Cerdanyola, ja que considera que amb la firma del manifest “aconsegueix una foto” per fer propaganda.
El regidor d’ERC insisteix que cal treballar per alternatives al túnel d’Horta més econòmiques, més ràpides d’executar i amb menys impacte ambiental com la millora del corredor ferroviari de Renfe pel turó de Montcada.
Des del govern, David González subratlla l’aposta pel túnel d’Horta ferroviari perquè la situació d’emergència climàtica reclama repensar la mobilitat i l’aposta pel transport ferroviari sostenible, per potenciar una xarxa de transports ineficient i col·lapsada amb unes connexions viàries saturades i per connectar zones tecnològiques de Barcelona, com el 22@ amb les de Cerdanyola, com la UAB o el Parc de l’Alba.
González es mostra obert a altres propostes que “són complementàries” al túnel, però acusa ERC d’incoherència i posa l’exemple que el govern de la Generalitat amb ERC impulsa el Centre Direccional i “aquí presenta un recurs” judicial en contra seu. González recorda que el manifest l’han firmat la UAB o Cerdanyola Empresarial també.
En aquest sentit, el regidor de Junts Joan Sánchez indica que tots els grups comparteixen les propostes alternatives plantejades, però assegura que la més important seria un nou eix ferroviari que funcionaria com un metro per arribar en 5 minuts a Barcelona amb un túnel soterrat “que suposarà uns diners ben gastats”.
Per la seva banda, Isaac Martínez, des d’ECP, creu que la moció sembla voler posicionar l’Ajuntament en favor de desdoblament del túnel de Vallvidrera quan el d’Horta cobriria un territori que actualment no té aquest servei.
Moció de rebuig al projecte dels Jocs Olímpics d’Hivern del Pirineu
Guanyem presentava una moció de rebuig al projecte de Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu per instar a la Generalitat a retirar la candidatura o que realitzi un referèndum sobre la seva celebració a les comarques del Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà i Ripollès. Laura Benseny defensava la proposta reclamant un desenvolupament integral de la zona i no una actuació que suposaria “30 dies de festa i 30 anys de misèria per als Pirineus”.
La moció va ser rebutjada tot i el suport de grups com En Comú Podem que defensava que els Jocs no són el model de transformació que necessita el territori amb, segons Isaac Martínez, “sous baixos i sent el que li convé només a uns quants”.
Diversos grups, com Ciutadans i Junts, es manifestaven a favor per considerar-lo una oportunitat de transformació positiva com van ser els Jocs del 92 a Barcelona
Moció per a la conversió de la Sareb en un instrument per a garantir el dret a l'habitatge i els mecanismes de cessió als ajuntaments
En Comú Podem i Esquerra Republicana demanaven instar als governs Central i de la Generalitat a la modificació de l'objecte social de la SAREB (Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) per a convertir a aquesta societat en una eina pública per a garantir el dret a l'habitatge amb durada indefinida i que es faciliti una gestió social del parc d'habitatges actual de SAREB per a garantir accés a l'habitatge de la població.
Des d’ECP, Cecilia Collado indicava que el text era una proposta d’entitats com la PAH, al temps que es felicitava per l’aprovació al parlament de la llei antidesnonament.
La moció es va aprovar amb l’única oposició del PP. Des del govern local, la regidora d’Habitatge, Pepi Rivera, va explicar que s’havia intentar fer un conveni amb La Sareb que va fracassar però que es torna a negociar perquè posin a l’abast de la ciutadania els pisos que controlen a Cerdanyola.
Moció sobre les agressions sexuals a la infància i l'adolescència comeses per membres de l'església catòlica
Amb l’única abstenció del PP es va aprovar una moció de condemna “enèrgica” de totes les violències sexuals vers la infància, “i amb especial contundència” aquelles produïdes en l’àmbit religiós. El text, presentat també per ECP i ERC, insta a l'Església catòlica a reconèixer la seva responsabilitat directa en els escàndols de pederàstia, depurant responsabilitats i reparant el dolor a les víctimes i reclama que es constitueixin comissions d’investigació al Congrés i el Parlament amb l’objecte d’investigar aquestes agressions sexuals.
El regidor d’ECP Isaac Martínez destacava que “no hi ha ideologia que justifiqui mirar cap una altra banda”, mentre des del PP Anabel Plans condemnava qualsevol abús, però votava en contra del text per considerar que la investigació ha d’arribar a tots els col·lectius, i no només el religiós.
Des de Cs, Pau Ortolà considera que la moció es queda curta, però insisteix que els abusos en aquest àmbit s’han d’investigar, mentre la portaveu de l’altre grup ponent, Helena Solà, d’ERC, explica que, en altres àmbits, “quan s’ha conegut un cas s’ha investigat”, mentre que a l’Església, “s’han amagat I es coneixen quan ja han prescrit”.
Moció per incentivar a les entitats bancàries a prestar una atenció personal, adaptada i directa a la ciutadania i a la gent gran en particular
Molts grups decidien presentar-se com a ponents d’aquesta moció. ERC, Junts, Guanyem, Cs i PP instaven al govern de Cerdanyola a què es faci un estudi de l'atenció que reben les persones i la gent gran en particular, a les entitats bancàries de la ciutat i a que estableixi un marc de treball amb bancs i caixes per tal que l’atenguin de forma personal, adaptada i directa. El text demana revisar l’ordenança que regula la instal·lació de caixers automàtics augmentant la taxa per una banda i, per una altra, bonificant “aquelles entitats que acompleixin el model d’atenció acordat”.
Els grups de PSC i ECP s’abstenien i el regidor dels Comuns Isaac Martínez preguntava si es volia bonificar bancs que, per exemple, cobren comissions per gairebé tot.
Moció contra la bretxa salarial
La regidora d’ERC Carme Pina defensava una moció, aprovada amb l’única abstenció del PP, que proposa realitzar un pla intern d’igualtat amb l’objectiu de conèixer la realitat interna de l’ajuntament i establir mesures que permetin acabar amb les possibles situacions de desigualtat detectades. El text reclama també treballar amb les empreses del municipi per l’elaboració de plans d’igualtat “que facin possible la reducció de la bretxa salarial i l’eliminació del terra enganxós, la promoció de dones als càrrecs de decisió, la formació del personal en matèria d’igualtat i l’adopció de mesures que permetin la conciliació de la vida personal, familiar i laboral”.