L'Ajuntament s'oposa a un nou abocador a l'argilera Almar
7 de març de 2011 a les 0:00L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, farà saber al Govern de la Generalitat que l’Ajuntament es negarà a acollir un nou abocador al paratge de Can Fatjó dels Aurons. Carmona recorda que el nostre terme municipal ja acull un número suficient d’infrastructura d’aquest tipus i que cal fer un nou mapa d’abocadors per a distribuir-los de manera més equitativa per tot el territori.
L’alcaldessa, Carme Carmona, creu que Cerdanyola ja compleix amb escreix la seva quota d’acollir abocadors al seu terme municipal, i per tant ha demanat al grup parlamentari socialista que faci "una proposta de resolució al govern de la Generalitat que dibuixi en el territori on estan situats els abocadors existents i que faci un estudi per tal de fer una redistribució equitativa per tot el territori nacional".
L’alcaldessa diu que des del mateix dia de la presa de possessió del nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va demanar una reunió per valorar diferents qüestions d’interès del municipi, entre elles, la situació dels abocadors i dipòsits de residus. Carmona es mostrava sorpresa per "la manca de resposta per part del conseller".
L’alcaldessa ha demanat als Serveis Jurídics de l’Ajuntament l’expedient de l’activitat que es realitza a l’argilera Almar per constatar quina és la situació actual de l’explotació. Paral·lelament a la revisió de l’expedient, en data 19 de gener, els serveis tècnics municipals van efectuar una visita d’inspecció al terral d’argiles Almar, en la que es va poder comprovar que es continua amb els treballs propis d’una extracció minera.
Els serveis tècnics de l’Ajuntament han realitzat un informe sobre els treballs d’explotació de l’argilera de Can Fatjó dels Aurons en el que es constata que hi ha una explotació d’argiles que disposa d’autorització del Registre Miner de Barcelona des de 1963 i que Almar Productos Cerámicos S.A. va sol·licitar llicència d’extracció el 2001, que es va desestimar, igual que en el 2002, en un informe de l’arquitecte municipal en el que indica que l’activitat no era compatible amb el règim urbanístic aplicable. Fruit de les al·legacions de l’empresa es demana informe consultiu a l’Institut d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona que en data 10/10/2005 considera provada la preexistència de la pedrera al Pla General Metropolità i la seva compatibilitat amb el planejament urbanístic. Finalment els tècnics municipals fan constar en l’informe que l’Ajuntament no té cap sol·licitud sobre la instal·lació d’un dipòsit d’altres tipus de residus a l’argilera Almar.