Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • L'EMD de Bellaterra cedeix les càmeres de trànsit a la Policia Local
L'EMD de Bellaterra cedeix les càmeres de trànsit a la Policia Local

L'EMD de Bellaterra cedeix les càmeres de trànsit a la Policia Local

19 d'octubre de 2021 a les 12:16

El plenari de la Junta de Veïns de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra ha aprovat la cessió de 12 càmeres de vigilància de trànsit a l’Ajuntament de Cerdanyola i el conveni amb Ferrocarrils de la Generalitat per a facilitar la instal·lació dels aparcaments segurs Bicitancat. La dimissió de Mei Barceló després de la polèmica de Twitter o les diverses mocions presentades per part de l’oposició van ser altres temes tractats.

L’EMD cedirà les 12 càmeres instal·lades a les 6 entrades a Bellaterra per carretera a l’Ajuntament de Cerdanyola i reclamarà la firma d’un conveni que els permeti accedir a les dades estadístiques per millorar l’ordenació del trànsit.

La instal·lació d’aquestes càmeres va tenir polèmica quan l’Ajuntament va reclamar la seva aturada per envair competències de seguretat. Ramon Andreu, president de l’EMD de Bellaterra, explica que la instal·lació de les càmeres no va tenir al·legacions inicialment per part de l’Ajuntament però que, en el següent mandat, el nou govern ho va aturar administrativament i ara s’està en un contenciós. Davant d’aquesta situació, l’EMD i l’Ajuntament han arribat a un acord per a la cessió de les càmeres que gestionarà la Policia Local.

Andreu indica que queda pendent l’establiment d’un conveni amb l’Ajuntament perquè l’EMD tingui accés a les informacions estadístiques que generin aquestes càmeres i que serveixi per millorar l’ordenació del trànsit, que és competència de l’Entitat.

Des de l’oposició, el portaveu d’ERC, Quim Oltra, recorda que la Junta de Veïns ja havia declarat nul l’acord d’instal·lació de les càmeres davant el dictamen de la Comissió Jurídico-Assessora, reconeixent així que no tenien competències per col·locar-les, però lloa el pragmatisme del govern.

Oltra preguntava si es canviaria alguna de les càmeres i Andreu explicava que la Policia Local considera que una de les càmeres instal·lada a la rotonda de l’escola La Vall es canviarà d’ubicació per garantir que es puguin captar les matrícules dels cotxes, però també les motocicletes que hi passin. El president de l’EMD admet que no ha cap acord escrit amb l’Ajuntament sobre el tema però confia que actualment la relació és bona i té una postura molt clara d’utilitzar les càmeres per a trànsit i millorar les zones i moments de patrullatge.

Jordi Macarulla, vocal de Convergents, considera que l’acord, aprovat per unanimitat, és una decisió correcta davant la situació actual, tot i que no sigui la desitjada perquè el veïnat sobretot volia que les càmeres tinguessin un ús de vigilància per a seguretat i no tant d’ordenació de trànsit. Macarulla espera que la Policia Local pugui oferir un bon servei amb aquests nous recursos i lamenta que no s’hagi pogut recuperar la inversió i les despeses de manteniment realitzades.

Bicitancat

La Junta de Veïns de l’EMD de Bellaterra ha aprovat la firma d’un conveni amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per facilitar la posada en marxa d’un servei d’aparcament segurs per a bicicletes Bicitancat que vol potenciar una mobilitat més sostenible a través del foment de la intermodalitat bici-tren. Els bicitancats, amb espai per entre 30 i 50 bicis segons el model, estaran operatius les 24 hores del dia els 365 dies de l’any i l’accés es farà mitjançant una app que permetrà també consultar el nombre de places lliures en temps real-

Des del govern bellaterrenc, Guillem Nadal destacava que la firma del conveni ha de regular les responsabilitats derivades de la posada en marxa del servei. L’EMD haurà de mantenir l’espai públic de Bellaterra en bones condicions, col·laborar amb agents cívics i també amb la Policia Local i l’Ajuntament de Cerdanyola per a la retirada de bicicletes abandonades, a més de participar en la divulgació per a l’ús de la instal·lació.

El portaveu d’ERC, Quim Oltra posa de manifest la poca participació de l’EMD perquè ha d’arribar a acords amb l’Ajuntament per abordar qüestions com la neteja o retirada de bicicletes abandonades en un exemple de les poques competències de l’Entitat.

Tant Guillem Nadal com  Ramon Andreu, president de l’EMD, admeten que les competències no són tan extenses com voldrie, però que l’Entitat ha treballat per tenir un dels primers bicitancats que s’instal·laran a una de les moltes estacions dels FGC i oferint-se per facilitar-ho en totes les competències al seu abast, com la de manteniment de l’espai públic

Oltra insisteix que “s’ha firmat un conveni amb FGC perquè instal·lin en el seu terreny una instal·lació seva controlada per ells perquè quan no puguin fer-ho s’encarregui l’Ajuntament” i es mostra irònic quan diu que els veïns hauran d’aconseguir la firma d’un conveni amb l’EMD perquè es mantinguin les seves voreres, “que sembla que és la manera”. El portaveu d’Esquerra considera que l’acord demostra que s’han d’incrementar les competències de l’EMD.

