L'avinguda del Vallès vol cohesionar barris i ciutats
4 de juliol de 2022 a les 11:49Una festa ciutadana a la carretera de Barcelona tancava diumenge el procés de dos anys de treball amb entitats veïnals, ciutadania i personal tècnic dels municipis de Cerdanyola, Barberà, Ripollet i Montcada el projecte ‘Avinguda del Vallès’ amb un recull de propostes per millorar l’eix viari i el seu entorn per convertir-lo en un espai més amable, afavorint la mobilitat activa i la sostenibilitat.
Una festa ciutadana a la carretera de Barcelona tancava diumenge el procés de dos anys de treball amb entitats veïnals, ciutadania i personal tècnic dels municipis de Cerdanyola, Barberà, Ripollet i Montcada el projecte ‘Avinguda del Vallès’ amb un recull de propostes per millorar l’eix viari i el seu entorn per convertir-lo en un espai més amable, afavorint la mobilitat activa i la sostenibilitat.
L’eix viari va estar reservat en exclusiva per als vianants per poder gaudir de la festa ‘Viu l’Avinguda del Vallès. Humanitzem l’N-150’, organitzada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Es van fer diverses activitats de caire familiar entre el carrer de Tiana i l’avinguda de la Creu Roja, amb un circuit infantil de bicicletes, un taller d’inspecció tècnica de bicicletes i un stand de bicibox. També es va instal·lar una zona d’esbarjo ‘verd pop-up’, amb un espai per jugar a ping pong i a bàsquet, un espai d’atraccions, un taller participatiu i servei de bar. A l’espai de l’escenari hi va haver una actuació de batucada. Es va organitzar un taller adreçat a la gent gran. La jornada es va acabar amb l’actuació d’un DJ.
Al llarg del matí va funcionar un servei gratuït de bus des de Barberà i Montcada cada per qui volia desplaçar-se per gaudir dels diferents espais de la festa.
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, recorda que fa uns mesos que l’Ajuntament de Cerdanyola i el de Ripollet han adquirit la titularitat de la via en els trams que comparteixen ambdues ciutats, amb la qual cosa s’ha donat un primer pas per que “ha d’ajudar a fer actuacions que la millorin i properament es podrà desenvolupar aquest gran projecte que estem treballant conjuntament”.
Carlos Cordón:
El vicepresident de Polítiques Urbanístiques de l’AMB i primer tinent d’alcaldia de Montcada i Reixac, Jordi Sánchez, indica que la metròpoli ha crescut amb necessitat d’unes infraestructures de mobilitat que han donat servei al centre, però sovint “han trinxat els nostres barris i municipis” i això s’ha de revertir.
Sánchez remarca que s’han de trobar fluxes de mobilitat per al vehicle privat que alliberin els nuclis urbans. A més, indica que cal construir una metròpoli policèntrica on no hi hagi un centre i una perifèria, sinó que hi hagin noves centralitats “amb avingudes metropolitanes que volem que siguin les antigues carreteres nacionals, amb una mobilitat sostenible, una xarxa segregada, unes voreres de qualitat i que siguin unes avingudes que cohesionin social i territorialment els nostres barris i municipis”.
Joesi Sánchez:
L’alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcès, destaca la importància de la jornada d’ahir perquè representa “un pas més de la molta feina que encara queda per fer”.
Garcés manifesta que el projecte ha d’aconseguir ser un referent en el territori al nostre país i també a Europa demostrant que “el futur està en les metròpolis i que aquestes les fem de forma descentralitzada i de municipis que estan lluny de Barcelona”.
Xavier Garcès:
L’alcalde de Ripollet, José María Osuna, explica que històricament la carretera de Barcelona representa per al veïnat de la zona, “una via de pas” i que ara cal donar-li la volta. Osuna afirma que ha de seguir sent una via de connexió, però que “generi aquesta centralitat dins de la metròpoli i dels nostres municipis, per donar prioritat a les persones i no tant al vehicle privat”. A més, subratlla que tot això, ha de servir com a revulsiu per als barris de Quatre Cantons, Pont Vell, Can Tiana i La Farigola.
José Maria Osuna:
El projecte
El projecte de la carretera de Barcelona al seu pas per Montcada, Ripollet, Cerdanyola i Barberà s’emmarca en el programa europeu URBACT, que fomenta el desenvolupament urbà sostenible. Dins d’aquest programa, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha liderat la xarxa RiConnect, una agrupació d’entitats locals que busca repensar, transformar i integrar les infraestructures de mobilitat per connectar persones, municipis i espais naturals.