L'economista Robert Casajuana manté un moderat optimisme per a Espanya
8 de juny de 2015 a les 10:51Les dades macroeconòmiques d'Espanya estan millorant i la percepció d'aquesta millora serà gradual.
Audios
08-06-2015 Robert Casajuana
08-06-2015 Entrevista Robert Casajuana
L’economista per la Universitat de Barcelona i Màster en Relacions Internacionals per la Birkbek-University of London, Robert Casajunana, impartirà el proper dimarts una conferència, al Parc Tecnològic del Vallès, en la qual oferirà un resum de l’estat de l’economia en aquest primer semestre de 2015.
Segons Casajuana, aquest primer semestre de l’any es tanca amb moderat optimisme perquè, a nivell macroeconòmic les dades de creixement d'Espanya estan millorant i les previsions del Fons Monetari Internacional i del Banc Central Europeu són optimistes i bastant més elevades que per a la resta de principals països de la zona euro.
Per a Casajuana, la percepció d’aquesta millora per part de la gent és, ara per ara, moderada perquè venim de la pitjor crisi econòmica mai viscuda al món i la millora no serà de cop, sinó que s’anirà fent més evident de manera gradual.
Segons Casajuana, dues dades que confirmen això són la millora en la demanda domèstica, és a dir, el consum intern dels ciutadans de l’Eurozona i el repunt del finançament a les empreses de la zona euro, que confirma un canvi de tendència.
Robert Casajuana creu que ara per ara el més important és que no es destrueixin més llocs de treball i empreses, ens el contrari, que es comenci a crear ocupació i conforme les dades macroeconòmiques vagin millorant, també ho farà la qualitat de la feina que es vagi creant.
De cara al futur, Casajuana opina que la tendència és positiva, tot i que l’economia són cicles i mai és lineal. Una altra cosa diferent, però, són les incerteses internes i externes que es puguin generar i en aquest sentit esmenta l’actual situació política espanyola, davant una possible inestabilitat política.
Davant la situació de Grècia, Casajuana diu que hi ha tres possibles escenaris. Que finalment s’arribi a un acord, el més desitjable; que no s’arribi a un acord i es produeixi un impagament amb els seus creditors i, el tercer escenari i més catastròfic, és que no pagui i, a més, surti de l’euro.
Per a Casajuana aquest impagament tindria obviament un efecte, però no tan gran com el que va tenir entre el 2010 al 2012, perquè molt del deute públic que tenia emès Grècia estava en mans de bancs, principalment alemanys i francesos, la qual cosa actualment ja no es produeix perquè ja se l’han venut.
Pel que fa a la situació Catalunya-Espanya, Casajuana agafa com a referència els bons de la Generalitat de Catalunya i els de l’Estat Espanyol i comenta que, fins i tot en els moments més tensos, aquests han anat pujant de preu, per la qual cosa no es pot dir que a nivell de mercats aquest procés hagi estat dolent. Una altra cosa és, segons ell, si es produeix un pas endavant i es comença a implementar una possible independència.
L’objectiu d’aquesta jornada és facilitar als assistents una visió global i pràctica de la situació macroeconòmica i microeconòmica actual.