L’Ajuntament tanca mandat amb un Ple en què el govern insisteix en la municipalització de les escoles bressol
25 d'abril de 2019 a les 10:53La municipalització de les escoles bressol, el conveni per fer una barrera de gasos a l’abocador Elena, el grau de compliment del Pla d’Actuació Municipal, la primera etapa del Pla Estratègic de ciutat o 5 modificacions de crèdit per un valor superior als 3 milions d’euros són alguns dels temes que destaquen en la darrera sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola d'aquest mandat que s’iniciarà a les 19 hores d’avui, 25 d’abril.
Una sessió extraordinària del Ple Municipal al maig de 2018 va rebutjar la proposta del govern de municipalitzar la gestió de les escoles bressol públiques Montflorit, Turonet i Cordelles.
Ara, la regidora d’Educació, Elvi Vila, explica que la voluntat d’aquest govern ha estat, és i serà la municipalització de les escoles bressol, ja que amb ella es podran gestionar millor temes pendents. Els responsables del govern insisteixen que la municipalització, a través de l'empresa municipal Cerdanyola Promocions, permetria reinvertir els beneficis en la millora del propi servei, en lloc de que quedin en mans privades, i resoldre les desigualtats salarials actualment existents.
Compromís, ERC, ICV/EUiA i el regidor no adscrit van donar suport a la proposta del govern al maig, mentre que PSC, C’s, PP i PDeCAT votaven en contra per considerar que l’actual model de titularitat pública i gestió privada funciona amb èxit educatiu i satisfacció ciutadana i que l’empresa municipal no té prou estructura per assumir la gestió dels centres.
La regidora d’Educació, però, espera un canvi de vot del PSC i els proposa que segueixin l’exemple del seu partit a Ripollet on han donat suport a una proposta molt similar a la que planteja avui el govern de Cerdanyola.
Un altre punt de gestió de serveis que va al Ple d’abril és la pròrroga de l’encàrrec de gestió de la recollida, trasllat i dipòsit dels vehicles retirats de la via pública, eliminació dels declarats abandonats i d’alineació de la ferralla a l’empresa municipal Cerdanyola Promocions per un any. La proposta és que tingui efecte de l'1 de maig de 2019 fins el 30 d'abril de 2020,
Evitar la fuita de biogas de l'abocador Elena
Tema destacat serà un que no es presenta a votació ja que es tracta d'un donar compte a títol informatiu al plenari. Es tracta de la firma del conveni entre Ajuntament, l'Agència de Residus de Catalunya, l'Àrea metropolitana de Barcelona i el Consorci Urbanístic del Centre Direccional Vallès per a la implantació d'una barrera de protecció de la urbanització a l'entorn de l’abocador Elena, dipòsit de residus amb bales d’ecoparc que va concloure l’any 2010, però que 9 anys més tard es troba cobert i pendent de clausura.
L’any 2012 es van detectar migracions de biogàs fora del dipòsit que no han minvat tot i l’increment del nombre i la potència de les xemeneies d’extracció. De fet, el conveni de col·laboració del que es dona compte al Ple d’avui indica que es detecta aquest biogas “en quantitats variables però en tot cas molt significatives, en els vials i les parcel·les confrontants”, malgrat la instal·lació al 2015 de “petites xemeneies d’evacuació que pretenien impedir la infiltració del gas migrant en les parcel·les”.
Ara, el govern indica que el conveni, que comportarà una inversió de 830.000 euros a càrrec íntegrament de l’Agència de Residus i l’Àrea Metropolitana, permetrà construir les barreres per evitar la fuita de gasos a l'abocador i iniciar així la solució al problema dels abocadors de la Plana del Castell.
Hi ha altres dos punts de caràcter informatiu, dos donar comptes, destacats. Es tracta de l’estat d’execució del Pla d’Acció Municipal (PAM) i també de les conclusions de la primera fase de diagnosi del Pla Estratègic de Cerdanyola, que es va aprovar impulsar al 2017. L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, afirma que el PAM està en el 70% de grau de compliment i recorda que hi ha una eina, l'ePAM, penjada al web municipal, que permet a qualsevol seguir com va l'execució del Pla.
Urbanisme i economia
Pel que fa a temes urbanístics, el regidor Ivan González explica que es presenten a aprovació dos plans especials de planejament urbanístic per permetre l'ús esportiu en zona qualificada per a ús industrial a la carretera de Barcelona i el carrer del Castell, ja que atesa la nova normativa en quant a distàncies i mesures de seguretat, difícilment podrien tenir un aprofitament industrial.
Altres punts a subratllar són els de caràcter econòmic. Així, els regidors debatran un total de 5 modificacions de crèdit. Aquestes propostes de canvis de partida al pressupost municipal sumen un total de 3.176.204 euros.
La modificació de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament arriba al ple un mes després del previst inicialment perquè el govern va voler aconseguir més suports, que avui es veurà si han aconseguit. L’alcalde ja va dir el mes passat que aquesta modificació “no dona solució a tots els problemes del consistori, ni aquest era l’objectiu, però si suposa millores substancials en qüestions com la reclassificació de les categories laborals amb les condicions salarials més desfavorables o la creació de llocs de treball per regularitzat la situació de, per exemple, el personal de Can Serra".
Una única moció
En l’apartat de mocions, Ciutadans proposa condemnar oficialment els fets ocorreguts al campus de la UAB durant la celebració de l’acte organitzat pel col·lectiu S’ha acabat amb el lema Davant els Nacionalismes i Populismes 'Europa!", amb la presència com a ponents del catedràtic de la UAB Rafael Arenas, el president del PP català Alejandro Fernández, i l’eurodiputada d'UPyD i candidata al Parlament Europeu per Ciutadans Maite Pagazaurtundua.
La sessió del Ple Municipal d’abril, l’última ordinària del mandat, es celebrarà a les 19 hores. Una hora abans, a les 18 hores, començarà el temps d’audiència ciutadana. Totes dues sessions seran retransmeses en directe per vídeo, via streaming, per Cerdanyola.info i Cerdanyola.cat.