Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

L'Eix de la B30 creix per "guanyar a l'atur"

L'Eix de la B30 creix per "guanyar a l'atur"

31 de gener de 2011 a les 0:00

L'alcaldessa de Cerdanyola ha firmat avui una Declaració per al desenvolupament econòmic amb 19 municipis d'un territori que va del Baix Llobregat al Vallès Oriental. A la reunió d'avui s'ha creat un grup de treball per impulsar l'activitat econòmica a la zona i fer de la B30 un pol d'atracció punter a Europa del sud.

L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, ha assistit avui, al teatre Principal de Sabadell, a la firma de la Declaració per al desenvolupament econòmic i l'ocupació dels municipis de l'Eix de la B30 amb l'objectiu de posar les bases d'una estratègia de col.laboració a un territori que va del Baix Llobregat al Vallès Oriental passant per tota la nostra comarca. El municipis signants són, a més de Cerdanyola, Martorell, Castellbisbal, Rubí, Sant Quirze, Sant Cugat, Ripollet, Barberà, Badia, Sabadell, Polinyà, Santa Perpètua, Mollet, Parets, Montmeló, Montornès, Vilanova del Vallès, Granollers i la Roca del Vallès. L'alcaldessaindica que pròximament s'espera la incorporació d'El Papiol.

Carmona explica que un dels acords de la reunió ha estat el de la constitució d'un grup de treball per elaborar propostes sobre diversos temes, entre els que hi ha el territori, el coneixement, la formació tecnològica o la innovació. L'alcaldessa de Cerdanyola recorda l'existència a la ciutat i el nostre entorn de rellevants parcs de recerca, clústers empresarials, recintes tecnològics, centres universitaris o polígons d'activitat econòmica que són pols d'atracció que han de permetre "crear ocupació i guanyar a l'atur".

L'alcaldessa indica que aquest projecte vol comptar amb la participació de tots els agents socials i institucionals del nostre entorn per tal de "donar un impuls econòmic" a tota la zona que té vocació de ser "territori vertebrador de Catalunya, Espanya" i fins i tot el sud d'Europa.

20.000 empreses amb 300.000 treballadors

Al voltant de la B-30 es situen un més de 20.000 empreses amb 161 polígons industrials i amb una ocupació de 300.000 persones. A la Declaració es destaca que aquest territori acull 994 empreses del sector industrial de nivell tecnològic mitjà- alt, universitats o recintes com el Parc de l'Alba o el Centre de Mercaderies del Vallès, entre d'altres.

L'alcaldessa considera important que es posin en comú les experiències del territori on Cerdanyola té un paper destacat pel caràcter pioner de col.laboració que ha tingut el Catalonia Innovation Triangle (CIT) i els importants centres de recerca i coneixement de la ciutat, però que també s'ha d'enriquir amb experiències d'altres poblacions. En aquest sentit, posa l'exemple del Parc sanitari o el Parc del Ripoll a Sabadell. Carmona indica que aquesta col.laboració no només ha d'abordar el futur sinó també les experiències actuals perquè "tot suma i tot pot ajudar a garantir el resultat del treball conjunt" i destaca en aquest sentit el suport de la UAB a "un projecte global"

Així, dimecres vinent la UAB presentarà un Clúster d’Innovació Tecnològica en Gestió Aeronàutica a l’Escola d’Enginyeria en el Campus de Sabadell. La UAB destaca aquest centre com únic a Europa com a centre de formació per a operacions en aeroports i d’innovació per a la recerca i creació de noves eines per a la presa de decisió en l’àmbit aeroportuari.

La declaració aprovada avui indica que l’àmbit de la B-30 disposa d’un seguit d’equipaments i empreses que aporten un "potencial extraordinari" entre les que destaca el Parc de l’Alba de Cerdanyola, que acull el laboratori de llum del sincrotró Alba i "que, amb 340 hectàrees, és un dels equipaments de recerca més avançats del món". També es destaca la Universitat Autònoma de Barcelona i la seva participació coma membre "de la xarxa de Campus d'Excel·lència Internacional", i el seu Parc de Recerca UAB, amb 30 instituts de recerca i més de 4.000 investigadors. Al territori completen una "notable oferta" universitària la Universitat Politècnica de Catalunya amb l‘escola Tècnica Superior d’Arquitectura, Esade-Creàpolis, la Universitat Internacional de Catalunya, o l’ESDi a Sabadell.

També des del punt de vista cerdanyolenc, la declaració esmenta el Parc Tecnològic del Vallès, "amb 150 empreses instal·lades i on treballen 2.910 persones". A més, hi ha 23 centres de recerca que es troben situats, majoritàriament, als campus universitaris i als parcs científics i tecnològics, amb prop de 30.000 m2. Els signants de la declaració consideren també estratègica "l’existència en aquest espai del Centre Intermodal de Mercaderies (CIM), com a equipament per afavorir l’eficiència en la distribució de mercaderies als principals centres" d’activitat econòmica.

Un altre avantatge del nostre entorn és, segons la declaració, que compta ja amb infraestructures com l'AP7,  la C-58, l'Aeroport de Sabadell o la xarxa ferroviària i altres en projecció, entre els que destaca el Quart Cinturó,  o la xarxa orbital ferroviària, ja que "ofereixen la possibilitat de consolidar una estructura industrial i de coneixement i recerca molt competitiva en un context mediterrani, a escala europea".

Altres equipaments són considerats rellevants en l'àmbit nacional com l’Institut de Seguretat Pública de Mollet del Vallès, o fins i tot "referents mundials" com el Circuit de Catalunya a Montmeló, sense "oblidar una important oferta hotelera i comercial"  i equipaments com la Fira Sabadell, el Centre de Congressos i Convencions de la UAB o el Recinte Firal de Granollers, entre altres.

La declaració també destaca "la bona qualitat de vida" dels municipis afectats amb una xarxa de serveis i instal·lacions educatives, de lleure, culturals, esportives i sanitàries destacada i uns espais periurbans rellevants com  l’espai d’interès natural de Gallecs amb implicacions directes amb la recerca i la investigació.
 

Galeria d'imatges