Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L'AMB aprova el PREMET25 per portar el reciclatge metropolità als estàndards eur...
L'AMB aprova el PREMET25 per portar el reciclatge metropolità als estàndards europeus

L'AMB aprova el PREMET25 per portar el reciclatge metropolità als estàndards europeus

6 d'agost de 2020 a les 10:42

L'objectiu principal del PREMET25 és donar compliment als mandats de la Unió Europea, que marquen una taxa de reciclatge del 55 % el 2025 i del 60 % el 2030. El PREMET25 establirà nous models de recollida per a tots els municipis metropolitans, basats en el porta a porta i els contenidors intel•ligents. L'AMB bonificarà els municipis que millorin els seus sistemes de recollida, retornant l'estalvi aconseguit en el tractament perquè el continuïn invertint en millores pel que fa a la recollida.

Audios

06-08-2020 Eloi Badia

L'Agència de Residus de Catalunya ha publicat recentment les dades generals de recollida selectiva a Catalunya del 2019. La mitjana catalana se situa al 44,8%, mentre que la de l'àrea metropolitana, malgrat assolir el seu màxim històric, està en un 37,4%.

El vicepresident d'Ecologia de l'AMB, Eloi Badia, explica que "el compliment dels objectius del PREMET25 comportarà a l'administració l'estalvi de 18 milions d'euros anuals en tractament; cada any es reduiran entre 160.000 i 250.000 tones d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, i es crearan més de 1.000 llocs de treball en l'àmbit dels residus".

Els ajuntaments metropolitans seran els protagonistes de la millora dels índexs de recollida selectiva, ja que són les administracions locals que hauran d'introduir els canvis necessaris en els seus sistemes actuals per assolir els objectius exigits per la UE. El gran salt de la recollida selectiva a Catalunya "ha de venir de la mà dels municipis metropolitans amb una acció concertada, coordinada i amb el màxim suport per acompanyar els municipis en aquesta transició".

Hi ha 8 municipis metropolitans que compleixen els nivells de la UE per al 2020 i superen el 50% de recollida selectiva, 15 municipis, entre els quals Cerdanyola, que se situen per sobre de la mitjana dels municipis i 13 municipis que es situen per sota d'aquesta mitjana. Vuit municipis metropolitans, entre els quals hi ha Ripollet i Barberà del Vallès, ja han planificat el desplegament de la recollida porta a porta.

Cerdanyola es situa en el 38,6% de recollida selectiva, per damunt de Ripollet, Badia i Barberà, però per sota de Sant Cugat (47'7%) i Montcada i Reixac (43%).

En aplicar nous sistemes de recollida, els ajuntaments aconseguiran reduir el cost del tractament dels residus, ja que aquests estaran més ben classificats. A través d'un sistema de convenis ja aprovat en el Consell Metropolità del passat 28 de juliol, l'AMB retornarà als ajuntaments els imports equivalents a aquests estalvis, perquè puguin continuar invertint en millorar els sistemes.

Per facilitar aquesta transició, l'any 2021 tots els ajuntaments metropolitans que encara no hagin iniciat un canvi de sistema de recollida disposaran del suport de l'AMB per elaborar el seu full de ruta, amb l'horitzó d'aplicar sistemes d'individualització de la recollida el 2025 com a molt tard.

La reducció de la fracció resta i l'augment de les fraccions selectives comportarà canvis en el model metropolità de tractament de residus. El PREMET25 busca superar l'actual model basat en els ecoparcs i passar a disposar de plantes de tractament més especialitzades, amb millors rendiments, sobretot les dedicades a la matèria orgànica.

Galeria d'imatges