L'AMB ofereix una xerrada sobre el Tribut Metropolità mentre la Plataforma continua les mobilitzacions
2 de març de 2020 a les 11:02L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) organitza una sessió informativa aquest dimarts, 3 de març, - 19 hores a l’Ateneu- sobre el Tribut Metropolità, l’impost que serveix per finançar els serveis prestats per l’entitat metropolitana i que ha provocat una importànt mobilització ciutadana en contra. La Plataforma No Tribut AMB continua afirmant que el tribut és desproporcionat i injust i manté les mobilitzacions setmanals, a més de convocar una acció conjunta amb col·lectius d'altres poblacions per al 28 de març a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.
La xerrada vol servir per informar sobre les característiques d’aquest impost i a que es destinens els recursos que s’aconsegueixen amb el tribut. En aquest sentit, l’AMB destaca que la recaptació per l’impost metropolità a Cerdanyola durant el 2019 puja a 2.786.385 euros, amb una mitjana residencial de 48,29 euros.
L’Area Metropolitana destaca que amb aquests diners, i els que es recapten a la resta de poblacions de l’AMB, s’han de finançar els serveis i projectes que realitza l’entitat. Segons l’entitat, aquest finançament permet “vertebrar en matèria d’espai públic, espais naturals, infraestructures, tractament de residus, polítiques d’habitatge, promoció de l’ocupació estable, serveis per a la mobilitat i transport públic”, insistint que això suposa actuar per “ garantir una bona qualitat de vida dels ciutadans”.
Així, subratllen, als últims anys aquests projectes a Cerdanyola han estat Parc del Turonet, la millora del Mercat de les Fontetes, el projecte de reforma de la piscina, la substitució de la coberta i la cobertura d’una pista poliesportiva del pavelló de Can Xarau, l’actuació al carrer de Montflorit o al carrer de la Clota –l’enllaç amb Badia-, la integració a la zona 1 de la tarifa metropolitana de transports, ajudes per pal·liar la pobresa energètica, o la neteja i conservació de boscos al Parc de Collserola.
Tots els contribuents dels 36 municipis metropolitans que siguin titulars de drets sobre un bé immoble han de pagar el tribu, però estan exempts els habitatges de primera residència amb valor cadastral inferior als 45.389, euros. L’AMB manifesta que l’ús residencial gaudeix d’una bonificació de més del 66 % de la quota que s’ha de pagar.
La Plataforma No Tribut AMB continua considerant-lo injust i desproporcionat
Per la seva banda, la Plataforma No Tribut AMB continua considerant que no hi ha “justificació a aquest tribut per desproporcionat, injust, abusiu i insolidari” i remarquen que s’ha d’entendre “ la indignació de la gent perquè pagar un nou impost a canvi de res no és de l’agrat de ningú”.
El col·lectiu insisteix en que el tribut va arribar a les cases amb molta falta d’informació i apunten que a Cerdanyola “no tenim una xarxa de transport públic urbà de qualitat, ni interurbà, ni una bona connexió entre els municipis del Vallès, ni entre els 18 municipis de nova incorporació a la zona 1”. La Plataforma critica també que “tampoc gaudim de la tarifació social”.
El col·lectiu insisteix que no es neguen a pagar impostos, des de l’IRPF a l’IVA des de l’IBI a l’impost de circulació, però consideren que si bé la ciutadania té “el deure de contribuir pagant els nostres impostos” també té “el dret a rebre les contraprestacions que d’alguna manera els justifica”, cosa que consideren no succeeix en aquest cas.