Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • L'ampliació de la tarifació social s'aprova a la tercera i sense oposició

L'ampliació de la tarifació social s'aprova a la tercera i sense oposició

30 de novembre de 2018 a les 13:00

A la tercera va anar la vençuda. El Ple de l’Ajuntament va aprovar a la sessió de novembre, de forma inicial, l'ampliació de la tarifació social incorporant els serveis del PEM Guiera. L’expedient incorporava l’informe de Secretaria que reclamava l’oposició -per això van forçar dues vegades la retirada del punt- i cap grup es va oposar al punt tot i que l’informe era desfavorable. Els grups destacaven que l'aprovació no podia esperar més davant el contingut socialment beneficiós dels descomptes en el preu dels serveis.

La idea principal de la tarifació social és aconseguir que els ciutadans paguin per determinats serveis municipals -esportius i culturals principalment-en funció dels seus ingressos. A Cerdanyola, el 80% de les persones beneficiàries de la tarifació social tenen la bonificació màxima del 80% i la proposta del govern modifica els barems per ampliar l'accés a bonificacions a més persones de la ciutat.

La regidora d’Hisenda, Contxi Haro, indica que l’ampliació de la tarifació social pot arribar a facilitar la practica de l’esport al PEM Guiera per 8 euros o potenciar que l’educació musical no sigui elitista ja que la quota de l’escola Municipal de Música Aulos pot passar dels 90 als 18 euros. Haro destaca que les persones que ja disposen de la bonificació màxima del 80% la mantindran, però ara hi haurà més gent que pugui accedir a descomptes inferiors.

Els grups de CompromísxC, PDeCAT, ICV/EUiA i el regidor no adscrit votaven a favor de la proposta. Des del PDeCAT, Josep Grau insistia en el contingut social del punt amb un nou model de tarifació social que la portaveu d’ICV/EUiA,Maria Reina, considera avantatjós, però que creu que es pot millorar revisant els criteris sobre la despesa d’habitatge per accedir-hi ja que els 700 euros marcats consideren que són baixos davant els lloguers existents a la ciutat.

La resta de grups s’abstenia ja que cap regidor va votar en contra, però apuntaven que l’informe de Secretaria que s’havia incorporat a l’expedient és desfavorable. No obstant això, el regidor del PSC Francisco Ortiz manifestava que el punt s’havia de tirar endavant sense més dilació i destacava la incorporació a la tarifació social dels serveis del PEM Guiera. Estaven d’acord en què “no es pot esperar més” per aprovar el punt des d’ERC, C’s i el PP. La portaveu republicana Helena Solà, però, destacava que l’informe desfavorable de Secretaria és “molt contundent”, el de C’s, Pau Ortolà, recordava que es tracta d’una aprovació inicial que ha de tornar al Ple i es pot millorar i el portaveu popular, Manuel Buenaño, anunciava la presentació d’al·legacions.

Adéu al Consorci de Turisme

El Consell General del Consorci de Turisme del Vallès Occidental va aprovar la dissolució d'aquest organisme que van ratificar posteriorment tots els Ajuntaments que en formaven part. L'últim va ser ahir el de Cerdanyola. La regidora de Promoció Econòmica, Contxi Haro, manifesta que el Consorci no va complir els seus objectius principalment perquè no va comptar amb la participació de tots els actors implicats en el turisme al Vallès Occidental i per tant no tenia sentit mantenir-ho. Des del PDeCAT, Marc Costa considera que aquesta dissolució suposa "una oportunitat perduda" però admet que no té sentit continuar quan tots els Ajuntaments ho han acceptat. 

D'altra banda, Haro manifestava la necessitat de potenciar el turisme a Cerdanyola, remarcant les potencialitats de la nostra ciutat com a destí de turisme de negocis, científic, cultural o esportiu. 

Mocions

Un total de 6 mocions presentaven els grups municipals a l'aprovació del Ple de l'Ajuntament. La primera que es va debatre es va aprovar per unanimitat. ICV/EUiA plantejava un text en defensa del sistema sanitari i de l’atenció primària de salut que aposta per l’atenció primària i comunitària reclamant a la Generaliltat un augment del pressupost que s'ha de situar en el 25%; la revisió de la ràtio de professionals per habitant en funció de l'edat de la població, morbiditat, indicadors socioeconòmics i dispersió del territori; i la recuperació del personal dels Equips d'Atenció Primària (EAPs) perduts des del 2011 fins a arribar a la dotació estable suficient per cobrir el 100% de les seves necessitats habituals.

També s'aprovava amb total consens la moció presentada pels grups municipals d'ICV/EUiA, PDeCAT i C's per al suport a les cooperatives de cessió d’ús dels immobles sense ànim de lucre que, entre d'altres coses, reclama que les cooperatives promogudes per veïns de Cerdanyola puguin accedir a solars de les administracions públiques a preu inferior de mercat per tal de permetre la viabilitat del projecte.

ERC plantejava una proposta per a la creació d'una taula de treball per dissenyar una línia de transport públic que enllaci les estacions de ferrocarril de Cerdanyola. El regidor republicà Albert Turon insisteix que l'aposta pel transport públic suposa millores ambientals però també creació de riquesa amb avantatges socials i econòmics. ICV/EUiA es va abstenir per por a que la Generalitat, si es crea la línia, aprofiti per no fer el Tramvallès.  

El PDeCAT presentava una proposta a favor de l’absolució dels presos i exiliats polítics. Josep Grau subratlla que el judici del procés es polític i es fonamenta en un "relat falsejat amb càrrecs inexistents". Des de C's, Ciutadans insistia que "no hi ha presos polítics" i que cal deixar treballar als jutges, mentre el portaveu popular Manuel Buenaño recomanava a Grau que "s'oblidi del PP" ja que ja no governa i presenti les seves queixes a un PSOE a qui "han posat al govern".La moció es va aprovar amb els vots en contra de PSC, C's i PP. 

C's tenia sort diversa en les seves mocions. La primera, sol·licitant l’excempció de la taxa de guals per utilització privativa de la via pública per part del col·lectiu de mobilitat reduïda, es va aprovar per unanimitat. La segona, que reclamava que l'Ajuntament impulsi una campanya informativa en catañlà, castellà i anglès, per facilitar el dret al vot dels ciutadans europeus a les eleccions municipals i europees es va rebutjar ja que aquestes campanyes les realitza ja la Generalitat en base a les seves competències. 

 

Galeria d'imatges