L'EMD de Bellaterra i l'hospital subcomarcal, temes destacats del Ple
26 de febrer de 2004 a les 0:00La creació de la Comissió de Seguiment de la constitució de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra serà, junt amb la moció unitària per demanar un hospital subcomarcal a la nostra zona, el principal tema de l’ordre del dia del Ple Municipal de l’Ajuntament de Cerdanyola que s’iniciarà a les 19 hores.
La creació de la Comissió de Seguiment de l’EMD arriba al Ple pocs dies després del naixement de la Comissió Constitutiva. Tema destacat en les propostes inicials del govern municipal, la creació d’una EMD al barri de Bellaterra suposa la descentralització d’alguns serveis al propi barri. La comissió constitutiva la formen representants dels tres grups del govern municipal i dels veïns de Bellaterra-Casc Urbà i del Turó de Sant Pau. Aquest fet ha provocat crítiques per part del Partit Popular (PP) que ha afirmat sentir-se marginat en un tema molt important. Des del govern es va anunciar la creació d’una Comissió de Seguiment amb participació de l’oposició. Precisament, l’aprovació d’aquest organisme és el que es porta avui al Ple.
La proposta del govern és que la comissió comptarà amb la presència de representants de tots els grups: del govern i de l’oposició –els veïns podran participar només amb veu en aquest organisme.
L’alcalde, Antoni Morral, reitera que el procés de constitució de l’EMD “es farà buscant sempre el diàleg i el consens, amb els veïns i amb els grups municipals de l’oposició. Tot just s’estan fent les primers passos per acabar determinant, des de l’acord més ampli possible, els continguts de l’EMD.
En cap cas l’EMD suposa atorgar privilegis econòmics a un sector de la ciutat, si no buscar les eines per millorar la seva gestió i augmentar la seva implicació i presència al municipi, en aquest sentir Cerdanyola reconeix el deute històric que té amb el barri de Bellaterra”.
Les primeres informacions destaquen que els terrenys de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) estaran al marge de l’EMD, mentre que el Turó de Sant Pau entrarà dins de les competències d’aquest organisme només si així ho expliciten els seus veïns.
L’altre gran tema del plenari municipal és la moció que presenta la Junta de Portaveus per demanar la construcció d’un hospital a la nostra zona. La proposta consensuada acorda proposar uns terrenys idonis per posar a disposició de la Generalitat per a la construcció del centre sanitari i fer una acció comuna amb els Ajuntaments de Ripollet i Montcada i Reixac per evitar endarreriments. També es planteja la creació d’un procés participatiu per conèixer de primera mà les demandes i necessitats concretes. El proper dia 12 de març representants municipals es reuniran amb la consellera de Sanitat, Marina Geli, per fer-li arribar les seves demandes.
L’Ajuntament sol·licitarà a la delegació territorial del Departament de Medi Ambient que declari zona de seguretat a efectes cinegètics el terme municipal de Cerdanyola per garantir la seguretat de les persones. L’equip de govern insisteix a remarcar que aquesta petició no es fa “contra cap col·lectiu concret, en aquest cas els caçadors, si no a favor de tothom. El creixement de la ciutat incideix en l’augment de l’ús públic del Parc de Collserola i això genera riscos importants”.
Amb seguretat hi haurà unanimitat en l’aprovació del manifest institucional del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que enguany tindrà com a títol Que se senti la nostra veu! Altres temes destacats del ple municipal són, per exemple, el debat sobre els canvis de destinació d’algunes partides d’inversió incloses al conveni urbanístic del sector Uralita i que afecten qüestions com l’ajardinament de la Torre Vermella o la construcció d’un pont per a vianants entre la zona de la carretera N-150 i Fontetes.
Temes econòmics també tindran un pes destacat amb una modificació de crèdits per un valor de 64.825 euros, a l’igual que els de caràcter laboral amb una modificació de jornada per als treballadors de l’Escola Municipal de Música Aulos i el compliment d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la la jornada ordinària a l’Ajuntament en 35 hores setmanals.
Pel que fa a les mocions, Participació Activa i Social (PAS) és l’únic grup que hi presenta, en concret amb la proposta de donar suport als promotors d’una denúncia al Tribunal Europeu d’Estrasburg per un possible delicte de tortures patides per un grup d’independentistes detinguts al juliol de 1992 dins l’anomenada Operación Garzón. Segons indica la moció del PAS, la proposta passa per, entre d’altres punts, “donar suport a les demandes” dels promotors de la denúncia i demostrar el compromís municipal “amb els drets humans i amb el procés de denúncia i conscienciació per l’eradicació de la tortura”. L’equip de govern ja ha avançat la seva decisió de votar a favor de la proposta.