Dimissió de Mei Barceló

El plenari d’havia iniciat amb la confirmació, per part del president de l’EMD de la dimissió de Mei Barceló arran de la polèmica generada per una piulada de caràcter xenofob publicada al seu compte de Twitter del qual Barceló assegura no ser-ne l'autora. Ramon Andreu, que destacava l’oposició unànime al contingut de la piulada ja que “catalans som tots els que vivim a Catalunya”, explicava que en el pròxim plenari Gent per Bellaterra designarà la persona que succeeixi Barceló com a vocal de la Junta Veïnal i també les responsabilitats de Cultura que gestionava en el govern de l’EMD.

Els grups d'ERC i Convergents havien presentat per via d'urgència una moció per tractar al plenari bellaterrenc aquest tema en què demanaven la dimissió de Barceló o, si no es produïa, la destitució per part del president de l'Entitat. El portaveu del grup d’Esquerra, Quim Oltra, retirava la moció donat que la dimissió ja s’havia produït.

Mocions

Pel que fa a les mocions, ERC i Covergents presentaven una proposta demanant el compliment de les mocions aprovades al plenari de l’EMD, entre les que esmentava les dels camins escolars segurs o el mapa acústic per a la reducció de sorolls. Oltra admetia les limitacions de competències i pressupostàries de l’Entitat, però reclama transparència sobre les propostes que el govern considera factibles i faci públiques aquelles que no pot assumir.

Andreu destaca que el govern de l’EMD sempre està disposat a informar del compliment de les mocions i que ja hi ha espais per fer el seguiment de la seva execució.

Una segona moció presentada per l’oposició reclama més participació dels joves en el disseny de la Festa Major de Bellaterra. Laura Batalla, vocal d’Esquerra, considera que enguany hi ha hagut una bona festa malgrat la situació de pandèmia però que la franja d’edat d’entre els 14 i 16 anys queda exclosa del programa festiu. Ramon Andreu nega que no hi hagi activitats per aquest sector, però recorda que la pandèmia ha impedit fer algunes activitats nocturnes i musicals o la festa Holi i destaca que es parla amb els joves sobre altres iniciatives, tot assegurant que les que el govern no contempla són aquelles relacionades amb el consum d’alcohol que tenen un impacte important a Bellaterra. Quim Oltra aclaria que la moció no demanava en cap cas la realització d’aquestes activitats i es va acordar seguir treballant en aquesta proposta d’acord.

Una tercera moció insta a realitzar un estudi sobre la possibilitat de disposar de transport interurbà i a Cerdanyola, que l’oposició considera molt poc eficaç pel recorregut i els temps “que poden superar l’hora de trajecte i jaurien de ser de 10 minuts”, segons indica Jordi Macarulla, “quan s’ha d’anar-hi amb una certa freqüència”. El president de l’EMD destaca que l’Entitat no té competències ni pressupost en aquesta matèria, ja que corresponen a Ajuntament i Àrea Metropolitana de Barcelona, i l’EMD només pot demanar-ho. Per això demanava la retirada de la proposta per treballar-la conjuntament d’acord a les responsabilitats de l’Entitat. Macarulla considera que un estudi fet per l’EMD podria suposar més força perquè Ajuntament i AMB s’adherissin a una proposta ja perfilada, però destaca que l’objectiu no era aprovar la moció, sinó solucionar el problema, i per això acceptava retirar la moció.

Per via d’urgència es va presentar l’aprovació d’una pòlissa de crèdit de 75.000 euros per avançar els recursos de subvencions que es cobren més tard.

En precs i preguntes es va abordar el canvi en la connexió de Bellaterra amb el campus de la UAB a través del pont de can Miró aprovada l’any passat que suposa que els cotxes puguin entrar a Bellaterra des del campus, però no al contrari i l’oposició a aquesta modificació de la Universitat. Des del govern, Guillem Nadal indica que ho van comunicar a responsables de la UAB que van destacar que la competència era de l’EMD i per tant ho podia fer i que, a més, era una modificació en consonància amb el Pla de Mobilitat de la UAB. Per la seva banda, Ramon Andreu remarca que els problemes de col·lapse actuals al campus estan relacionats amb el tall al trànsit de l’Eix Central i no del tall d’entrada des de can Miró i que per això el col·lapse afecta sobre tot l’accés des del nucli central de Cerdanyola. ”Sort que s’ha tallat l’accés des de can Miró perquè si no el col·lapse seria brutal” a Bellaterra, indica Nadal.

Esquirol i bandera

Dues qüestions relacionades amb els símbols de Bellaterra es van tractar en el plenari. Jordi Macarulla va preguntar per ser la degradació de l'esquirol simbòlic de la plaça Maragall. El govern va explicar que s'han posat en contacte amb la família de l'escultor, Emili Colom, ja desaparegut, i està a l'espera de conèixer les possibilitats de rehabilitació. Quim Oltra va preguntar per la bandera de Bellaterra -que precisament té l'esquirol al seu centre- i el president va anunciar la intenció de proposar la seva col·locació en un pal únic davant l'edifici de l'EMD, com la senyera catalana està a la plaça del Pi, tot i que va avançar que la inversió requerida és important.