Àmbit B-30 demana que l'Agència Europea del Medicament s'instal·li al Parc de l'Alba
7 d'abril de 2017 a les 8:28L’Associació Àmbit B-30 demanarà la instal·lació de l’Agència Europea del Medicament al costat del Parc de l’Alba. Pel que fa a les altres línies d’actuació, totes aniran de cara a reforçar el teixit econòmic propi de l’àmbit de la B-30 per crear innovació i ocupació. L'Agència té la seu a Londres i, amb el Brexit, s'haurà de traslladar.
Audios
07-04-2017 Josep Monràs
El president de l’associació B-30 i alcalde de Mollet, Josep Monràs, destaca que després de la reunió el consell plenari ha decidit presentar candidatura per a que l’Agència Europea del Medicament es traslladi al Parc Tecnològic del Vallès, concretament al costat del gran equipament tecnològic del sud d’Europa, com és el Parc de l’Alba.
Pel que fa al pla de treball per a aquest 2017 i que s’ha preparat en aquesta reunió, Monràs destaca que totes les línies d’actuació van enfocades a reforçar el teixit econòmic pròpi de l’àmbit de la B-30 per a que generi innovació i ocupació, per la qual cosa, diu, cal la implicació de tots els sectors.
En aquest sentit, Monràs destaca la intenció de posar en marxa un projecte d’economia circular, és a dir, cercar en un espai reduit aquelles complicitats empresarials per tal de reforçar el producte final.
D’altra banda, també es va anunciar que el proper dia 28 d’abril, a l’espai Creapolis d’ESADE, on l’entitat Fòrum Ambiental que treballa amb aquests elements d’economia circular arreu d’Europa podrà explicar les singularitats de desenvolupar un estudi d’aquestes característiques en l’àmbit de la B-30. A la reunió s’intentarà l’assistència del màxim nombre possible de representants empresarials per a que coneguin quines són les seves avantatges.
Javier Lafuente, vicerector d’Innovació i Projectes Estratègics i director del Parc de Recerca de la UAB destaca la vocació d’element vertebrador de l’Associació Àmbit B-30 de tot l’eix, així com el gran potencial en recerca que hi ha en el seu àmbit competencial.
L'Àmbit B30 és la voluntat de vint-i-tres ajuntaments, entre ells el de Cerdanyola, que, atenent les potencialitats del territori i la voluntat de promoure el seu desenvolupament, han acordat definir una estratègia de col·laboració entre empreses, centres de recerca, universitats, ajuntaments, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i governs per potenciar la zona industrial i tecnològica que comprèn tot aquest l'eix i posicionar-la com una de les regions industrials amb més potencial innovador de Catalunya, Espanya i, amb vocació de ser-ho, del Sud d'Europa.
Des del Parc de l'Alba considera que el recinte de Cerdanyola compleix tots els requisits reclamats per acollir una institució de la importància de l'Agència Europea del Medicament. Entre aquests requisits, la seu de l’agència ha de complir amb uns elements indispensables: ser fàcilment accessible des de qualsevol lloc d’Europa, proposar un edifici prou gran per acollir un personal de 900 persones i centenars de visitants diaris, tenir una oferta hotelera prou bona per permetre a aquests visitants allotjar-se prop de l’agència i oferir la possibilitat al seu personal de trobar residències de qualitat a prop, amb escoles i instituts internacionals,entre d'altres.
L'Agència i els beneficis per al territori
L’Agència Europea del Medicament (AEM), creada el 1995, és responsable de l’avaluació de l’eficàcia, la qualitat i la innocuïtat dels nous medicaments autoritzats al mercat europeu per a persones i animals. A més, l’AEM supervisa la seguretat dels medicaments ja autoritzats i afavoreix la recerca i el desenvolupament de nous fàrmacs. L’AEM gestiona una xarxa de 40 autoritats dels medicaments i uns 3.000 experts. Cada any, rep a la seu uns 65.000 visitants i organitza unes 600 reunions internacionals. Des de la seva creació, l’agència ha aprovat 1.100 medicaments, 82 l’any passat, dels qual 17 eren per tractar el càncer, 14 per a infeccions i 9 per a malalties cardíaques. El 2015, comptava amb 890 persones de 28 nacionalitats diferents i un pressupost de 304 milions d’euros. És una de les agències més grans de la UE.
La candidatura del Parc de l'Alba remarca que, segons una nota del govern holandès, es considera que un 50% del pressupost de l’agència (304 milions en 2015) es queda al país que l’acull: bona part d’aquests 150 milions anuals així com de les 40.000 pernoctacions anuals estimades, generades per les 65.000 persones que visitaran la seu de l’AEM, serien per al Vallès.