Lament general per la baixa participació a les eleccions europees
13 de juny de 2004 a les 0:00Els principals responsables polítics locals dels partits que es presenten a les eleccions europees, han acudit puntualment a la seva cita amb les urnes, coincidint tots en destacar la importància de les eleccions i la incapacitat per fer arribar aquest missatge a la ciutadania.
El primer secretari del PSC, José Miguel Moreno, reconeixia que les eleccions al Parlament Europeu, les quartes en poc més d’un any, "agafen a la ciutadania una mica cansada, però s'ha de demanar un últim esforç tenint en compte que hi ha moltes lleis que es decideixen a Estrasburg i que Espanya ha de recuperar un paper capdavanter en el concert europeu. Les opcions de dreta s’estan enfonsant a Europa, donant pas a una Europa més d’esquerres, forta i amb preocupació per las qüestions socials".
José Miguel Moreno no pensa que aquestes eleccions siguin una segona volta de les generals, "per que les circumstàncies són molt diferents, tot i que estic convençut que la feina feta fins ara pel govern de José Luís Rodríguez Zapatero i la il·lusió que ha generat tindran traducció directa en els resultats d’avui".
El president del PP, Jesús García, reconeixia que durant el matí havia una escassa presència de ciutadans als col·legis electorals, tot confiant que durant la tarda canvies una mica el panorama. Jesús García recordava que "la majoria de subvencions que permeten desenvolupar molts projectes a l’Estat venen d’Europa i són els nostres representants els que han de negociar la quantitat d’aquestes inversions".
Per a Jesús García aquestes eleccions al Parlament Europeu "són una mena de segona volta respecte a les generals del 14 de març, en les que el PP s’enfronta en solitari a tots els nacionalismes, incloent-hi el PSOE".
Per la seva banda, el coordinador de CDC, Manel Sauló, feia una crida al vot per que pensa que "Catalunya s’hi juga molt en aquestes eleccions, entre d’altres coses la redacció de la Constitució Europea i el reconeixement de la llengua catalana en el marc cultural europeu. CiU forma part de la coalició Galeusca amb la intenció de participar activament en la redacció de la Constitució Europea".
Sauló, que fa tasques d'interventor al col.legi electoral de l'IES Gorgs, recordava que "Galeusca ja es va formar als anys 30, unint l’esforç dels anomenats nacionalismes històrics de l’Estat espanyol, el que demostra la voluntat de Catalunya de treballar conjuntament amb la resta dels pobles de l’Estat. Davant els indicis d’augment de les posicions més euroescèptiques, el que cal es refermar la defensa d’Europa com a espai de diàleg i solidaritat".
El president d’IC-V, Jordi Miró, feia aquest migdia, poc abans de votar al col.legi Xarau, una crida a una participació que es preveu baixa, responsabilitzant d’aquest poc interès suscitat entre la ciutadania als partits polítics, que no han sabut transmetre la importància d’una cita com la d’avui. Miró creu que Europa "s’ha de construir des dels paràmetres de la diversitat dels pobles que l’integren i des de l’ecologisme, introduint aires nous que trenquin amb la dinàmica actual que ens du a l’escepticisme sobre el futur europeu".
El coordinador d’EUiA, Josep Balcells, es queixava de que "dóna la impressió de que Europa és una cosa que no va amb nosaltres, i part de la culpa d’aquesta manca d’interès general correspona les candidatures presentades per alguns grans partits, plenes de polítics que donen la impressió d’anar a passar unes vacances abans de retirar-se".
A tall d’exemple sobre la importància de les decisions que es prenen al Parlament Europeu, Balcells recorda que hi ha diversos projectes a Cerdanyola que depenen de les subvencions europees, sense les quals no es podrien dur a terme. Josep Balcells criticava a PP i PSOE per "buscar reduir la campanya a un enfrontament entre els dos partits, oblidant els grans temes que afecten a la construcció d’Europa com a un conjunt de pobles que han de lluitar per la solidaritat i la justícia social".
El president d’ERC, Francesc Rossinyol, confessava a l'hora de votar al col.legi Fontetes que durant la campanya "cap partit ha sabut transmetre la importància de les eleccions europees, un fet molt greu quan és al Parlament Europeu on es decideixen lleis i pressupostos i es marquen les línies d’actuació dels governs estatals. Nosaltres a Cerdanyola hem posat molt èmfasi en aquestes eleccions, però ens hem trobat amb una ciutadania molt saturada per un cicle electoral especialment dur que ara es tanca".
ERC es presenta al Parlament Europeu dins la coalició Europa del Pobles, el que definiria perfectament les intencions d’ERC, "aconseguir arribar a la construcció d’una Europa on es doni prioritat a les diferències i riquesa dels pobles per damunt de la uniformitat dels Estats".
Un dels apoderats de la Plataforma de suport a la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Carles Arroyo, pensa que el poc interès que desperten les eleccions al Parlament Europeu "es degut en part a la incapacitat per poder explicar de manera entenedora en que consisteix el projecte de Constitució Europea. La CUP es mostra contrària a l’actual projecte de Constitució Europea, proposant altres models que no són tan economicistes, apostant per una Europa oberta que no posi barreres als seus ciutadans".