L’AMB ofereix ajuts per al pagament dels tributs metropolitans
2 de juny de 2021 a les 9:20L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat les bases d’ajuts per a la ciutadania més afectada per la crisi de la COVID-19 per pagar el Tribut Metropolità i la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus. Les sol·licituds es poden presentar fins al 13 de juliol
La línia d'ajuts va dirigida tant a persones físiques com a activitats comercials, amb bonificacions de fins al 40 % de la quota en el cas del tribut metropolità, i del 50 % en la taxa metropolitana de tractament de residus.
L'import dels ajuts variarà en funció dels ingressos familiars, i en el cas de les activitats econòmiques, de la davallada en la facturació durant els mesos de confinament.
El pressupost total d’aquesta línia d'ajuts és d'un milió d'euros i va destinada tant a persones físiques com a empreses de serveis, comerç minorista i establiments dedicats a l'hoteleria i la restauració, els sectors que han resultat més afectats per la crisi durant els últims mesos.
Els ajuts s'han de sol·licitar, abans del 13 de juliol, per part les persones interessades per via telemàtica, mitjançant el model normalitzat de sol·licitud que l'AMB.
En cas de no tenir mitjans electrònics, les persones interessades poden demanar cita prèvia a les oficines de l’AMB.
A més, s'ha posat a disposició de la ciutadania el telèfon 93 506 94 89 que, de 8h a 14:30h, només atén les consultes sobre aquests ajuts.
Bonificació del tribut metropolità
El tribut metropolità és l'únic impost directe que recapta l'AMB. El paguen la ciutadania i les activitats comercials en forma de recàrrec sobre l'IBI. Amb aquests recursos, l'AMB gestiona la xarxa de transport públic, que integra els 36 municipis metropolitans sota una tarifa única, i també impulsa polítiques de manteniment de les infraestructures de la metròpolis, de creació d'habitatge i d'ocupació estable, entre d'altres.
El pagament d'aquest tribut està envoltat de polèmica des de l'any 2019 quan el moviment veïnal en contra de l'aplicació d'aquest impost generava la creació d'una plataforma cívica que continua celebrant concentracions informatives i reivindicatives un cop per setmana a la plaça de Francesc Layret per considera el tribut injust ja que consideren que a la nostra ciutat no es reben serveis de transport públic equiparables als de la primera corona.
Amb la línia d'ajuts aprovada pel Consell Metropolità, les persones que ho sol·licitin podran percebre una ajuda de fins al 40 % de la quota del 2020 del tribut metropolità, i fins a un màxim de 100 euros per sol·licitant. Per poder-ne gaudir, caldrà que siguin propietàries d'un habitatge amb ús residencial d'acord amb el cadastre, i que sigui la seva residència habitual.
La quantitat final dels ajuts atorgats en cada cas es determinarà segons els ingressos anuals de cada unitat familiar, i es prioritzaran especialment les persones en situació de vulnerabilitat, ja sigui a causa de la crisi de la COVID-19 o per altres factors.
Ajuts al pagament de la TMTR
La taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) finança part de la gestió dels residus municipals a les plantes metropolitanes de tractament. Es cobra a persones físiques i a activitats comercials a través del rebut de l'aigua.
Pel que fa a aquesta taxa, podran gaudir d'una ajuda de fins al 50 % de la quota del 2020 (i fins a un màxim de 200 euros per sol·licitant), les persones físiques que resideixin en un habitatge amb subministrament domiciliari d'aigua, i que sigui la seva residència habitual. Igual que en el cas del tribut metropolità, la quantitat dels ajuts concedits dependrà dels ingressos anuals de cada unitat familiar.
En relació amb les activitats econòmiques, aquesta línia de suport se centra en les que hagin reduït especialment l'activitat a causa de la pandèmia. Així, els ajuts de fins al 50 % de la quota, s'entregaran a les empreses i els establiments comercials que durant l'exercici 2020 hagin tingut en la seva facturació decrements superiors al 50 % en relació amb l'exercici anterior.