L'aprovació de l'EMD de Bellaterra obre el camí de la descentralització
22 de juliol de 2005 a les 0:00El Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola aprovava ahir, de manera inicial, la constitució de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra amb el suport del tripartit municipal -ICV/EUiA, CiU i ERC-, el PP i el grup Mixt i el vot contrari de PSC i PAS. Els grups favorables destaquen que suposa l'encaix definitiu de Bellaterra en el municipi i els grups contraris consideren que generarà discrepàncies i incomprensió entre veïns de la ciutat. Tots els grups van manifestar la seva predisposició a la descentralització de serveis en una o altra mesura.
La proposta aprovada ahir passa per la cessió de competències de manteniment d'espais públics, trànsit, gestió dels centres cívics, promoció d'activitats culturals i esportives i inspecció urbanística amb un pressupost previst pel seu primer any de funcionament de 452.000 euros. Des del govern es destaca que es traspassen els recursos econòmics per gestionar les competències que es cedeixen, d’acord al criteri del que ja es destina actualment més un lleu increment per facilitar la gestió. El perímetre de l'’EMD de Bellaterra estarà format pel Turó de Sant Pau, Can Domènec i el sector històric de Bellaterra delimitat per l’antic traçat de la via del tren. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) queda exclosa.
Eficàcia des de la proximitat
L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, destaca que l'objectiu és "buscar la màxima eficàcia" en la gestió des de la proximitat i que això "no distorsioni la distribució equitativa dels recursos municipals" amb la finalitat de donar un bon servei a tota la ciutadania. Segons Morral, l'EMD ajudarà a "girar full" a un desencontre històric que va arribar al punt màxim amb la demanda de segregació municipal per part dels veïns de Bellaterra. "Cal resoldre aquest encaix de Bellaterra amb el seu municipi sense vencedors ni vençuts", indica l'alcalde. Morral manifesta que, en paral.lel, es treballa en una nova organització territorial de la ciutat amb l'objectiu de descentralitzar competències si es garanteix una gestió eficaç.
PSC: generarà discrepàncies veïnals
El portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), José Miguel Moreno, fa autocrítica i reconeix que en el tracte amb Bellaterra des de l'Ajuntament "possiblement hi ha hagut un error per defecte, però ara l'hi ha per excés". El portaveu socialista reconeix les característiques especials de Bellaterra, però considera que cada cop hi ha menys un fet diferencial i "s'ha de governar per tota la ciutadania". Moreno insisteix que els socialistes estan en contra de l'EMD, "no de Bellaterra ni dels seus veïns", perquè generarà "discrepàncies entre veïns" i obre la porta a futures reivindicacions per tenir més pressupost i competències "que afectarien a l'equilibri territorial necessari".
ICV/EUiA: redefinir el paper de Bellaterra
Des d'Iniciativa per Catalunya-Verds/Esquerra Unida i Alternativa (ICV/EUiA), el seu portaveu, Rafael Bellido, destaca el "convenciment profund" del seu grup que l'EMD serà una bona mesura d'encaix de Bellaterra amb Cerdanyola, un barri del que destaca la seva identitat pròpia i les demandes importants de serveis per desatenció municipal, "de vegades amb raó", que van portar a la petició de segregació. Això feia necessari, segons Bellido, la redefinició del paper de Bellaterra a Cerdanyola. El portaveu d'ICV/EUiA remarca que cal garantir els serveis bàsics per a tots els ciutadans "amb independència de la seva renda" i destaca que l'EMD es responsabilitzarà de la gestió de recursos des de la proximitat i que l'augment de competències podria anar en funció de la millora de la situació econòmica del municipi. Bellido manifesta l'aposta del seu grup per la descentralització i indica que els barris de Cerdanyola han de buscar una figura similar a la del districte.
CiU: s'ha de valorar l'especificitat de Bellaterra
El portaveu de Convergència i Unió (CiU) en aquesta qüestió va ser el regidor encarregat de l'EMD, Alfons Escoda, qui remarca que el "cafè per a tothom pot semblar raonable, però pot suposar una greu injustícia" quan es tracta amb una comunitat que té força identitat pròpia com Bellaterra i una cohesió que els fan diferents. Segons Escoda, aquesta especificitat "s'ha d'assumir i valorar com a ciutat perquè Bellaterra és una gran incompresa". El regidor de CiU considera que l'EMD encaixa "com anell al dit" a Bellaterra perquè és prou gran per gestionar competències i massa petita per ser municipi i considera que les competències traspassades seran les que milloraran més el barri des de la gestió en proximitat. Escoda indica que el pressupost de l'EMD serà auster i destaca que "evitarà desequilibris o injustícies" territorials.
PP: cal superar la situació d'abandonament
Des del Partit Popular (PP), consideren que les competències traspassades són "modestes i no suposen cap pèrdua de qualitat dels serveis" pel conjunt de Cerdanyola. El portaveu popular, Antonio González, manifesta que la voluntat segregacionista que van tenir els veïns de Bellaterra tenia múltiples raons: geogràfiques, socials i econòmiques, però la més important va ser política a causa de "l'abandonament a que va ser sotmès aquest barri pels governs de PSC i ICV. Segons González, els governs municipals han considerat històricament que "els rics es podrien arreglar per si sols" quan Bellaterra és el sector que més aporta en impostos a Cerdanyola. El portaveu del PP adverteix que "si ara es fa l'EMD és per estratègia política" i no per interès ideològic.
ERC: respecte a la diversitat
La portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Montserrat Puig, afirma que l'EMD és una mostra de respecte del govern "a la diversitat" i considera que no seria positiu utilitzar la mateixa fórmula de descentralització per a tots els barris perquè cal reconèixer aquesta diversitat. Puig considera que l'EMD servirà per augmentar la cohesió i perquè els veïns de Bellaterra participin més en la ciutat.
PAS: cal la descentralització global
Participació Activa i Social (PAS) va votar en contra perquè consideren que "la descentralització serà global o no serà" ja que provocarà incomprensió a barris que també tenen dèficits d'equipaments. El regidor del PAS, Daniel Helbig, destacava la necessitat que hi hagi una descentralització administrativa per barris però "amb capacitat de vot i decisió" directa dels veïns i no a través d'una fórmula representativa com és l'EMD que és "burocràtica i reprodueix un Ple Municipal en petit format". Helbig considera la proposta d'EMD frustrant, ineficaç i descompensada.
Grup Mixt: EMD poc generosa
Finalment, el regidor del grup Mixt, Diego del Àguila, considera que el govern municipal ha estat "poc generós" amb l'EMD de Bellaterra ja que, en comparació amb la de Valldoreix, a Sant Cugat, té menys competències urbanístiques i financeres i gestionarà un pressupost molt més reduït.
L'aprovació inicial de la constitució de l'EMD obre un període d'exposició pública de dos mesos després del qual, si hi ha al.legacions, es portarà novament a Ple Municipal per la seva aprovació provisional i després es traslladaria a la Generalitat on el Consell Executiu ha de donar el vist-i-plau. Tant l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, com el regidor de CiU Alfons Escoda van demanar una reflexió a PSC i PAS que els faci canviar el vot en el futur amb l'objectiu que l'aprovació de l'EMD consensuada amb els veïns del barri sigui unànime.