L'AMB aprova el pressupost general per al 2021 amb un import consolidat actual de 2.230 milions d'euros
5 de gener de 2021 a les 9:19L'AMB aprova definitivament el pressupost general per al 2021, amb un import consolidat actual de 2.230,8 milions d'euros i un creixement del 19% respecte del 2020. Es prioritzen les mesures de gestió eficient de la infraestructura verda i es preveuen aportacions per promoure habitatges de lloguer assequible i altres actuacions per a la rehabilitació d'habitatges.
El Consell Metropolità ha aprovat inicialment els pressupostos de l'AMB per al 2021. El pressupost manté la contenció aplicada l'any 2020 a causa de l'emergència sanitària i es garanteix el compliment dels objectius estratègics amb especial èmfasi en les polítiques socials per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica que pateix tot el territori.
El vicepresident executiu de l'AMB i alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, ha dit que "aquest mes de gener es presentarà una descomposició concreta i clara sobre el que és el tribut metropolità i sobre el tractament de residus per tal de desfer malentesos i no enganyar a la ciutadania fent-li creure que es poden oferir serveis sense costos". Balmón acusa a determinats partits de presentar al·legacions que "demanen rebaixar impostos sense oferir alternatives a com oferir serveis".
Balmón creu que "es fa molt difícil parlar de projectes de futur quan alguns són incapaços d’interioritzar que tothom, que tots els municipis, han d’aportar per contribuir a la comunitat que és l’Àrea Metropolitana", tot i reconèixer les imperfeccions del tribut metropolità.
Antoni Balmón ha volgut deixar clar que amb tots els diners que gestiona l’AMB el que es fa és crear ocupació, "ja que l’AMB és un motor d’economia, perquè els recursos van destinats als municipis que la conformen".
El Govern metropolità destaca el Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals, el Pla metropolità de suport a la cohesió social, l'economia de proximitat i la coproducció de serveis (ApropAMB), i una línia d'ajudes per subvencionar el tribut metropolità i la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) en situacions de vulnerabilitat econòmica de la ciutadania, establiments i autònoms i petites activitats.
En matèria d’habitatge es vol destacar la posada en marxa de l'operador metropolità Habitatge Metròpolis Barcelona, que conjuntament amb l'IMPSOL i el Consorci Metropolità de l'Habitatge impulsaran la promoció d'habitatges assequibles i la rehabilitació energètica i d'accessibilitat del parc existent.
En matèria ambiental es destaca la implementació del Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals (PREMET25) i de les actuacions previstes en l'Acord metropolità pel residu zero, així com inversions en cobertes fotovoltaiques i fotolineres.
L'AMB també preveu la participació en fons extraordinaris, provinents de les institucions estatals i europees, per afrontar la reconstrucció social i econòmica. Aquests programes inclouen fons destinats al món local, així com els derivats dels fons associats a NextGenerationEU o el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Els comptes han estat aprovat amb els vots a favor dels grups PSC-CP, En Comú Guanyem, ERC i Junts per Catalunya; els vots en contra dels grups PP i Ciutadans i les abstencions dels grups Barcelona pel Canvi, Compromís i Acord per Torrelles, Ara Decidim Ripollet i Guanyem Badalona pel Canvi.