Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • L'Avalot denuncia en un informe l'extrema precarietat laboral juvenil
L'Avalot denuncia en un informe l'extrema precarietat laboral juvenil

L'Avalot denuncia en un informe l'extrema precarietat laboral juvenil

20 d'agost de 2014 a les 11:08

L’any 2013 es van realitzar a Catalunya un total de 841.354 contractes a joves fins a 29 anys, dels quals 766.615 van ser temporals, el que representa el 91,11%. L’informe denuncia la precarietat laboral i vital que suposa la contractació temporal, sobretot quan ens fixem en la durada d’aquests contractes: 336.680 eren d’un mes o una durada inferior.

Les dades de l’informe elaborat per l’Avalot - Joves de la UGT signifiquen que el 40% dels joves catalans menors de 30 anys amb feina tenen un contracte que dura com a màxim un mes. En el cas de la franja d’edat de 20 a 24 anys, el percentatge s’enfila fins al 42%. A més, les dades demostren que la reforma laboral està provocant un augment de la temporalitat i de la precarietat laboral. De 2012 a 2013, els contractes temporals d’un mes o inferior durada han augmentat en 24.043 i en 2,2 punts percentuals respecte al total de la contractació de joves fins a 29 anys. El nostre país té la taxa de temporalitat capdavantera a tota la Unió Europea situant-se en 20 punts percentuals per sobre de la mitjana europea.

Davant les dades presentades l’Avalot - Joves de la UGT creu demostrat que els contractes de major inestabilitat contractual, els contractes d’un mes o inferior durada, són els que tenen una clara tendència ascendent, alhora que aquells que representen una major estabilitat es mantenen o tenen una tendència lleugerament negativa. A més a més cal destacar que segons les dades de l’Observatori d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, les xifres de parcialitat entre els joves menors de 25 anys suposen un 51%, és a dir, a Catalunya més de la meitat dels joves treballen a temps parcial.

Des de l’Avalot adverteixen que aquesta situació no només afecta a l’economia present i futura dels joves, si no també a la del país en que treballen. Els joves no poden planejar-se la vida més enllà d’un mes vista, no poden emancipar-se de la llar familiar, desenvolupen desafecció vers al seu centre de treball i afecta a la seva salut. La major part dels contractes temporals i parcials son “involuntaris”, el que demostra que els sol·licitants de treball es veuen sotmesos a acceptar treballs temporals i/o de mitja jornada.

Des de l’Avalot – Joves de la UGT de Catalunya proposen incrementar les mesures de control de la contractació que es realitza avui dia a Catalunya; endurir les penalitzacions als empresaris que realitzin contractes en frau de llei (el 95% dels contractes temporals del nostre país es troben en aquesta situació); i definir de manera més exhaustiva quins són els serveis i les càrregues de treball vinculades a la contractació temporal, molt especialment la dels contractes d’un temps inferior o igual a un mes.